Nieuws

Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren

Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren

In Zuid-Korea heeft Kia - uiteraard samen met Hyundai - de afgelopen jaren keihard gewerkt aan een aantal nieuwe benzinemotoren. De vier turbobenzinemotoren, zowel drie- als viercilinders, werden in Genève voor het eerst gepresenteerd en zullen de komende tijd hun opwachting maken in het leveringsgamma.

Met dit kwartet Turbo-GDI-motoren laat Kia zien het motorengamma op hoog niveau te brengen en te houden. In Genève pronkten zowel een driecilinder alsook drie viercilinders op een speciaal ingericht deel van de Kia-stand.

999 tot 1.998 cc
De driecilinder – intern aangeduid als Kappa 1.0 T-GDI - meet 1.0 liter inhoud en zal leverbaar worden met 100 en 120 pk. Dit is hetzelfde aantal als de huidige 1.0 liter viercilinderkrachtbron maar tegen een 10 tot 15 procent lager verbruik. De nieuwe Kappa 1.2 T-GDI is een 1.248 cc viercilinder die vergelijkbare prestaties belooft vergeleken met de huidige 1.6 liter motoren. Hoger in het nieuwe T-GDI-programma staat de Gamma 1.6 T-GDI met vier cilinders. Deze heeft een inhoud van 1.591 cc en levert 204 pk en 265 Nm. De nieuwe Theta-II 2.0 T-GDI viercilindermotor levert behoorlijke prestaties, heeft een inhoud van 1.998 cc en produceert 245 pk.

Moderne technologieën
Afhankelijk van de motor maakt het kwartet in Genève gebruik van technologieën als DCVVT (Dual Continuously Variable Valve Timing – voor zowel het inlaat- als uitlaattraject), directe brandstofinspuiting onder hoge druk (tot 200 bar via een injector met zes openingen) en lage-weerstand single-scroll of twin-scroll turbo’s die zijn geïntegreerd in het uitlaatspruitstuk. Verder wordt gebruik gemaakt van een luchtgestuurde intercooler (met innovatieve ducts die de luchtstroom verdubbelen en de koelingprestaties verbeteren), een uitlaatspruitstuk met gescheiden wanden om tegendruk in de uitlaat te beperken, verbeterde olie-inspuiting om de zuigertemperatuur te verlagen voor een grotere duurzaamheid, en verbeterde inlaatpoorten voor een efficiëntere verbranding.

Gehele gamma
Kia zal de nieuwe motoren van 2014 langzaam maar zeker uitrollen over haar gamma. Daarmee worden vermoedelijk alle huidige benzinemotoren vervangen door moderne turbobenzinemotoren. Interessant voor de Nederlandse markt is uiteraard de kleine driecilinder welke in de Picanto, Rio en Cee´d leverbaar zal worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren
Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren
Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren
Redactie
Door Redactie

Zoeken