Nieuws

Vanaf oktober: Fiat Panda 4x4

Vanaf oktober: Fiat Panda 4x4

Het succes van de Fiat Panda gaat verder met de Panda 4x4. In oktober zal een luxe uitvoering onder de naam Panda 4x4 Climbing het spits afbijten, waarna in het voorjaar van 2005 de basisuitvoering van de Panda 4x4 zal komen.

Eindelijk heeft de Italiaanse autofabrikant weer succes. De afgelopen jaren is het allemaal behoorlijk tegengevallen bij Fiat, maar daar is met de Panda weer een ommekeer in gekomen. De Panda is in veel landen de best verkochte auto in z´n klasse en sleepte bovendien de titel ´Auto van het Jaar 2004´ in de wacht. Binnenkort zal er een nieuwe variant van de Panda op de markt komen, de Panda 4x4.
 
Niet alleen uiterlijk vertoon
Met deze Panda 4x4 troeft Fiat auto´s als de Rover Streetwise en Volkswagen Polo Fun af. Beide genoemde concurrenten zien er uit als mini-SUV´s maar zijn niet leverbaar met vierwielaandrijving, de Panda 4x4 wel! Sterker nog, de Panda 4x4 is alleen leverbaar als vierwielaandrijver en daarmee maakt ´ie z´n stoere uiterlijk waar.
 
Stoere beschermplaten, speciale banden en een bodemspeling die met zo´n 5 cm is toegenomen laten zien dat dit niet zomaar een Panda is. Aan de andere kant zijn de ruimtelijke aspecten van de Panda wel blijven bestaan. Zo is het interieur ruim voor z´n klasse, is de achterbank verschuifbaar (optie) en is de Panda sowieso al hoog waardoor je makkelijker over het andere verkeer heen kijkt.
 
Terreincapaciteiten
Fiat richt zich met de Panda 4x4 natuurlijk niet op puristen van 4x4-rijden al zegt het merk zelf heel goed mee te kunnen komen en zelfs andere terreinauto´s het nakijken kunnen geven. Een helling van 50% moet voor de Panda mogelijk zijn(!). Dat de Panda 4x4 wat hebben kan lijkt duidelijk en daardoor is de auto een heel betaalbare optie voor mensen die vaak op onverharde (bos)paden moeten rijden of veel in de bergen komen. Vanuit de Alpenlanden is veel belangstelling getoond voor de Panda 4x4. Daar heeft men namelijk vaak te maken met slechte weersomstandigheden zoals sneeuw waarbij vierwielaandrijving geen luxe is.
 
Viscokoppeling
De vierwielaandrijving van de Panda 4x4 is voorzien van een viscokoppeling die ervoor zorgt dat de achterwielen een deel van de aandrijving overnemen zodra de voorwielen grip beginnen te verliezen. Toch rijdt de Panda 4x4 als een voorwielaandrijver. In normale situaties wordt tot 98% van de aandrijving naar de voorwielen gestuurd. De werking van de viscokoppeling is traploos variabel. Wanneer het systeem de noodzaak ziet om de aandrijfkrachten gelijkmatig over de wielen te verdelen schakelt het automatisch (en nagenoeg schokloos) over.
 
Vernieuwde wielophanging
Om in het interieur je mannetje te kunnen staan is vierwielaandrijving alleen niet voldoende. De eerder genoemde toegenomen bodemspeling met 5 cm is er een ander voorbeeld van. Tevens is de achterwielophanging volledig nieuw ontwikkeld en de voorwielophanging aangepast. Schokdempers en schokbrekers zijn tevens aangepast. De remmen zijn van een zwaarder formaat om zo ook in het terrein en de bergen op hun taak berust te zijn. De Panda 4x4 is is uitgerust met ABS, EBD en MSR. Die laatste techniek voorkomt dat de wielen blokkeren wanneer je op het rempedaal trapt en bij het terugschakelen ook wat te veel op de motor afremt.
 
Oktober 2005
Vanaf oktober 2004 staat de nieuwe Panda 4x4 in Climbing-uitvoering bij de dealers. Dit is meteen de meest luxe uitvoering en uiterlijk herkenbaar aan de gescheiden beschermpanelen voor en achter, dakrelings, in kleur gespoten bumperspoilers, spiegels en deurgrepen en de lichtmetalen wielen. In het interieur een luxueuze afwerking en extra’s als airconditioning. In Nederland zal de prijs van de Climbing op ongeveer € 12.300,- worden vastgesteld. In het voorjaar van 2004 zal ook de ´gewone´ uitvoering leverbaar worden. De Panda 4x4 is leverbaar met een 1.2 liter benzinemotor (60 pk) en een 1.3 liter MultiJet turbodieselmotor (70 pk).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Vanaf oktober: Fiat Panda 4x4
Vanaf oktober: Fiat Panda 4x4
Vanaf oktober: Fiat Panda 4x4
Redactie
Door Redactie

Zoeken