Nieuws

Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!

Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!

Wat Volkswagen met de Bulli kan, kan Citroën met de Tubik. Want zeg nu zelf, deze ogenschijnlijk zwaar bepantserde Franse concept is gewoonweg een megacoole retrobus geïnspireerd op de niet bij iedereen evenzo befaamde Citroën HY.

De Volkswagen T1 is wereldberoemd. Dat geldt wellicht niet zozeer voor de in dezelfde periode gebouwde HY van Citroën. De TUB (Traction Utilitaire Basse), zoals deze Citroën onder het grote publiek veelal bekendstaat, was dan ook meer bedrijfswagen dan een cultobject. In de 34 jaar (1947 – 1981) dat de Citroën HY werd gebouwd werden er maar liefst een half miljoen van verkocht, echter een schijntje in vergelijk met de Volkswagen T1 waarvan er in tien jaar tijd dik 1,8 miljoen exemplaren aan de man werden gebracht.

Negen man
Toch is de HY iets om trots op te zijn. Citroën is dat dan ook en vandaar deze, in onze ogen, zeer fraaie reïncarnatie van de toen al bijzonder gestileerde bus. De Tubik beschikt over een moderne en sculptuurgladde carrosserie met desondanks overduidelijke verwijzingen naar zijn geestelijke vader. Het studiemodel heeft een lengte van 4,80 meter en is maar liefst 2,08 meter breed. In combinatie met een hoogte van eveneens dik twee meter is het niet verwonderlijk dat de binnenruimte gigantisch is. Volgens Citroën kan de Tubik met gemak negen man vervoeren en dat in alle rust en comfort. “Reizen moet in deze Tubik in de eerste plaats een stressvrije aangelegenheid zijn. Files horen nu eenmaal bij de realiteit van vandaag, maar dat betekent niet dat de inzittenden zich daaraan moeten storen”, aldus Citroën.

Panaromaview
Door de grote oppervlakken aan de buitenkant lijkt het op het eerste gezicht nauwelijks mogelijk toch zo’n grote, heldere panoramische ruit in het ontwerp op te nemen. De meerdere, brede portieren die geheel opgaan in de koets geven toegang tot de bestuurderspost en de passagiersruimte. Terwijl het bestuurdersportier opent als een dekschild, maakt de zijdeur de rechterzijde van de cockpit toegangsvrij. En omdat reizen nu eenmaal niet zonder bagage kan, zit er op een intelligente manier een laadruimte verborgen in het achterste gedeelte van de Tubik.

Relax
Het interieur van de Tubik biedt de inzittenden een cocon in lounge-stijl met een scala aan verschillende configuratiemogelijkheden: van een conventionele bankopstelling tot een open leefruimte. Aan snufjes is er natuurlijk ook geen gebrek; een halfronde flat screentelevisie en een surround sound systeem met HD-geluid zijn slechts twee voorbeelden.
De zetels zijn uitgevoerd in vilt, de deurpanelen in zijde en de vloer in leder. De bestuurder heeft een unieke positie met een lederen stoel waarin sensoren hem automatisch herkennen. Eenmaal geïdentificeerd krijgt deze via een scherm in het stuurwiel krijgt en een head-up display de rijinformatie voorgeschoteld.

22 inch
De omvangrijke Tubik verplaatsen vergt natuurlijk behoorlijk wat energie, maar dat mag volgens de fabrikant niet ten koste gaan van het milieu. Daarom is de studie uitgerust met de Hybrid4-hybridetechnologie van het merk. Daarbij drijft een dieselmotor de voorwielen aan en levert een elektrische motor vermogen aan de achtertrein. Natuurlijk is de aerodynamica en de weerstand geoptimaliseerd. Bij dat laatste helpen zelfs de banden die weliswaar 22 inch groot zijn, maar wel smal. Al bij al zou de Citroën Tubik Concept niet meer mogen verbruiken dan een normale gezinswagen.

Promotiemiddel
Citroën gebruikt de Tubik tevens om haar hydractieve ophanging nog eens onder de aandacht te brengen. In het echte leven is dat veringsysteem onder andere leverbaar op de C5. Ook bij de Tubik zorgt het ervoor dat de koets onder alle omstandigheden op gelijke hoogte blijft, ongeacht de belading, het rijgedrag, de ondergrond en de stabiliteit. Op hogere snelheden wordt de rijhoogte va de Tubik een fractie verlaagd om gunstiger verbruikswaarden en een geringere uitstoot van CO2 te kunnen realiseren.

Hoe kan het ook anders dan dat Citroën de Tubik Concept voor het eerst toont op de aankomende IAA in Frankfurt van 15 tot en met 25 september.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Citroën Tubik: Volkswagen, eat your heart out!
Redactie
Door Redactie

Zoeken