Nieuws

‘170 pk voor toekomstige Alfa Romeo Spider’

‘170 pk voor toekomstige Alfa Romeo Spider’

Aan de buitenzijde zal je dat niet zien, toch zal de toekomstige Alfa Romeo Spider bijna de helft van zijn onderdelen delen met de nieuwe generatie Mazda MX-5. Het grootste verschil tussenbeide zit ‘em onder andere in de aandrijflijn. Alfa lepelt haar eigen 1.4 MultiAir in de Spider en geeft die 170 pk mee.

Iemand die het autonieuws niet op de voet volgt zal in 2015 niet door hebben dat de Alfa Romeo Spider feitelijk Japans bloed door zijn lijf heeft stromen. De nieuwe Mazda MX-5 waarmee hij gezamenlijk wordt ontwikkeld houdt er namelijk een geheel eigen design op na; geen enkel carrosseriedeel zal uitwisselbaar zijn. Mazda’s insteek zal, zoals de MX-5 dat altijd is geweest, gericht zijn op het uitstralen van een pure roadster, terwijl Alfa met meer luxe de veeleisende cabriorijder wil aanspreken. Desondanks zal het wagengewicht van beide auto’s op zo’n 1.100 kilogram komen te liggen.

Geen retro
Verantwoordelijk voor de lijnen van de Spider is Marco Tencone, de man die ook de Alfa 4C en de nieuwste Maserati’s tekende, de Quattroporte en Ghibli. We maken ons zodoende op voor wederom een sierlijke Italiaan, die overigens geen trekjes zal ontlenen van de in 2010 door Pininfarina onthulde Duettotanta Concept (zie foto). Retro hanteren zou te gemakkelijk zijn volgens Tencone en bovendien niet langer passen in het andere designstraatje dat Alfa met de 4C is ingeslagen.

MultiAir vs. SkyActiv
De onderdelen die de Spider en MX-5 zoal wel met elkaar delen zijn de voor- en achteras, het motorcompartiment, het schutbord, de voorruit en het frame daaromheen. In totaal beslaat dit zo’n 40 procent, terwijl normaliter ongeveer 60 procent wordt gedeeld bij gezamenlijke ontwikkelingen. Voor het aandrijven van de Spider maakt Alfa gebruik van haar eigen motoren. Volgens Autocar is dat de 1.4 MultiAir-turbo met 170 pk, ook al dient het blok daarvoor eerst aangepast te worden om in lengterichting te worden geplaatst. Van nature biedt de constructie namelijk enkel onderdak aan dwarsgeplaatste motoren. Mazda zal waarschijnlijk kiezen voor een van haar atmosferische SkyActiv-krachtbronnen (1.5 of 2.0 liter). Alleen daarom al zal de Spider een ander (rij)karakter hebben dan de MX-5 en kunnen ze waarschijnlijk prima naast elkaar bestaan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken