Nieuws

Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS

Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS

Al teert Wiesmann nog eeuwig op nagenoeg hetzelfde model, wij zullen het exentrieke autobedrijfje uit het West-Duitse Dülmen altijd een warm hart blijven toedragen. Tijdens de Autosalon van Genève is dat gevoel extra sterk, omdat Wiesmann geen editie overslaat om weer wat speciaals uit de hoge hoed te toveren. Ook dit jaar hebben ze nieuws te melden, namelijk de GT MF4-CS. En die rijdt wellicht net zo listig als hij eruit ziet!

Wiesmann is opgericht in 1988, en zo lang de kleine autobouwer al bestaat teert het op slechts een model, de MF. Door de jaren heen hebben we weliswaar kennisgemaakt met de MF30, MF3, MF4 en de MF5, maar de productdifferentiatie tussen die modellen wordt toch vooral bepaald door de krachtbron en niet zozeer door uiterlijke verschillen. De MF3 is inmiddels met pensioen na een lange carriere die tijdens de vorige editie van de Autosalon van Genève een waardig en kleurrijk afscheid beleefde. Wiesmann’s leveringsprogramma bestaat momenteel uit de gesloten en open MF5, de Roadster MF4 en GT MF4. En op basis van die laatste is er nu een nieuwe uitvoering, de Clubsport (CS).

Geen airco
Zo hardcore als de vorig jaar in Genève onthulde Wiesmann Spyder is hij niet, maar na die minimalistische roadster is de GT MF4-CS zonder meer de meest pure Wiesmann voor de openbare weg. Maar ook op het circuit zullen de slechts 25 gelukkige eigenaren absoluut geen modderfiguur slaan, zegt het autobedrijf over haar nieuwe sportmodel.
De GT MF4-CS is uitgerust met dezelfde 420 pk sterke BMW-V8 als de ´gewone´ MF4, maar weegt tot 20 kilogram minder door gebruik te maken van carbon (het coupédak) en ruiten van polycarbonaat. Het ontbreken van traditionele portiergrepen, airco en een muziekinstallatie dragen ook bij aan het afgeslankte gewicht, al worden deze niet broodnodige zaken enkel achterwege gelaten als de klant daarom vraagt. Het totaalgewicht van de Clubsport ligt op een schamele 1.350 kg, wat resulteert in een pk/gewichtsverhouding van 3,2 kg/pk, wat weer tot gevolg heeft dat de auto in een uiterst vlotte 4,4 seconden naar de 100 km/h schiet. De topsnelheid reikt tot 293 km/h.

Op scherp
Gewichtsbesparing is slechts een deel van de oorzaken die de GT MF4-CS betere prestaties hebben opgeleverd. Het aanscherpen van de rijtechniek aan de hand van ervaringen die Wiesmann heeft opgedaan in de racerij hielpen daar wellicht des te meer bij. Zo beschikt de Clubsport ten gunste van de wegligging en de handelbaarheid over een volledig instelbaar chassis gepaard gaande met een grotere spoorbreedte dan de gewone MF4, terwijl een grote frontsplitter de CS nog wat makkelijker door de lucht laat klieven. Aan de achterzijde heeft een vaste spoiler van carbon de taak de aangedreven wielen innig tegen het asfalt te houden. En er is nog meer. Zitten doen de inzittenden namelijk op primitieve racestoelen die eventueel te voorzien zijn van 4-punts gordels. Ook een rolkooi ontbreekt niet, en op de optielijst prijken krachtigere remmen dan de standaard exemplaren, een ´snellere‘ achteras en extra plakgrage Michelin Cup-banden.

Niet te vergeten
Dat er van de GT MF4-CS slechts 25 stuks gebouwd zullen worden – naar aanleiding van 25 jaar Wiesmann – zullen toekomstige eigenaren niet gauw vergeten. Zowel de pookknop als een plaquette helpen hen dit herinneren. Wat zoiets exclusiefs en tegelijk exentrieks kost? In Duitsland bedraagt de vanafprijs voor de Clubsport € 193.193,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Listige gekko: Wiesmann GT MF4-CS
Redactie
Door Redactie

Zoeken