Nieuws

Toyota Prius Plug-in probeert draadloos opladen uit

Toyota Prius Plug-in probeert draadloos opladen uit

Toyota begint binnenkort met een praktijktest met het draadloos opladen van de Prius Plug-in. En die eer komt niet toe aan een testteam werkend bij de fabrikant, maar aan bestaande reguliere berijders van een Prius Plug-in. Dit om nog beter inzicht te krijgen in onder meer het gebruiksgemak en de accuratesse van het systeem in de praktijk.

De test vindt plaats in het Japanse Aichi en duurt minimaal een jaar. Het uiteindelijke doel is om het draadloos oplaadsysteem te perfectioneren zodat het in productie kan worden genomen. De techniek die Toyota voor het draadloos opladen hanteert is vergelijkbaar met dat van het opladen van een elektrisch scheerapparaat. De auto wordt boven een spoel geparkeerd, waarna energie overgebracht wordt op een spoel in de auto. De afstand tussen de twee spoelen mag daarbij echter niet groter zijn dan een paar millimeter. Echter, in de praktijk blijkt een dergelijke manier van draadloos opladen van een auto vaak voor problemen te zorgen omdat elke auto een andere bodemspeling heeft. Nog los van type en uitvoering is immers ook belading van invloed op de afstand tussen wegdek en bodem.

Magnetische resonantie

Hoewel het basisprincipe – met spoelen - hetzelfde is, hanteert Toyota tijdens hun praktijktest van een andere techniek, namelijk magnetische resonantie. Bij het gebruik van deze techniek luistert de afstand tussen het in de bestrating verwerkte oplaadpunt en de spoel in de auto minder nauw volgens de Japanse fabrikant. ‘En dat verhoogt het gebruiksgemak voor de berijder in de dagelijkse praktijk aanzienlijk.’

Niet sneller, wel makkelijker

We hadden graag iets andere vernomen, maar het draadloos volledig opladen van een Prius Plug-in gaat net zo snel als het opladen van de batterij via een kabel. In beide gevallen neemt dat anderhalf uur in beslag. Echter, vroeger duurde inductieladen nog langer, dus ook hierin is verbetering te vinden. Bovendien gaat Toyota er vanuit dat de oplaaddiscipline met draadloos opladen van de bestuurders verbetert als ze geen kabel meer hoeven te gebruiken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken