Nieuws

Autobezitter wederom mikpunt van bezuinigingen

Autobezitter wederom mikpunt van bezuinigingen

Slecht nieuws voor autorijdend Nederland. Autorijden wordt wederom flink duurder. Het kabinet ziet (wederom) in dat de automobilist een gemakkelijk slachtoffer is om een deel van het begrotingstekort op te vullen en kondigt een aantal maatregelen aan om de broodnodige extra inkomsten te genereren.

Gisteren al maakten we melding van een verhoging van de accijnzen op diesel en LPG, nu blijkt dat de automobilist ook fors extra autotaks gaat aftikken. De ANWB heeft op basis van de kabinetsplannen voor 2014 berekend dat door de maatregelen de overheid zo’n 1 miljard extra binnen te halen valt. De automobilist is een lucratieve melkkoe zo blijkt wel. Dat terwijl Nederland al kampt met de hoogste belastingdruk van de ons naburige landen.

Enorm contrast
Dat Nederland belastingtechnisch niet met los kruit schiet blijkt wel in vergelijking met onze buren. Want kijken we naar de ons omringende naties dan zien we grote verschillen. Voor een dieselauto van vier jaar oud die jaarlijks 25.000 kilometer aflegt draag je in Frankrijk een schamele € 1.632,- motorrijtuigenbelasting (MRB) op jaarbasis af. In Duitsland is dit € 1.968,- en in België € 2.046,-. Nederland spant de kroon en vraagt vanaf 2014 een jaarlijkse taks van € 3.576,-. Een gemiddelde benzineversie kost in Frankrijk € 1.524,- in Duitsland € 1.716,- en in België € 1.968,-. In Nederland wordt dit een buitensporige € 2.712,-. Van de gemiddeld genomen € 630,- die je automobiel maandelijks kost (alle kosten meegerekend) breng je dus een aanzienlijke € 226,- rechtstreeks richting staatskas. Het stalen ros uit de schuur pakken wordt zowaar aanlokkelijk.

Huizenhoge lastenverzwaring
ANWB berekende dat de eerder gepresenteerde verhoging van de accijnzen op diesel en LPG het rijk in totaal 280 miljoen euro oplevert. De fiscus te laat betalen en het verhogen van de boetes genereert 50 miljoen aan inkomsten en het beëindigen van de MRB-vrijstelling voor zeer zuinige auto’s brengt een slordige 250 miljoen in het laatje. Ten slotte zorgen de provincies met een verhoging van de opcenten voor een extraatje van 155 miljoen euro. In totaal bijna een miljard.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken