Nieuws

Vooruitblik: Volkswagen Passat van 2015

Vooruitblik: Volkswagen Passat van 2015

We kunnen hoog of laag blijven springen, Volkswagen zal waarschijnlijk wel altijd behoudend te werk gaan. Ook de volgende generatie Passat en Passat Variant zullen optisch niet grondig worden veranderd. Onderhuids is er groter nieuws. Een vooruitblik.

Niet in 2014, maar in 2015 zal Volkswagen de nieuwe Passat introduceren. Dat wordt gedacht op basis van de laatste informatie rond de middenklasser. Tot dusver hebben we nog geen enkel teken van leven gezien, maar dat wil niet zeggen dat de Duitsers nog maar net zijn begonnen met de ontwikkeling. Reken maar dat Volkswagen achter de schermen, ver uit de buurt van pottenkijkers, al vergevorderd is met de volgende Passat. Echter hoe zwaar dichtgetimmerd ook, het hermetisch afgesloten test- en ontwikkelingscentrum van Volkswagen kan niet voorkomen dat er beetje bij beetje details over de auto naar buiten sijpelen. Onze vaste illustrator denkt zelfs al te weten hoe de Passat eruit gaat zien.

CrossBlue
Volkswagen-kopers zijn conventioneel, en zolang zij dat zijn zal Volkswagen ook conservatief blijven. Verwacht dus niet dat het design van de nieuwe Passat rare sprongen maakt. Hoewel het verschil groter zal zijn dan tussen de zesde en de huidige, zevende generatie, zal de ditmaal wel complete nieuwe achtste generatie onmiddellijk herkenbaar zijn als Passat. Het onderscheid tussen zijn voorgangers zit ‘em vooral in de gewijzigde proporties en stijldetails. Net zoals bij de Golf VII dus.
Voor het vormgeving van het front (en delen van het interieur) heeft Volkswagen met een schuin oog naar de CrossBlue Concept gekeken. Grote koplampen, een brede, uitgesproken grille en relatief veel zwarte oppervlakken moeten de Passat wat meer karakter geven. Aan de achterzijde zullen de lichtunits nog weer wat meer geknepen zijn, een trend die onlangs door de auto-industrie is ingezet, mede omdat nieuwe lichttechnieken die mogelijkheid nu kunnen bieden. Voor franje moet je echter nog steeds ergens anders dan bij Volkswagen zijn.

Groter en lichter
Een ongeschreven regel in de auto-industrie is dat iedere model weer wat groter en ruimer wordt dan zijn voorganger, zo ook de Passat. Zo’n lel als zijn neef, de Skoda Superb, zal hij vermoedelijk niet worden, maar evenwel niet veel minder ruim van binnen. Volkswagen’s modernste MQB-platform waarop de toekomstige Passat komt te staan kent namelijk een efficiëntere lay-out. Tevens bespaart het gewicht. Zo zal de Passat tussen 50 en 80 kg afslanken.

Stuk zuiniger
De grootste bijdrage aan een lager brandstofverbruik zullen de aandrijflijnen leveren. Cilinderuitschakeling, start/stop- en regeneratiesystemen en onder andere spaarzame transmissies zorgen ervoor dat er een stuk verder op een tank gereden kan worden. TSI’s en TDI’s zullen opnieuw het motorpalet domineren, met als nieuwkomer een plug-in hybride. Afhankelijk van de gemiddelde uitstoot en de vraagprijs zal met name dit model interessant zijn voor Nederland. Verwacht echter niet dat de nieuwe Passat goedkoper in de prijslijst komt te staan ondanks lagere uitstootwaarden. In plaats daarvan rust Volkswagen de auto standaard rijker uit.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Vooruitblik: Volkswagen Passat van 2015
Redactie
Door Redactie

Zoeken