Nieuws

Toyota i-Road valt Twizy aan

Toyota i-Road valt Twizy aan

Het vervoer van stedelingen is iets dat autofabrikanten de laatste jaren enorm bezig houdt. Tal van conceptcars, voornamelijk uit de Japanse hoek, passeerden al de revue. Toyota doet in Genève eveneens een nieuwe poging, met deze i-Road. Die is, uiteraard, elektrisch aangedreven en zeer compact.

Ondanks dat we al talloze conceptcars hebben gezien is enkel Renault er tot dusver in geslaagd daadwerkelijk een serieproduct op de markt te zetten met de Twizy. En dat was meteen ook het startschot voor de introductie van meerdere van dit soort concepten in de afgelopen jaren of afgeleiden ervan. Toyota doet een duit in het zakje met deze i-Road. En die oogt naar ons idee verrassend realistisch.

Driewieler
De i-Road is slechts 2,35 m lang, 1,45 m hoog en 85 cm breed. Aan boord is er nochtans ruimte voor twee personen. Die zitten achter elkaar, net als in Renault Twizy. Terwijl de Fransen kozen voor een product met vier wielen, denkt Toyota het met eentje minder te kunnen doen. Twee smalle voorwielen worden er gecombineerd met één enkel achterwiel, dat qua vorm nog het meest weg heeft van dat van een scooter. De draaicirkel heeft er overigens ook wat van weg. Die is amper 3 meter groot. Dat betekent dus dat je niet alleen 4 i-Road’s kwijt kan op één standaard parkeerplaats, maar dat je er ook heel gemakkelijk in kunt draaien.

Active Lean
Halve portieren en windgeleiders boven de raamopeningen moeten ervoor zorgen dat je met de i-Road in elk weer op pad kan. Toyota belooft daarnaast niet alleen comfort, maar ook stabiliteit. Dat laatste is te danken aan ‘Active Lean´-techniek. Een systeem dat op basis van onder meer de snelheid en de stuuruitslag elk van de voorwielen laat zakken of omhoog om de cabine tegen de bocht in te laten leunen. Iets dat doet denken aan de Carver. Het Active Lean systeem zorgt er overigens ook voor dat inzittenden geen last hebben van oneffenheden in het wegdek. Sturen doe je met een gewoon stuur, en gas geven en remmen doe je met pedalen, waardoor de overeenkomsten met een auto groter dan zijn die met een scooter.

Uitrusting
Veel uitrusting moet je als het op Toyota aankomt evenmin ontberen. Er is natuurlijk verlichting, een audiosysteem, je telefoon koppelen kan met Bluetooth en er is verwarming. Rijden kan je maximaal 50 kilometer ver. Daarna moet de i-Road met een stekker in de neus op zoek naar stroom. Een gewoon huis-tuin-en-keuken stopcontact volstaat om de batterij in drie uur weer volledig op te laden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Toyota i-Road valt Twizy aan
Redactie
Door Redactie

Zoeken