Nieuws

Superzuinig: Peugeot 208 Hybrid FE

Superzuinig: Peugeot 208 Hybrid FE

Nog niet zo lang geleden liet Peugeot weten de handen ineen te hebben geslagen met Total voor de ontwikkeling van een extreem zuinige en schone 208. Vandaag geven beide partijen meer details en de eerste foto’s van deze zogeheten 208 Hybrid FE vrij.

Het wordt druk op de stand van Peugeot tijdens de IAA Frankfurt 2013. Naast de RCZ R en 308 R Concept schuift het merk (en niet te vergeten Total) deze 208 Hybrid FE naar voren, een conceptuele hybrideversie van de 208. Op de eerste twee foto’s is te zien hoe hij er uitziet, maar eigenlijk is de techniek onderhuids toch wel het meest interessant. Peugeot meldt trots dat dat is afgeleid van hun Le Mans-racer, de 908 HDi. Voor de 208 Hybrid FE is die aandrijflijn weliswaar vertaald naar een krachtcentrale die een stuk bescheidener van stuk is, maar wel een enorme indruk na een pitstop achterlaat.

1 op 48
De 208 Hybrid FE wordt voortgestuwd door Peugeot’s bekende 1.2 liter VTi-driecilinder benzinemotor en gekoppeld aan een bijna 41 pk sterke elektromotor en een accupakket. Tot zover geen cijfers waarvan we achterover slaan, totdat we de cijfers op het gebied van milieuvriendelijkheid erbij pakken. Volgens de Fransen zou de hybridende 208 namelijk slechts 1 liter benzine nodig hebben om 48 kilometer ver te kunnen reiken (2,1 l/100 km). De gemiddelde CO2-uitstoot ligt op een schamele 49 g/km en dat is, ondanks het hybride-tijdperk waar we in leven, nog altijd erg indrukwekkend te noemen.

Camera’s als spiegels
Om zo zuinig te kunnen rijden moet het haast wel dat er stukken in de verbruikscyclus zitten waar de FE geen druppel benzine tot zich neemt. Klopt. Het is mogelijk volledig elektrisch met de auto te rijden en op stroom zou dat over een afstand van 19 kilometer kunnen bij een aangepaste rijstijl. Een semi-automatische vijfbak stuurt het vermogen ondertussen naar de voorwielen. Wat ook bijdraagt aan zijn spaarzaamheid is het wagengewicht; dat ligt 200 kg lager dan de 975 kg van de basis-208.
Verder is de 208 Hybrid FE uitgerust met aerodynamische 19 inch wielen met rondom smalle banden en volledig vlakke onderzijde en een diffuser. De buitenspiegels werden voor de gelegenheid achterwege gelaten en vervangen door kleine camera´s die gunstig zijn voor de luchtweerstand-coëfficiënt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Superzuinig: Peugeot 208 Hybrid FE
Superzuinig: Peugeot 208 Hybrid FE
Redactie
Door Redactie

Zoeken