Nieuws

Intelligentie, Design, Emotie en Architectuur

Intelligentie, Design, Emotie en Architectuur

Na de nieuwe Panda is nu ook de nieuwe Fiat Idea gearriveerd in Nederland. Fiat heeft hoge verwachtingen van de tegenhanger van de Opel Meriva.

De nieuwe Fiat Idea staat in de showroom. Deze compacte Italiaanse MPV, die al uitgebreid in de spotlights stond tijdens de internationale autotentoonstellingen van Genève, Barcelona en Frankfurt is er ingeslaagd om binnen een handzaam formaat van nog geen vier meter, toch het comfort en de techniek van een luxe middenklasse model te brengen. De Fiat Idea is ook minder zwaar dan de meeste andere compacte MPV’s en dat vertaalt zich automatisch in een extra portie dynamiek. Zelfs met de kleinste krachtbron levert de Idea al heel behoorlijke prestaties. De richtprijs voor de goedkoopste Idea is € 16.000,-.

De Fiat Idea krijgt zeer levendige krachtbronnen mee die tegelijkertijd uiterst zuinig in gebruik zijn en aan extreem strenge milieueisen voldoen. Ideaal voor gebruik in en om de stad, maar ook uitstekend geschikt voor een lange zakelijke rit of de autovakantie. In eerste instantie wordt de Fiat Idea geleverd met de verfijnde 95 pk sterke 1,4 liter 16V benzinemotor en de hoog technologische 70 pk en 180 Nm sterke 1.3 16V MultiJet common rail turbodiesel. Beide kunnen -naast handgeschakeld- ook worden gecombineerd met de verfijnde Dualogic versnellingsbak die zowel volautomatisch gerobotiseerd kan schakelen als sequentieel met de hand bedienbaar is. Vanaf komend voorjaar krijgt dit tweetal gezelschap van een 1.9 JTD 8V MultiJet (100 pk) common rail turbodiesel en wellicht de1,2 liter 16V (80 pk) benzinekrachtbron.

Op comfortgebied heeft Fiat veel slimme techniek toegepast. Wat te denken van het grote zonnedak (Skydome) en de dual zone automatisch geregelde airconditioning. Andere voorbeelden zijn de toepassing van cruise control, een naar eigen smaak instelbare Dualdrive elektrische stuurbekrachtiging en de vertraagde uitschakeling van de verlichting. Gewoon even na het uitschakelen van de motor met de koplampen flitsen en de lichten blijven (instelbaar) tussen 30 seconden en ruim drie minuten branden. De werking van de vergrendeling van de portieren (bijv. welke deuren met de afstandsbediening ontgrendelen en of ze boven 20 km/h automatisch dienen te sluiten) is eveneens naar wens te programmeren. Ook de regensensor, schemersensor en ultrasone parkeerhulp verdienen in dit verband vermelding.

Aandacht verdienen verder de speciaal ontwikkelde Blaupunkt geluidsinstallaties; waaronder een HiFi systeem met negen op de akoestiek van de Idea afgestemde luidsprekers en een CD-speler die ook weg weet met MP3 schijfjes. Eén CD-tje in de speler is dan voldoende voor vele uren muziek. De Idea kan worden uitgerust met CONNECT Nav+, de meest geavanceerde infotelematica techniek die op dit moment beschikbaar is.

Een andere troefkaart is het design van interieur en exterieur. Hij is niet alleen handelbaarder dan de klassieke gezinsauto, maar ook ruimer en veelzijdiger. Binnen een lengte van nog geen vier meter, een breedte van 170 centimeter en een hoogte van 166 centimeter herbergt de Idea alle sterke punten van diverse ‘winnaars’ uit meerdere segmenten. De Fiat Idea straalt een geheel eigen karakter uit, oogt elegant en maakt een solide en veilige indruk. Zijn vloeiende vormen zonder scherpe hoeken geven hem flair en een zeer krachtige uitstraling.

De Fiat Idea is uitgerust met vijf comfortabele zitmeubels. De rugleuningen van de voorstoelen zijn omklapbaar; de rugleuningen achterin zijn onafhankelijk van elkaar in hoek verstelbaar en de achterbank kan tevens in twee delen onafhankelijk van elkaar naar voren of naar achteren schuiven. Vanzelfsprekend blijft daarnaast ook de mogelijkheid bestaan om de achterstoelen voor maximale bagageruimte voorover te klappen. Qua totale interieurruimte en bagageruimte behoort de Idea tot de grootsten in het segment; hij overtreft zelfs menig grotere auto! De Idea kan met de stoelen in normale positie al 320 liter aan lading meenemen en de laadruimte is uit te breiden tot 1.420 liter.

De Fiat Idea beschikt over opvallend volwassen rijeigenschappen. Comfortabel en toch ook met een portie dynamiek die je van een Italiaanse auto verwacht. Dit vertaalt zich niet alleen in een stabiel bochtengedrag, maar ook in een uitstekende wendbaarheid en aangenaam direct reagerende besturing. De Fiat Idea heeft vóór een McPherson wielophanging en wordt achter uitgerust met een compacte, semi-onafhankelijk werkende torsie as.

Richtprijzen Fiat Idea:
1.4 16V Active € 16.000,-
1.4 16V Dynamic € 16.850,-
1.4 16V Emotion € 18.750,-
1.3 16V JTD Active € 19.500,-
1.3 16V JTD Dynamic € 20.400,-
1.3 16V JTD Emotion € 22.100,-

Prijzen van de 1.2 16V en 1.9 JTD 8V n.n.b. Beide versies leverbaar vanaf voorjaar 2004.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Intelligentie, Design, Emotie en Architectuur
Intelligentie, Design, Emotie en Architectuur
Redactie
Door Redactie

Zoeken