Nieuws

Normen aangescherpt; belastingvrij rijden blijft

Normen aangescherpt; belastingvrij rijden blijft

Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van Staatssecretaris Weekers van Financiën om de normering van de bijtellingcategorieën op leaseauto’s aan te scherpen. Het belastingvrij kunnen rijden voor extreem schone auto’s blijft gewoon gehandhaafd. Tot 2014, daarna gaat ook deze grens omlaag.

Momenteel valt al een derde van de nieuw verkochte Nederlandse auto’s in de categorie ‘schoon en zuinig’, terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot per gereden kilometer met bijna 30 gram is afgenomen. Gezien de aanhoudende stroom van bovengemiddeld zuinige en schone auto’s denkt kabinet dat over pakweg vijf jaar zo’n 60% van de auto’s op basis van de huidige normering in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Dat is volgens Weekers niet effectief en bovendien loopt de schatkist hierdoor vele miljoenen mis. In de zogenoemde ‘Autobrief’ droeg de Staatssecretaris van Financiën zodoende enkele veranderingen c.q. verschuivingen aan in het huidige belastingsysteem voor auto’s om weer terug te gaan naar de oorspronkelijke doelstelling waarin alleen de (zeer) zuinige auto’s worden gestimuleerd en die plannen zijn reeds door het kabinet goedgekeurd.

Belastingvrij
Het niet verschuldigd zijn van BPM en motorrijtuigenbelasting (MRB) voor auto’s met een CO2-uitstoot minder dan 96 en 111 per kilometer (respectievelijk diesel en benzine) blijft van kracht tot 2014. Daarna zal deze grens omlaag worden gebracht naar 50 gram CO2 per kilometer. Voorlopig zit deze categorie dus nog even gebakken. Een extreem zuinige auto (minder dan 50 CO2/km) is absoluut het meest gunstig voor de portemonnee: vanaf 1 januari 2012 vervallen alle autobelastingen op dit soort auto’s en indien deze zakelijk worden gereden is er tot 2015 geen bijtelling verschuldigd.

14%
De normen voor leaseauto’s die nu in de bijtellingklasse 14% vallen worden binnenkort aangescherpt. Behoren daartoe nu auto’s met een maximale CO2-uitstoot van 95 en 110 per kilometer, vanaf 1 juli volgend jaar wordt de grens 91 en 102 CO2/km. Daarna zal ieder begin van het kalenderjaar de normering worden aangepast, hetzij met kleine stappen. Vanaf 2015 komen zowel benzine- als dieselauto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 83 g/km in aanmerking voor 14% bijtelling.

20%
De grenzen van de bijtellingcategorie van 20% (nu 116 en 140 g/km) verschuiven per 1 juli 2012 naar 114 g/km voor diesel- en 132 g/km voor benzineauto’s. Per 2013 zal dit 112 en 124 gram CO2 de kilometer zijn en vanaf 2014 respectievelijk 111 en 112 g/km. Vanaf 2015 wordt ook in deze bijtellingklasse geen onderscheid meer gemaakt in brandstofsoort. Benzine- of dieselmodellen, allen met een emissiewaarde van maximaal 110 g/km komen in aanmerking voor een fiscale korting van vijf procent.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken