Nieuws

´Porsche Boxster distantieert zich van 911´

´Porsche Boxster distantieert zich van 911´

Het doorgaans goed geïnformeerde Engelse Car Magazine is heel wat te weten gekomen over de nieuwe Porsche Boxster. Uit de informatie blijkt dat de auto door onder meer een afwijkend designconcept voorgoed uit de schaduw van de 911 stapt.

Momenteel is de Porsche Boxster echt het kleine broertje of zusje – aangezien de Boxster niet zelden voor een damesauto wordt aangezien – van de 911. Porsche wil af van deze toch wel negatieve stempel en heeft de toekomstige Boxster zodoende compleet nieuw vanaf de tekentafel ontworpen. Daarbij werd vooral het design van de auto onder de loep genomen. We kennen Porsche als een zeer conservatief merk, maar wilde men de Boxster uit de schaduw van de 911 laten stappen dan moest hun evolutiefilosofie meer richting dat van revolutie schuiven.

Zelfstandig
Volgens de bronnen van Car Magazine groeit de nieuwe Boxster  in alle richtingen. Om tevens meer interieurruimte te creëren nam de wielbasis met maar liefst 60 mm toe. De totale lengte zou er zodoende met 37 mm op vooruit zijn gegaan. Echter met enkel het laten groeien van de carrosserie distantieert de Boxster zich nog niet van zijn op handen gedragen broer –waarvan de nieuwe trouwens ook toegenomen proporties bevat. Het basisontwerp van de Boxster moest tevens op de schop. En zo blijkt er besloten te zijn de Boxster het zogeheten ‘cab-forward’ design mee te geven. Dit houdt in dat de positie van de bestuurder en diens naaste passagier relatief ver naar voren is geplaatst. Samen met een strakkere, sportievere lijnvoering, andere kleinere ontwerptoepassingen en een compleet nieuw interieur moet dit van de nieuwe Boxster een (meer) zelfstandige sportauto maken.

Licht dieet
Minstens zo interessant zijn de overige cijfers. Ondanks de groeispurt en de rijkere uitrusting zal de standaard Boxster circa 15 kg minder wegen dan de 1.335 kg nu. De Boxster S slankt af naar 1.340 kg. In feite is dit niet noemenswaardig veel, maar toch mooi meegenomen en het draagt bij aan net wat betere prestaties. Aan de basis hiervan staan een McPherson-ophanging vóór en een multilink ophanging achter. Beide hebben een meer uitgesmeerde afstemming, zodat de Boxster niet alleen sportief maar ook comfort kan zijn en zo ook opvalt bij mensen die aanvankelijk alleen bij Mercedes (SLK) en BMW (Z4) zouden binnenwandelen. De remmerij deelt de nieuwe Boxster met de toekomstige 911 Carrera 2, maar slecht nieuws is er voor stuntlui met minder rijervaring. Overstuur kan straks namelijk niet meer opgewekt worden met een conventionele handrem; een elektronische versie is bij de nieuwe standaard.

4-cilinder boxer
Dat de nieuwe Boxster de beschikking krijgt over viercilindermotoren wisten we al, maar nog niet hoe sterk deze zullen zijn. Ook nieuw hierin is dat is allemaal door Porsche zelf ontwikkelde boxermotoren zijn. De 2.7 zal maximaal 265 pk en 280 Nm produceren en kan de Boxster met de optionele PDK-bak in 5,7 seconden naar 100 km/h laten accelereren. De Boxster S uitgerust met een 3.4 liter 4-cilinderboxer met 315 pk en 360 Nm doet dit in krap vijf seconden.

Alternatieve aandrijflijnen
Het absolute topmodel staat pas voor 2015 gepland, tegelijkertijd met de (eerste) facelift van de Boxster. Daarin lepelt Porsche een gloednieuwe viercilinder met turbotechniek, goed voor naar verwachting 360 pk en 470 Nm. Andere, alternatieve aandrijflijnen worden tegen die tijd ook niet uitgesloten. De eerste tekenen daarvan hebben we immers al gezien. En een Boxster-diesel? Die zou er ook zomaar kunnen komen. Sinds Porsche overstag is gegaan met de Cayenne Diesel lijkt alles mogelijk te zijn.

De nieuwe Porsche Boxster (fabriekscode 981) wordt vermoedelijk onthuld op de NAIAS in Detroit, begin 2012. De nieuwe 911 staat over niet al te lange tijd in Frankfurt (IAA).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
´Porsche Boxster distantieert zich van 911´
´Porsche Boxster distantieert zich van 911´
Redactie
Door Redactie

Zoeken