Nieuws

Met de auto op vakantie? Vergeet de groene kaart niet

Met de auto op vakantie? Vergeet de groene kaart niet

Voor veel mensen staat de zomervakantie weer voor de deur. Mogelijk ga je dan met de auto naar het buitenland. Als dit het geval is, is het belangrijk dat je de groene kaart van je autoverzekering meeneemt. De groene kaart is niet verplicht, maar wel handig om bij je te hebben.

Groene kaart als verzekeringsbewijs
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en laat zien dat je een geldige autoverzekering hebt afgesloten. Mocht je een ongeluk krijgen en vervolgens geen groene kaart kunnen laten zien, kan de conclusie worden getrokken dat je niet verzekerd bent. Die conclusie hoeft niet terecht te zijn, maar om deze discussie te voorkomen is het verstandig de kaart mee te nemen.

Handige informatie bij de hand
Op je groene kaart staat ook informatie die wel eens van pas kan komen. Zo kun je zien in welke landen je autoverzekering geldig is. Ook staan de telefoonnummers erop die je moet bellen bij diefstal, pech, een ongeval of ruitbreuk.

Controleer de geldigheid
Je autoverzekeraar stuurt jou elk jaar een nieuwe groene kaart. Twijfel je of die van jou nog geldig is? Dit staat op de kaart vermeld. Als hij niet meer geldig is of je bent hem kwijt, neem dan contact op met je verzekeraar. Zij kunnen je dan op tijd een nieuwe groene kaart toesturen, zodat je die kunt meenemen naar het buitenland.

Let op: aparte groene kaart voor caravan
Ga je met je caravan op vakantie? Dan heb je soms een aparte groene kaart nodig, bijvoorbeeld voor Polen, Spanje en Duitsland. De tweede groene kaart is nodig als je caravan zwaarder is dan 750 kg. Om deze aan te vragen, neem je contact op met je autoverzekeraar en is het vaak voldoende als je een kopie van het kentekenbewijs met de aanvraag meestuurt.
In de meeste andere Europese landen is er geen aparte groene kaart nodig voor je caravan. In Nederland is dat ook niet het geval.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken