Nieuws

Audi A8

Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8

Op 21 augustus presenteert Audi de gefacelifte A8. Naast het bekende recept van een facelift debuteert een gloednieuwe technologie op de A8: Matrix LED-koplampen. Je ziet ze duidelijk door het doek heen dat de rest van de facelift nog verborgen moet houden.

Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8
Matrix LED-technologie, wat is dat precies? Het komt er kort gezet op neer dat de LED-koplampen worden opgedeeld in een aantal individueel kleine diodes welke samenwerken met lenzen of reflectoren. In de vernieuwde A8 worden per koplamp 25 LED’s geplaatst welke per vijf gegroepeerd zijn in een reflector. In plaats van een Xenon-lamp zitten er dus vijf reflectoren op een rijtje.

Grootlicht zonder tegenliggers te verblinden
Het grote voordeel van de Matrix LED-technologie is dat je veel meer kunt ‘spelen’ met het licht. Je kunt het grootlicht aanhouden zonder dat je je tegenligger verblindt. Een speciale camera ‘ziet’ tegenliggers. Op basis daarvan wordt het gebied waarin die tegenligger zich bevindt minder sterk uitgelicht. Hoe dichter de tegenligger nadert, des te meer LED’s worden gedimd of uitgeschakeld. Het gebied rondom de tegenligger wordt wel volledig uitgelicht.

Veiligheid
Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo hebben de nieuwe koplampen een ‘markeerfunctie’ in combinatie met de optionele night vision-assistent. Dit assistentiesysteem is door middel van infraroodcamera’s in staat voetgangers vóór de auto te herkennen. Als een voetganger zich te dicht bij de auto bevindt, wordt hij/zij door middel van LED-lichtflitsen (drie maal achter elkaar) duidelijk ‘gemarkeerd’. Op deze manier wordt zowel de voetganger als de bestuurder van de auto gewaarschuwd voor mogelijk gevaar.
Ook de afslagverlichting van het nieuwe Matrix LED-systeem is zeer innovatief. Dankzij informatie van MMI-navigatie komt deze verlichting al in actie net voordat de bestuurder het stuur in de juiste richting draait. Ook wordt de nieuwe Audi A8 uitgevoerd met ‘dynamische richtingaanwijzers’. Nadat de bestuurder richting heeft aangeven, lichten de LED-segmenten in de richtingaanwijzers beurtelings op. Dit gebeurt met intervallen van 150 milliseconden van binnen naar buiten in de richting die de auto op gaat.

Le Mans
Zoals gezegd debuteert het systeem op de vernieuwde A8 waarvan bijgevoegde teaservideo een klein tipje van de sluier oplicht. Praktijkervaring met Matrix LED is er overigens ook al. De Audi R18 e-tron - die de 24 Uur van Le Mans won - heeft de verlichting ook aan boord en weet daarmee de rechte stukken van het fameuze circuit over een lengte van wel één kilometer kan verlichten.
 


 
 
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8
Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8
Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8
Audi teast Matrix LED-koplampen gefacelifte A8

Zoeken

Merk- & modeldossiers