Nieuws

VW Passat BlueMotion doet 2.456 km op één tank

VW Passat BlueMotion doet 2.456 km op één tank

Volkswagen heeft het Guinness World Book of Records gehaald door op één brandstoftank 2.456 kilometer af te leggen met een Passat BlueMotion. Journalist van The Sunday Times, Gavin Conway, zat gedurende de driedaagse rit achter het stuur.

Onze poging was of niet recordwaardig of werd niet officieel erkend door het Guinness World Records. Hoe dan ook, Volkswagen en Conway deden de uitdaging die Autoreview.nl afgelopen voorjaar al aanging nog eens dunnetjes over. En met een nog groter succes. Een journalist van The Sunday Times wist met een soortgelijke Passat BlueMotion als de onze maar liefst 2.456 kilometer op één brandstoftank af te leggen. Dat is nog eens een klein 700 kilometer meer dan dat wij wisten te realiseren op onze trip van Zwartsluis naar het Wit-Russische Minsk.

77,25 liter diesel
Alvorens Conway zijn reis startte werd de brandstoftank van de Passat Bluemotion tot de nok toe afgevuld. Het totale volume bedroeg 77,25 liter aan diesel. De uitgestippelde route verliep van Maidstone in het Engelse distict Kent naar het zuiden van Frankrijk en retour. Op de terugreis, vlak voor de Franse kustplaats Calais, kwam de Passat BlueMotion zonder brandstof te staan maar toen al melde de boordcomputer een indrukkwekkende en recordwaardige 1.526,63 afgelegde mijlen. Zover had een standaard productieauto op één brandstoftank nog nooit gereden.

Hypermiling
Hoewel het een zeer knappe prestatie betreft moet er wel bijgezegd worden dat de route voornamelijk over Franse autoroutes werd verreden met slechts af en toe stedelijk verkeer. Een gemiddeld traject – met afgewisseld lage en hoge snelheden – betrof het dus niet helemaal. Bovendien werd de geldende (maximale) snelheid ook niet altijd in acht genomen getuige ook de gemiddelde snelheid van 75 km/h. Een vorm van hypermiling was dus ongetwijfeld aan de orde. Dat neemt overigens niet weg dat een gemiddeld verbruik van 3,1 l/100 km enorm zuinig is. De fabriek zelf geeft een dieselverbruik van 4,4 l/100 km op voor de Passat BlueMotion met 105 pk sterke 1.6 TDI.

Nieuwe uitdaging

Je merkt al wel, er is hier op de redactie lichte irritatie ontstaan. Of zou het jaloezie zijn, juist omdat tijdens de poging van Conway niet helemaal de realiteit in acht is genomen. Zou hij anders ook zover gekomen zijn? Na 1.781 enerverende kilometers met de Passat BlueMotion bereiken wij Minsk. En dat terwijl in de brandstoftank nog diesel aanwezig was. Op de redactie is dan ook enige krevel ontstaan...kriebels om opnieuw de uitdaging aan te gaan!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken