Nieuws

De meest pure: Porsche 911 GT3

De meest pure: Porsche 911 GT3

Met de nieuwe Porsche 911 GT3 viert de Duitse sportautobouwer de 50ste verjaardag van de 911. Volgens Porsche vormt deze meest pure 911 het perfecte uithangbord van haar technische kunnen. En dat bevestigen de specificaties ook wel!

Met de nagelnieuwe 911 als basis zijn de motor, het onderstel en de transmissie doorontwikkeld voor deze pure tweezitter. Dat betekent dat de oude 3.4 liter boxermotor plaats moest maken voor de gloednieuwe 3.8. Daarmee is het de eerste GT3-motor met directe brandstofinspuiting. Het blok is tevens voorzien van nieuw ontwikkelde cilinderkoppen, een andere krukas, specifieke kleppen, zuigerstangen in titanium en gesmede zuigers. De atmosferische eenheid is daardoor in staat om 475 pk te ontwikkelen bij maar liefst 8.250 tpm. De begrenzer hakt er bovendien pas bij 9.000 tpm in.

PDK
De zeventraps PDK-tranmissie (Porsche Doppelkupplung) aapt de schakelkarakteristiek van een sequentiële versnellingsbak na. Schakelen kan op drie manieren. Of je laat de bak het zelf allemaal uitpluizen (er zijn dan twee modi: Sport en Race Track), of je doet het zelf. Dat kan dan met schakellepels aan het stuur of door tegen het pookje te tikken. In het laatste geval moet je de pook naar achteren trekken om op te schakelen en naar voor duwen om terug te schakelen. Logisch, maar er zijn nog steeds fabrikanten die dat omwisselen.

Instelbaarheid ten top
Dat Porsche het liefst zo veel mogelijk van het typische 911-karakter uit, is al langer duidelijk. En het nieuwe wapen in de strijd is vierwielbesturing. Afhankelijk van de rijsnelheid sturen de achterwielen van de GT3 mee met de voorwielen of juist tegen. In het eerste geval verbetert het de stabiliteit terwijl de tweede formule de draaicirkel beperkt. Samen met een volledig variabel elektronisch gestuurd differentieel en dynamische motorsteunen levert dat de GT3 meer beheersbare dynamische eigenschappen op. De bestuurder kan daarnaast de hoogte, sporing en camber van het geheel in aluminium vervaardigde onderstel instellen. De stuurbekrachtiging is van het elektromechanische type. Aan het uiteinde van de wielarmen zitten gesmede aluminium wielen met een diameter van 20 inch en een bevestiging met een centrale wielmoer.

Lichter en stijver
Al dat nieuws is gehuld in een nieuwe koets, die niet vies is van wat opsmuk, al beweert Porsche dat alle aanpassingen functioneel zijn van aard. De voorvleugel en de forse achterspoiler zorgen natuurlijk voor een grotere liefde met het asfalt eronder. En om gewicht te besparen zijn motorkap, kofferklep, dak en portieren in aluminium uitgevoerd. De GT3 is 25% stijver dan z’n voorganger, maar daardoor ook 13% lichter.

Specificaties Porsche 911 GT3
En dan waar het uiteindelijk allemaal om gaat: de specificaties. De topsnelheid van de nieuweling bedraagt 315 km/h en de sprint naar de 100 kan nu in 3,5 tellen neergezet worden. En ook even naar 200 km/h spurten kan in amper 12 tellen. Dan lijkt het verbruiksgemiddelde van 12,4l/100km (289 g/km CO2) lang niet gek. Natuurlijk moest de GT3 over de Nürburgring gejakkerd worden. Dat kon in slechts 7:30 volgens Porsche. Mocht je dat zelf eens willen proberen; vanaf augustus staat de GT3 bij de dealers.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
De meest pure: Porsche 911 GT3
Redactie
Door Redactie

Zoeken