Nieuws

Komt die Jaguar SUV er nu wel of niet?

Komt die Jaguar SUV er nu wel of niet?

Het is en blijft een hete discussie; moet een merk als Jaguar een SUV gaan bouwen of niet? De een vindt het een doodzonde, de ander ziet de kansen wel weer in. Nu Jaguar de modelnamen Q-type en XQ heeft gepatenteerd wordt de dialoog weer heropend.

De eerste tekenen van een SUV van Jaguar gaan al terug tot 2006. Toenmalig CEO Joe Greenwell liet al optekenen dat men bij het Britse merk nadacht over een SUV, maar van iets concreets is het nog altijd niet gekomen. Zelfs met de registratie van de modelnamen Q-type en XQ laat Jaguar nog niets los over het model dat er wellicht komen gaat.

Rijke historie
Dat een SUV uit de stal van de Britten een rijke historie kent is inmiddels bekend. In 2008 wordt er voor het eerst gesproken over een offroad-Jag. Maar dan wel in negatieve vorm, want in oktober van dat jaar liet nieuwbakken eigenaar Tata weten dat een SUV duidelijk niet in de planning zat. Op dat moment werden de banden met het zustermerk Land Rover al aangehaald als ‘lastig’. De twee fabrikanten zouden in elkaars vaarwater kunnen komen wanneer Jaguar een segment zou gaan betreden waar Land Rover groot in is geworden.
Tot aan 2011 is er een kleine radiostilte rondom de plannen van Jaguar. Geruchten over een SUV worden echter weer aangezwengeld door enorme verkoopsuccessen van onder meer de Porsche Cayenne en nieuwe studiemodellen van onder meer Maserati en Bentley. ‘Moet Jaguar niet inspringen in de recente triomfen die in dit segment behaald worden?’ is een veelgehoorde vraag. Vooralsnog willen de Britten van niets weten, ondanks dat er verschillende bronnen spreken over 2015 als introductiejaar.

Groei
Ook dit jaar zijn er talloze tekenen van leven rondom een SUV van Jaguar geweest. Een gesprek met marketing director Steven de Ploey leverde de grootste rumoeren op. In een interview met het Australische Drive.com vertelde hij dat de huidige groei van de SUV-markt zeker niet te negeren valt. ‘Als je rond de wereld kijkt is een derde van de markt bezet door crossovers. Dat segment groeit zelfs nog, dus het is zeker een van onze overwegingen’, aldus de Brit. Om de eigen 4x4 te ontwikkelen doet Jaguar dan ook een beroep op de expertise van Land Rover. ‘We hebben niet de grootte van de grootste drie Duitse merken, dus moeten we extra hard werken om een dusdanige efficiency te bereiken. Daarom gaan we ook de ontwerpen van de twee merken combineren.’

Patenten
Recentelijk kwam naar buiten dat Jaguar de typenamen Q-type en XQ gepatenteerd heeft, wat zou kunnen betekenen dat de ontwikkelingen van een grote Jag op stapel staan. Hoewel er nog niet veel bekend gemaakt is, liet de Ploey wel weten dat een grote Range Rover niet als basis gaat dienen voor een Jaguar. ‘Dat is teveel het territorium van Land Rover’ is de uitleg. Ook haalt de marketingdirecteur de huidige markt aan. ‘Vandaag de dag is er veel meer mogelijk in de markt van compacte crossovers dan in die van de grote.’ Daarmee worden de geruchten wel concreter en concreter. Ontkennen is er inmiddels niet meer bij en het grote overwegen is zonder twijfel begonnen.

Toekomst
Of we in de toekomst ook een SUV van Jaguar gaan zien wordt dus steeds aannemelijker. Aangezien er nog heel weinig bekend is verwachten we op lange termijn meer informatie vanuit Engeland. De discussie zal nog lang niet eindigen. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken