Nieuws

Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger

Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger

De nieuwe Golf wordt in Parijs meteen in zijn GTI-pak gehesen. Het betreft volgens de Duitsers nog een studiemodel, maar wij weten wel beter. Op een aantal kleine details na zal de Golf GTI volgend jaar ongewijzigd de showroom binnen rijden.

Het GTI-sausje is wereldberoemd en misschien ietwat uitgekookt, maar daarom niet minder smakelijk. Volkswagen voorziet de carrosserie van de kakelverse Golf met een agressievere voorbumper en plaatst tevens weer een rode sierstrip dwars over de grille. Dit omdat dat wat sportiviteit brengt, maar natuurlijk ook omdat de traditie dat vraagt. Nieuw is het feit dat de sierstrip ook over de koplampen loopt. Aan de achterzijde zien we een discrete dakspoiler terwijl de bumper onderaan doet alsof hij een diffuser is. Om zijn sportieve karakter verder te onderstrepen noteren we dubbele uitlaten en 18 inch lichtmetaal waarachter rood uitgevoerde remklauwen schitteren. Maar er is meer. Zo ligt de GTI 10 millimeter dichter tegen het asfalt aan dankzij diverse aanpassingen aan veren, dempers, stootrubbers en stabilisatorstangen.

Nostalgie
Aan de binnenzijde combineert de GTI nostalgie met de snufjes die ook op de andere varianten te vinden zijn. Hieronder valt bijvoorbeeld een navigatiesysteem met aanraakgevoelig scherm. Maar unieke features zijn er ook. Kijk bijvoorbeeld maar naar het afgeplatte stuurwiel, de golfbal-achtige versnellingspookknop en natuurlijk de geruite Jacky-bekleding.

Zuinig
Zoals altijd bij een GTI worden de voorwielen flink aan het werk gezet. De herziene tweeliter turbomotor beschikt over 220 pk en 350 Nm. Een optioneel pakket gooit er nog eens 10 pk bovenop. Al die kracht gaat via een handbediende zesbak of een automaat met dubbele koppeling met evenveel verzetten naar de voortrein. Een sprintje naar 100 km/h trekken kan in 6,6 tellen. Grootste vooruitgang is geboekt qua verbruik, mede mogelijk gemaakt door het lagere gewicht van de Golf VII in het algemeen. Volkswagen belooft voor de GTI Concept een gemiddelde van 6,0 liter benzine per 100 kilometer. Dat betekent een verbetering van 1,3 liter of 18% zuiniger ten opzichte van z’n voorganger.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger
Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger
Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger
Volkswagen Golf GTI: sneller en zuiniger
Redactie
Door Redactie

Zoeken