Nieuws

De V10 TDI keert terug!

De V10 TDI keert terug!

De tiencilinder dieselmotor in de Audi Nanuk quattro was niet zomaar een loze kreet. Onze collega´s van Autovisie hebben weten te achterhalen dat er daadwerkelijk wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een gloednieuwe V10 TDI-motor. Sterker nog, Bentley is er al mee aan het testrijden. Bentley? Ja, Bentley.

De introductie van de Volkswagen Touareg werd in 2002 op indrukwekkende wijze bijgestaan door de presentatie van een tiencilinder-dieselmotor. Deze 5.0 liter V10 TDI was destijds de eerste tiencilinder-dieselmotor ter wereld en de sterkste zelfontbrander die ooit in een productieauto geleverd was. Met 313 pk en een koppel van maar liefst 750 Nm werden alle records gebroken. Tegenwoordig halen we dat uit een zescilinder, maar ruim tien jaar geleden was het een hele prestatie. Volkswagen ging echter nog verder. Vijf jaar na de introductie van de Touareg lanceerde de fabrikant de Touareg R50, een R-uitmonstering van de mateloos populaire SUV. Onder de kap geen hitsige benzinemotor, maar een verder doorontwikkelde V10-diesel met een vermogen van 350 pk en maar liefst 850 Nm trekkracht.

544 pk en 1.000 Nm
Behalve in de Touareg - en later in de Phaeton - werd de V10 TDI niet ingezet. Zonde, want het indrukwekkende blok zou perfect passen bij Audi´s TDI-imago dat onder meer op Le Mans zijn sporen inmiddels wel heeft verdiend. Sterker nog, Audi reed met de R15 TDI met een V10-dieselmotor. Maar die valt niet te vergelijken met het blok dat Volkswagen in haar topmodellen leverde. Toen Audi de Nanuk quattro concept tijdens de IAA in Frankfurt presenteerde werden we stiekem dan ook wel een beetje opgewonden. Achterin de bijzondere conceptcar lag namelijk een volgens Audi gloednieuwe V10 TDI met een slagvolume van 5.0 liter, een vermogen van 544 pk en een koppel van 1.000 Nm. Wij konden ons niet voorstellen dat Audi dat blok zomaar zou voorstellen, zeker niet aangezien men sprak over een volledig nieuwe generatie. En nu komt de bevestiging dat de Duitsers inderdaad keihard werken aan de ontwikkeling van een gloednieuwe tiencilinder-dieselmotor.

Ook voor Volkswagen, Bentley en Porsche
Volgens Autovisie wordt de motor niet alleen gebruikt bij Audi, maar gaan ook Bentley (Flying Spur en Mulsanne) en Porsche (Cayenne) er gebruik van maken. En ja, ook de Volkswagen Touareg zal weer met de V10-dieselmotor leverbaar gaan worden. De legende keert terug!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De V10 TDI keert terug!
Redactie
Door Redactie

Zoeken