Nieuws

Mercedes-Benz S-klasse

Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse

Je zou het misschien niet denken, maar de nieuwe S-klasse is een van de belangrijkste nieuwkomers van 2013. Waarom? Omdat elke generatie van Mercedes’ toplimousine steevast staat voor vooruitstrevende innovaties die naar verloop van tijd gemeengoed in de auto-industrie zijn. Ook de nieuwe S-klasse is een pionier ten voeten uit. Hou je vast voor ongekend veel noviteiten.

Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse

Natuurlijk had Mercedes-Benz de nieuwe S-klasse op een en hetzelfde moment kunnen introduceren. Dat doet het niet. Ten eerste om – heel slim – de aandacht rond haar nieuwe toplimousine te spreiden. Ten tweede omdat dit teveel papier- en drukkosten voor de printmedia zou betekenen en bijna eindeloos scrollen voor de online-automedia, wij dus. De nieuwe Mercedes-Benz S-klasse omvat namelijk zoveel technologie, dat de officiële productpresentatie en zo ook het verslag daarvan (lees: persbericht) zou uitmonden in een welhaast oneindige pil aan informatie. En daarom spreidt Mercedes het officiële nieuws over de nieuwe S-klasse. Te beginnen met de technologische features op het gebied van rij- en veiligheidssystemen, en nu met het uit de doeken van de luxe, comfort en ambiance aan boord van de auto.

Maybach en meer…
Volgens Mercedes-Benz was de ontwikkeling van de nieuwe S-klasse een ultieme zoektocht naar perfectie. Normaliter zouden we dat afdoen als stoere, kant-en-klare marketingtaal, ware het niet dat de nieuwe S-klasse, naast zijn voorganger, tevens de 57 en 62 van het ter ziele gebrachte Maybach en diens klantengroep moet opvangen. De nieuwe S-klasse heeft dus een dubbel zo zware taak. En alsof dat nog niet genoeg is wordt hij ook nog van meerdere kanten aangevallen. Want naast de bekende rivalen, de Audi A8, BMW 7-serie en Jaguar XJ, hebben ook Maserati (Quattroporte) en Bentley (Flying Spur) meer dan ooit tevoren de jacht op de Mercedes geopend. ‘Das Beste oder Nichts’, de lijfspreuk van Mercedes-Benz moet de nieuwe S-klasse zodoende wel op het lijf geschreven zijn.

Van Lang naar kort
Voor het eerst in de geschiedenis stond bij de ontwikkeling van de S-klasse de versie met lange wielbasis centraal. De versie met ‘normale’ wielbasis is daar voor de verandering van afgeleid, en de belangrijkste markten voor het model zijn de reden daarvoor. In met name China, maar ook Japan en de Verenigde Staten wordt de S-klasse gezien als limousine waarin men gezien wil worden, met achter het stuur een privé-chauffeur. Met dit in het achterhoofd kreeg het compartiment vlak achter de voorzetels een speciale rol in de ontwikkeling toebedeeld.
Vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe S-klasse licht gegroeid. De wielbasis van de normale uitvoering bedraagt 3.035 millimeter, terwijl die van de S-klasse Lang 3.165 millimeter meet. Veel aandacht is uitgegaan naar details in het interieur, waaronder de zetels die Mercedes naar eigen zeggen als een van de weinige autofabrikanten zelf fabriceert. De structuur van de voorstoelen is zo ontwikkeld dat deze nog geen 20 kg weegt. Ze instellen kan vanzelfsprekend elektronisch in alle mogelijke richtingen (lengterichting-/hoogte-/zithoek en zitkussenlengte).

