Nieuws

Audi TT Ultra schittert op Wörthersee 2013

Audi TT Ultra schittert op Wörthersee 2013

Audi zet de TT in het zonnetje tijdens het traditionele Volkswagen Group-feestje in het Oostenrijkse Wörthersee. Dé show voor liefhebbers getunede VAG-producten kunnen zich verlekkeren aan de speciale TT Ultra Quattro. Die is lichter en sterker dan de gewone versie met 2.0 TFSI.

De TT Ultra quattro concept weegt schoon aan de haak 1.111 kilogram. Volgens Audi is dat 300 kilogram lichter dan een vergelijkbaar seriemodel, en om die kilo’s kwijt te raken zijn er meer onderdelen – hoe kan het ook anders bij een Audi – opgetrokken uit lichtgewicht materialen. De TT Ultra maakt om te beginnen gebruik van een chassis dat slechts 206 kg weegt. De afneembare carrosseriedelen wegen op hun beurt maar 98 kg. Uniek voor een TT is de toepassingen van CFRP, een met carbonvezel versterkte kunststof dat steeds vaker door autofabrikanten wordt toegepast om auto’s lichter en sterker te maken. Bij de TT Ultra zijn de middentunnel, het dak, de B-stijlen en de stoelschalen uitgevoerd in dit kostbare materiaal. Componenten zoals de deurscharnieren zijn dan weer van magnesium.

Lichtere onafgeveerde massa
Vooraan is de TT Ultra uitgerust met keramische remschijven en de wielen bestaan voor een deel uit CFRP en aluminium. Alleen dat al levert een gewichtsbesparing van 20 kilogram op. Ook weer van CFRP zijn de veren en dat levert een besparing op van 40% ten opzichte van stalen exemplaren. Andere lichtere onderdelen zijn het titanium uitlaatsysteem, een achterspoiler van carbon, een lithium-ion accu en het monteren van camera’s in plaats van buitenspiegels.

Serieus snel
Zoals gezegd is de TT Ultra quattro uitgerust met de 2.0 liter TFSI, en wel die van de TTS. Normaliter levert deze 272 pk, de Ultra schopt het tot 310 pk. Het maximumkoppel steeg van 350 naar 400 Nm en dit in combinatie met een veel lager wagengewicht levert een acceleratie van 0 naar 100 km/h op in een uiterst vlotte 4,2 seconden. De topsnelheid ligt op 280 km/h.

Activiteiten Wörthersee
Wörthersee Tour 2013 vindt plaats van 8 tot en met 11 mei aanstaande en natuurlijk zet Audi daar niet alleen de TT Ultra quattro concept neer. Onder het thema ‘Home of quattro’ wordt een groot aantal historische en recente quattro-modellen uitgestald, waaronder de Audi Sport quattro S1, de R18 e-tron quattro en natuurlijk de nieuwste Audi RS-modellen, de RS 4 Avant, RS 6 Avant en RS 5 Cabriolet. Audi’s bolide voor het nieuwe DTM-seizoen is eveneens te bezichtigen tijdens het evenement dat op 10 uur rijden vanaf Utrecht ligt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT Ultra schittert op Wörthersee 2013
Audi TT Ultra schittert op Wörthersee 2013
Redactie
Door Redactie

Zoeken