Nieuws

Superdikke Volvo Evolve S40 en V50 SV

Superdikke Volvo Evolve S40 en V50 SV

Een Volvo S40 met 550 pk en een V50 met 340 pk. Dit zijn de Volvo Evole S40 en V50 SV zoals gepresenteerd tijdens de SEMA tuningbeurs. Deze S40 en V50 moeten liefhebbers aanspreken die normaal niet aan een Volvo zouden denken.

Ondanks dat deze Evolve S40 en V50 SV er uiterlijk anders uitzien hebben ze technisch gezien veel gemeen. Toch is er één heel belangrijk deel verschillend, namelijk de motor! Ook de mededelingen die Volvo over de motor doet zijn bij de Evolve S40 een beetje geheimzinnig. De Evolve S40 heeft onder de kap een 550 pk sterke motor liggen waarvan verder geen specificaties bekend zijn. We beperken ons verder dan ook tot de V50 SV die gebruik maakt van de 2.5 liter T5 uit de S60 R.

0-100 km/h in 5.5 seconden
Er is heel wat aangepast om de auto te tonen zoals deze op de SEMA tuningbeurs staat. De 2.5 liter T5 levert in de S60 R een  vermogen van 300 pk. In de V50 SV is de motor nog verder getuned tot 340 pk. Dat is een groot verschil met de 218 pk sterke T5 die standaard in de V50 ligt. De toename van het vermogen is te danken aan het opschroeven van de turbodruk tot 1.4 bar (was 1.0 bar) en een optimalisatie van de luchtstroom. Het superstoere exterieur is dan ook niet puur gericht op design maar ook zeker op functie, maar daar komen we straks op terug. Verder heeft Volvo een speciaal ontwikkeld uitlaatsysteem gemonteerd en is er een close-ratio 6 versnellingsbak gemonteerd. De aandrijving wordt overgebracht op de voorwielen maar wanneer er niet voldoende grip is werken de achterwielen ook mee. Dit is de te danken aan de electronisch geregelde vierwielaandrijving van Haldex. Het resultaat van deze aanpassingen: 0-100 km/h in 5.5 seconden!

Dynamic Trim Package
Bij betere prestaties horen ook betere remmen en een verlaagd onderstel. De schijfremmen vóór hebben een afmeting van 13.9 inch en achter zijn ze 11 inch van formaat. De remmen schuilen achter 18 inch lichtmetalen velgen met daaromheen banden in de maat 235/40 ZR18. Het Volvo Dynamic Trim Package zorgt voor de aankleding van de auto en heeft, zoals gezegd, ook een functie. Zo moet de voorspoiler zorgen voor voldoende neerwaartse druk en moeten de grote luchtinlaten zorgen voor voldoende koele lucht voor motor, turbo en remschijven. Aan de achterkant is een dikke bumper te vinden en het geheel wordt visueel met elkaar verbonden door een setje zijskirts.

In het interieur is het nodige gedaan aan multimediasystemen en mooie materialen. De stoelen zijn bekleed met leer en op het dashboard is afwisselend gebruik gemaakt van leer, aluminium en carbon. De achterpassagiers kunnen genieten van een DVD´tje die wordt afgespeeld op 7 inch LCD-schermpjes. Het 425 watt Dolby Pro Logic II audiosysteem is afkomstig uit de XC90.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Superdikke Volvo Evolve S40 en V50 SV
Superdikke Volvo Evolve S40 en V50 SV
Superdikke Volvo Evolve S40 en V50 SV
Redactie
Door Redactie

Zoeken