Languit
Voor de S-klasse met normale wielbasis zijn er twee achterbankopties: standaard is een vaste 3-zits achterbank met een rugleuning die onder een hoek van 27 graden staat. Een optie is de 3-zits achterbank met twee afzonderlijk instelbare comfortstoelen aan de buitenzijdes, waarvan de leuning van 19 graden tot 37 graden kan worden versteld zonder dat dit ten koste gaat van de beenruimte. Wie gaat voor de S-klasse Lang, heeft de keuze uit drie zitconfiguraties. De eerste is een 2-zitsuitvoering met individuele comfortstoelen waarvan de rugleuning 19 graden tot 37 graden elektrisch verstelbaar is met als aanvullende optie een brede ‘Business-middenconsole’. Optie twee is een 3-zitsuitvoering met Executivestoelen. De rugleuning van de rechterstoel hiervan kan onder een hoek van 43,5 graden versteld worden waardoor een uiterst ontspannen ligpositie wordt gecreëerd. Extra hoofdsteunen zorgen desgewenst voor nog meer comfort. Is dit nog niet luxe en comfortabel genoeg, dan biedt Mercedes nog de 2-zitsuitvoering, eveneens met Executive-zetels en dezelfde verstelmogelijkheden als de 3-zitsuitvoering, maar dan met meer bewegingsvrijheid om je heen. Met het leverbare Chauffeur-pakket kan de rechter achterpassagier beschikken over nog eens 77 millimeter meer knieruimte. Dit komt doordat de passagiersstoel voorin 40 millimeter verder naar voren verschoven kan worden.
De modellen met de Business-middensconsole staan bekend als ‘First-Class’ vanwege het feit dat de middenconsoles voor en achter in elkaar overlopen. In de console zijn ‘thermo-bekerhouders’ geïntegreerd. Ze kunnen warme en koude dranken over een langere periode op temperatuur houden, aldus Mercedes. Op verzoek zijn uitklapbare ‘vliegtuigtafeltjes’ leverbaar.

Wereldprimeurs
In de nieuwe S-klasse kom je niets tekort, maar echt baanbrekende features zijn we nog niet tegengekomen. Met de zogeheten Energizing-massagefunctie komt daar verandering in als we Mercedes moeten geloven. Dat is volgens het merk namelijk een wereldprimeur omdat deze opereert aan de hand van het ‘hot-stone-principe’. Met maar liefst 14 individueel opblaasbare kussens – waarvan de 4 meest centraal gelegen kussens rondom de ruggenwervel naast het individueel op druk brengen ook snel tot wel 55 °C verwarmd kunnen worden, de zogenaamde ‘hot stone beleving’ – kunnen zes massageprogramma’s worden ingesteld.
De nieuwe generatie actieve stoelventilatie maakt dan weer onderdeel uit van het leverbare stoelconditioneringspakket, en ook hier betreft het naar eigen zeggen een wereldprimeur. De ventilatierichting kan worden ‘gedraaid’. Zodra de ventilatie start wordt koele omgevingslucht op het zitoppervlak gezogen om zo het zitoppervlak sneller te koelen. Na vier minuten wordt de ventilatierichting gedraaid en treedt de conventionele ventilatie in werking waarbij de luchtstroom niet als tocht wordt ervaren. Stoelverwarming met individuele en geavanceerde instelmogelijkheden per zitplaats is bij de actieve stoelventilatie inbegrepen waarbij ook de armleuningen en portierbekleding worden verwarmd en de materialen zowel figuurlijk als letterlijk warm aanvoelen.

Klassiek ontmoet Sci-Fi
Over het ‘chauffeurscompartiment’ gesproken. Ook de bestuurder en diens naaste passagier worden volledig in de watten gelegd. Mercedes-Benz heeft gekozen voor een dashboard met een elegante en tegelijk hypermoderne opzet met daarop en omheen veel natuurlijke materialen zoals echt hout, leder en verschillende metaalsoorten. Zelf prijst de fabrikant zoal het 2-spaaks stuurwiel, dat een verwijzing is naar vroegere S-klasse modellen.
In plaats van een traditioneel dashboard heeft de nieuwe S-klasse twee 8:3 hoge-resolutie kleurendisplays met een doorsnede van 30,7 cm. Mede door een ‘lichtcorona’ lijken ze te zweven. Het linker scherm is er voor reguliere dashboardfuncties (snelheid, toerental et cetera), terwijl het rechterdisplay is bedoeld voor het navigatiesysteem en de bediening van infotainment- en comfortfuncties. De weergave op het centrale display (boven de middenconsole) is naar wens aan te passen en ook het Splitview is weer van de partij waarbij de bestuurder en de passagier voorin tegelijkertijd twee verschillende functies kunnen aflezen en gebruiken.

Geen zuchtje aan de lucht
Op het gebied van klimaatbeheersing start de S-klasse volgens Mercedes een compleet nieuw hoofdstuk. De Thermotronic-airconditioning is compleet onder de loep genomen en biedt nog meer comfort. Bestuurder en voorpassagier hebben in de nieuwe S-klasse individuele instelmogelijkheden van de klimaatregeling (ook in de voetenruimte), luchtverdeling en de luchthoeveelheid. De drie automatische modi ‘Focus’, ‘Medium’ en ‘Diffuse’ zijn instelbaar via Comand Online. Ter verhoging van het klimaatcomfort kan voor de achterpassagiers een nieuw ontwikkelde 2-zone airco geleverd worden. Ook nieuw is het Air-Balance-pakket met verschillende bijzondere features. Een daarvan is het Actief parfumeringsysteem dat vier geuren op discrete wijze verspreidt om de sfeer in het interieur te verhogen. Tot de andere technologieën behoren het verbeterde luchtfiltersysteem dat is voorzien van een actief koolstoffilter dat de lucht van buiten zuivert, maar is ook actief bij inwendige recirculatie. Een ionisator in de luchtstroom draagt vervolgens weer bij aan het elimineren van bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Tegelijkertijd kan de lucht door een hogere concentratie van negatief geladen zuurstofionen verfrist worden.

Multimedia
Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan, zeker niet binnenin de S-klasse, is het infotainmentsysteem sterk verbeterd ten aanzien van gemak en (geluid)kwaliteit. Het navigatiesysteem is interactief van opzet. Voor en achter kan gebruik gemaakt worden van een Google Maps-weergave met achterin zelfs weergave waarop het reisverloop gevolgd kan worden zoals in een vliegtuig. Diverse andere WLAN online- en uiteenlopende multimediafuncties zijn er natuurlijk ook. Voor het eerst kunnen passagiers vanaf elke zitplaats, onafhankelijk van elkaar, gebruikmaken van radio, TV, internet, navigatie, DVD of USB-datadragers. Voor de achterpassagiers is ‘Business-telefonie’ verkrijgbaar met handsfreefunctie.
Alle audiosystemen van de nieuwe S-klasse maken gebruik van het door Mercedes-Benz ontwikkelde Frontbass-systeem dat debuteerde op de SL-klasse. Hierbij zijn de basspeakers in het schutbord geplaatst waarbij de ruimte in de hierachter liggende dwars- en langsdragers wordt gebruikt als resonantieruimte voor de lage tonen. Standaard heeft de S-klasse een 100 Watt soundsystem met tien luidsprekers. Optioneel is het Burmester Surround Soundsystem (13 luidsprekers, 590 Watt) of het Burmester High-end (3D) Surround Sound System (24 luidsprekers, 1540 Watt) leverbaar.

Veiligheid
Wie aan de S-klasse denkt, denkt ook aan ongekende veiligheid. Mercedes gaat hierin nog een stap verder door bestaande actieve en passieve veiligheidsfuncties uit te breiden met nieuwe mogelijkheden. Verbeterd is zoal het bekende Pre-Safe en omvat nu ook een automatische en verlichte gordelslotversteller, een gordel(air)bag en een kussenbag dat voorkomt dat de liggende passagier onder de gordel door uit de stoel glijdt. Voor andere interessante veiligheidsfeatures van de nieuwe S-klasse verwijzen we je graag naar eerder geschreven artikelen.

Gelekt
We kunnen nog eindeloos doorgaan over de technologieën aan boord van de nieuwe Mercedes-Benz S-klasse, maar je ziet al wel dat het niet ophoudt. Met het noemen van de belangrijkste features maken we ons op voor de complete, officiële introductie van de toplimousine, al is het uiterlijk, ook van buiten, geen geheim meer.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse
Alle features aan boord van de nieuwe Mercedes S-klasse

Zoeken

Merk- & modeldossiers