Nieuws

De McLaren P1 is af!

De McLaren P1 is af!

De veelbelovende McLaren P1 is klaar! De Britse hypercar is klaar om in productie te gaan en heeft de zware taak zijn illustere voorganger, de F1, te overtreffen. Aan de prestaties van de McLaren P1 zal dat niet liggen.

De definitieve McLaren P1 lijkt als twee druppels water op de conceptversie die McLaren vorig jaar september in Parijs toonde. Die belofte had de Britse sportwagenfabrikant ook aan ons gemaakt, al wisten we aan de hand van de talloze (officiële) spyshots eigenlijk al dat ze die gingen inlossen. Minstens zo onverwacht als het exterieurdesign zijn eigenlijk de prestaties van de P1. Die zouden immers sowieso superieur zijn. Hoe indrukwekkend precies, dat hield McLaren lang voor zich, maar eindelijk hebben we dan nu de droge cijfers te pakken!

17 seconden
Wanneer je het over auto’s van het kaliber McLaren P1 hebt doet de sprint van 0 naar 100 km/h er niet zozeer toe. Een onuitwisbare indruk achterlaten doen dit soort hypercars met hun acceleratietijd die nodig is om vanuit stilstand de magische grens van 300 km/h te bereiken. De McLaren P1 doe dit in 17 seconden. Beeld je dat maar eens even in! Van 0 naar 200 km/h knallen duurt net zolang als een Golf GTI erover doet om honderd aan te tikken, 7 seconden dus. En vanuit rust naar 100 km/h, daarover doet de P1 ‘minder dan 3 seconden’. Ongelooflijk gewoon! De topsnelheid is – jawel – begrensd (op 350 km/h) en zo ook het productieaantal. Niet meer dan 375 P1’s zal McLaren bouwen.

20 km elektrisch
Zoals we al eerder wisten is de P1 een hybride-sportwagen met als hoofdkrachtbron een twinturbo-V8 met zelfstandig 737 pk en een maximumkoppel van 727 Nm. Een ingebouwde elektromotor genereert nog eens 179 pk en 260 Nm waardoor het gecombineerde vermogen op een lieve 916 pk en 900 Nm komt te liggen. Een 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling zorgt voor de overbrenging van de aandrijfkrachten richting de achterwielen. Rijden kan op drie verschillende manieren: enkel op de benzinemotor, enkel op de elektromotor of een combinatie van die twee. Rijden op stroom kan over een afstand van maximaal 20 kilometer bij een gemiddelde snelheid van 50 km/h. Wanneer deze modus meegenomen wordt in de officiële cyclus zou de P1 gemiddeld niet meer CO2 uitstoten dan 200 g/km.

DRS
Nu is de P1 van zichzelf al extreem gestroomlijnd (Cw van 0,34), een uitklapbare achterspoiler voorkomt dat de auto op hoge snelheden geen eigen leven gaat leiden. De spoiler is voorzien van een DRS (Drag Reduction System) bekend uit de Formule 1. De bestuurder kan het via de knop op het stuurwiel activeren en de vleugel bepaalt vervolgens automatisch de hoekstand voor optimale neerwaartse druk op de achteras. Zo bedraagt de asdruk op topsnelheid een ongelofelijke 600 kg, vergelijkbaar aan volbloed raceauto’s in de FIA GT3-klasse en vijfmaal hoger dan dat van de MP12-4C. Zodra de bestuurder op de rem trapt wordt DRS uitgeschakeld. Een andere functie om sneller te gaan en bekend is uit de F1-wereld is IPAS, beter bekend als KERS. De bestuurder kan dit activeren om een extra boost te krijgen van de elektromotor. Overigens wordt de P1 standaard uitgerust met keramische remschijven. Om de velgen liggen speciaal ontwikkelde P Zero Corsas van Pirelli.

Met het handje
De McLaren P1 is grotendeels opgetrokken uit koolstofvezel, tot aan het oppervlak van het interieur toe. Vloermatten zijn op aanvraag verkrijgbaar, maar niet standaard omdat dit extra gewicht meebrengt. De slechts 10,5 kilo per stuk wegende sportkuipen zijn ook van carbon, maar niet elektrisch verstelbaar, evenals de stuurkolom. Dat moet met het handje gebeuren, omdat elektromotoren simpelweg zwaarder zijn dan een beugelconstructie. Toch is de P1 niet Spartaans. Automatische airco, een uitgebreid navigatiesysteem en kwalitatief audiosysteem zou zoal aan boord zijn om iedere dag van de auto te kunnen genieten. Een keerzijde van de luxe is dat de P1 alsnog 1.400 kg weegt. Dat is een stuk meer dan zijn illustere voorganger, de F1, die slechts 1.140 kg op de weegschaal legt, maar nog altijd  aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de Bugatti Veyron (2 ton).

Prijs McLaren P1: 1 miljoen
De orderboeken van de McLaren P1 zijn reeds geopend. Wil je er een hebben, wees er dan snel bij. Want ondanks het kale prijskaartje van 866.000 Engelse ponden, gelijk aan zo’n 1 miljoen euro, zal hij waarschijnlijk snel uitverkocht zijn. Exclusiviteit kent immers weinig tijd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
De McLaren P1 is af!
Redactie
Door Redactie

Zoeken