Nieuws

Nieuwe Seat Leon ook als ST

Nieuwe Seat Leon ook als ST

Seat zal het gamma van de nieuwe Leon aanzienlijk breder maken dan nu het geval is. Momenteel biedt Seat van de Leon enkel een vijfdeurs hatchback aan terwijl de concurrentie veelal diverse carrosserievarianten in de showrooms heeft staan.

Tijdens een presentatie van Seat in de buurt van Barcelona werden we bijgepraat over de huidige stand van zaken van het merk. Behalve dat er forse groei wordt gerealiseerd, staat Seat ook aan de vooravond van een behoorlijk modellenoffensief. Eerder al kondigden we de volgend jaar te verschijnen Seat Me (afgeleid van de VW Up!), de nieuwe Toledo, gefacelifte Ibiza en de nieuwe Leon aan, maar er zit meer in de pijplijn zo wist een medewerker van Seat ons te onthullen.

Leon, Leon SC & Leon ST
De Leon zal leverbaar worden in drie verschillende carrosserievarianten waarbij we de vergelijking kunnen maken met het gamma van de Ibiza. Reken dus op de inmiddels welbekende vijfdeurs Leon, maar ook een sportief gelijnde driedeurs. Of dat een productieversie van de IBE concept is lijkt voor de hand liggend, maar zeker is het nog altijd allerminst. Behalve de beide hatchbacks zal Seat ook een Leon ST op de markt brengen. Het succes van de Ibiza ST smaakt voor Seat immers naar meer. Uiteraard zullen smakelijke FR en Cupra versies eveneens het gamma versterken.

Nog altijd populair
De Leon draait sinds 2005 mee, maar is nog altijd onverminderd populair. In 2009 werden er in ons land 3.373 van op kenteken gezet, in 2010 waren dat er 3.985 en voor dit jaar schat de importeur er maar liefst 4.700 te kunnen wegzetten. Dat is bijna net zoveel als in zijn recordjaar 2007 toen er ruim 5.000 werden verkocht. De Leon dankt dit succes vooral aan de introductie van zeer populaire modellen als de 1.2 TSI (20% bijtelling) en de aantrekkelijk geprijsde COPA-uitvoeringen. Uiteraard is het gat met hardlopers als de Golf (rond de 13.000 per jaar) en Mégane en Astra (beiden rond de 9.000 per jaar) nog groot. Maar vergeet niet dat de Leon het enkel met een vijfdeurs hatchback moet stellen terwijl de genoemde concurrenten ook leverbaar zijn als driedeurs hatchback, stationwagon en zelfs cabriolet. We schreven al eerder dat de nieuwe Leon Seat uit de brand kan helpen en dat wordt alleen nog maar verder bevestigd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Seat Leon ook als ST
Redactie
Door Redactie

Zoeken