Nieuws

International Engine of the Year 2010...

International Engine of the Year 2010

De verkiezing “International Engine of the Year” is weer achter de rug en Volkswagen mag zich opnieuw overall winnaar noemen met hun 1.4 liter TSI. De categoriewinnaars laten ook weinig verassingen zien.

International Engine of the Year 2010
Vorig jaar was het voor twee fabrikanten erg spannend wie nu uiteindelijk met de felbegeerde overallprijs naar huis zou gaan. Het werd Volkswagen met hun 1.4 liter TSI en slechts vier punten voorsprong op de nummer twee, de BMW 3.0 liter twin-turbo. Editie 2010 was opnieuw zenuwslopend voor de twee motorenbouwers, hoewel de winst voor de compacte turbocompressormotor ditmaal iets overtuigender was: 384 punten tegen 365 punten voor de zes-in-lijn-turbobenzine van de Beierse Motor Werken. Volgens de jury is het ruimere puntenverschil te danken aan het hoge specifieke vermogen dat het 1.4-blokje kan leveren bij een gematigd brandstofverbruik. Als derde in deze overall categorie eindigde de 6.2 liter van Mercedes-AMG. De gigant die te vinden is in onder andere de C 63 AMG, E 63 AMG en CL 63 AMG kreeg 258 punten toebedeeld.

De beste
Een goede graadmeter voor de volgende verkiezing is de subcategorie “Best Engine of the Year”. De 1.4 TSI won hem bijvoorbeeld in 2006 en mag zich nu tweemaal op rij op het hoogste podium vertonen. Fiat wint hem dit jaar met hun 1.4 liter MultiAir. De nieuwkomer van Fiat Powertrain Technologies wordt geprezen vanwege zijn innovatieve karakter waarbij op tamelijk eenvoudige wijze middels een elektrohydraulische klepbediening meer vermogen en koppel wordt verkregen wordt en het brandstofverbruik en emissiewaarde tot een minimum worden gereduceerd. Opvallend is dat compacte motoren vanwege hun vermogen/verbruikverhouding goed in de smaak vallen bij de juryleden, maar dat een soortgelijke krachtbron als Volkswagen’s 3.0 TSI Hybrid met 71 punten ver achterblijft op de nummer twee (4.5 liter V8 in de Ferrari 458 Italia).

Overige prijswinnaars
De verkiezing “International Engine of the Year” kent niet alleen overall titels als “Green Engine of the Year” (dit jaar gewonnen door de Toyota Pruis 1.8 Hybrid) en “Beste Performance Engine of the Year” (Mercedes-AMG 6.2 liter V8) maar ook vele subcategorieën. In de ‘kleinste’ klasse tot een maximaal slagvolume van 1.0 liter won de driecilinder tellende één-punt-nul uit de Toyota (Aygo, iQ). Volkswagen mocht voor die avond voor twee keer aantreden toen de winnaar in de klasse 1.0 – 1.4 liter bekend werd gemaakt (1.4 TSI). Weinig verrassing kent ook de uitkomst in de categorie 1.4 – 1.8 liter. Net als vorig jaar wist BMW-PSA deze binnen te slepen met de 1.6 liter turbomotor (MINI Cooper S, Peugeot 207). Vervolgens mocht BMW nog even op het podium blijven staan, want ook zij wonnen in de 1.8 – 2.0 liter klasse (BMW 2.0 liter twinturbodiesel). De zege bij de motoren met een cilinderinhoud van 2.0 tot en met 2.5 liter was voor Audi. Hun 2.5 liter vijfcilinder uit de TT RS mag zich een jaar lang de allerbeste in zijn soort noemen. Tot slot hebben we nog de categorieën boven de 2.5 liter. BMW en Mercedes domineerden deze klasses. De 6.2 AMG-V8 was goed voor het hoogste puntenaantal in de motorenklasse boven de 4.0 liter en de 4.0 liter V8 uit de M3 en de 3.0 liter twin-turbo uit bijvoorbeeld de Z4 won in de klasses vlak daaronder.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers