Nieuws

Eindhoven nieuw thuis voor Rolls-Royce in Nederland

Eindhoven nieuw thuis voor Rolls-Royce in Nederland

Met nog geen 100 dealers op wereldschaal is een showroom van Rolls-Royce een unicum. Met gepaste trots opende de familie van Laarhoven, eigenaar van Cito Motors, dan ook hun gloednieuwe showroom aan de Huizingalaan in Eindhoven. Wij waren erbij en namen een kijkje.

Sinds de ondergang van Hessing vond er een behoorlijke herverdeling plaats van de dealerschappen van de topklasse-automerken. Bentley, Lamborghini en Bugatti wisten een veilige thuishaven bij Pon in Leusden te vinden, Maserati bleef waar het zat – maar opereert nu onder de vlag van Louwman Exclusive dat Hessing overnam – terwijl Rolls-Royce eveneens een andere, officiële Nederlandse vertegenwoordiger werd toegewezen. Sinds een jaar is dat Cito Motors, onderdeel van de Van Laarhoven Holding, een gerespecteerde naam in de autobranche.

Van Laarhoven Holding
De Van Laarhoven Holding is een familiebedrijf gerund door Hein van Laarhoven en zijn dochter Marissa. Het bedrijf bestaat sinds 1929 en heeft door de jaren heen een enorme ervaring opgebouwd met voornamelijk Engelse luxe-merken. En stuk voor stuk gaat het om langdurige samenwerkingen. Van Laarhoven is al 55 jaar MINI-dealer, 45 jaar Jaguar-dealer, vertegenwoordigt respectievelijk al 40 en 20 jaar Land Rover en Aston Martin en behoort reeds ruim 30 jaar tot het dealernetwerk van BMW. Met trots voegt het familiebedrijf en hart en nieren daar nu Rolls-Royce aan toe. ‘Een droommerk voor velen’, aldus Marissa, ‘maar geen dealerschap omwille van prestige. Aan elke keuze die wij als bedrijf maken gaat een zorgvuldige business case vooraf. Pas als die een gezonde uitkomst blijkt te hebben staat bij ons de deur wijd open om een merk aan ons portfolio toe te voegen.’ Het is de nuchtere aanpak die de familie Van Laarhoven siert en tekenend is voor hun jarenlange samenwerking met gerespecteerde automerken.

Clean en strak
Om Rolls-Royce aan de Huizingalaan een passend onderkomen te bieden werd de showroom geheel verbouwd. Rolls-Royce en Aston Martin werden in één showroom samengesmolten, en ondanks dat beide merken elk een geheel eigen identiteit hebben is er op voortreffelijke wijze sprake van synergie. De showroom is clean en strak, waarbij de producten centraal staan.

Verkooprecord
Over verkoopcijfers in Nederland worden zowel door Rolls-Royce zelf alsook door Cito Motors geen uitspraken gedaan. En ondanks dat we het aantal registraties van Rolls-Royce in Nederland kunnen inzien zegt dat nog niets over het totale Nederlandse klantenbestand; een gedeelte rijdt immers op buitenlandse kentekens. Dat neemt niet weg dat Rolls-Royce als merk een gigantische groei aan het doormaken is. Sinds de introductie van de Ghost in 2010 groeide het merk wereldwijd van zo’n 800 - 1.000 exemplaren per jaar naar ruim drieduizend geproduceerde eenheden per jaar om gedurende 2012 daar nog weer overheen te gaan. Met ruim 3.500 verkochte auto’s brak Rolls-Royce zelfs een absoluut verkooprecord binnen haar 109-jarige bestaan.

Speelgoedpaleis voor volwassenen
De komende jaren verwacht Rolls-Royce verdere groei. Die verwachting komt voort uit het feit dat het Britse merk verleden jaar in Europa een verkooptoename van 20% wist te realiseren ondanks economisch mindere tijden. Opvallend genoeg is het nog steeds thuisland Engeland dat in Europa de meeste Rolls-Royces afneemt, gevolgd door Rusland en Duitsland. Op wereldschaal staan de Verenigde Staten nog altijd op plaats één, met in het kielzog China en Engeland als derde verkoopland.
Het clientèle van Rolls-Royce bestaat voornamelijk uit ondernemers, maar ook topsporters en andere beroemdheden wandelen de showrooms van het statige Britse merk binnen. Vooral de laatste twee klantengroepen zullen zich tot de gloednieuwe Wraith aangetrokken gaan voelen. Met dat model toont Rolls-Royce haar krachtigste en snelste model ooit, maar bovendien ook haar meest jeugdige. Tegen het einde van dit jaar willen de Britten wereldwijd 120 showrooms hebben en daarop vormt de Huizingalaan in Eindhoven alvast een voorproefje. Rolls-Royce heeft een nieuw thuis in Nederland. Een warm thuis. De Huizingalaan vormt volgens Marissa van Laarhoven ‘een speelgoedpaleis voor volwassenen’. En dat kunnen wij enkel beamen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eindhoven nieuw thuis voor Rolls-Royce in Nederland
Eindhoven nieuw thuis voor Rolls-Royce in Nederland
Eindhoven nieuw thuis voor Rolls-Royce in Nederland
Redactie
Door Redactie

Zoeken