Nieuws

Citroën DS3 R3

DS3 R3 nieuw rallykanonetje van Citroën Racing

De autosportafdeling van Citroën, Citroën Racing, presenteert een nieuw rallywapen. De Citroën DS3 R3 is compleet aangepast aan de huidige FIA R3T-regelmenten en zal vanaf eind dit jaar met hoge snelheden over asfalt, gravel en sneeuw scheren in één van de subklassen van het WRC.

DS3 R3 nieuw rallykanonetje van Citroën Racing

Wie Citroën en sport zegt, zegt rallysport. De afgelopen jaren regeert de Franse constructeur het World Rally Championship met haar toprijder en zesvoudig wereldkampioen Sébastian Loeb. En hoewel de grootmeester van de rallysport veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling zal hij eind 2010 niet achter het stuur van de DS3 R3 te vinden zijn. De DS3 R3 is namelijk niet bedoeld om op het hoogste niveau te presteren, maar richt zich op de onderklassen van het WRC.

Afgeveerde massa
De DS3 R3 beschikt over een opgefokte 1.6 THP-motor met 210 pk. Onder andere het luchtfilter, nokkenas, zuigers, zuigerstangen, uitlaat, turbo en motormanagement zijn aangepast om daarnaast een koppel van 350 Nm te realiseren. De aandrijfkrachten worden overgebracht op de voorwielen, terwijl de Citroën C4 WRC van Loeb vierwielaandrijving heeft. De versnellingsbak komt wel overeen met de C4 WRC. Het betreft een halfautomatische, sequentiële transmissie met zes verzetten waarmee tweemaal zo snel kan worden geschakeld als met een gewone handbak. Bovendien is deze constructie betrouwbaarder. Schakelen gaat via peddels achter het stuurwiel.

Onafgeveerde massa
Om de DS3 R3 op de meeste uiteenlopende ondergronden te laten presteren ging er veel aandacht uit naar de ophangingdelen. In totaal zijn hiervoor meer dan 10.000 testkilometers afgelegd. De modificaties omvatten onder meer speciale, verstelbare wieldraagarmen vóór, verstelbare voor- en achterdempers, een verstevigde achteras en een krachtig remsysteem met grotere zuigers en klauwen. Een hydraulisch bediende handrem is gemonteerd voor het betere hoekwerk.

Twee versies
Klanten kunnen bij Citroën Racing de DS3 R3 als bouwpakket of als kant-en-klare raceversie bestellen. Bestel je de DS3 R3 als kit dan is een aantal zaken niet inbegrepen (onder andere stoelen, gordels, brandblusser, accu, reservewiel, krik en gereedschap voor bandenwissel en banden). Opties zijn er in de vorm van een speciale kit voor onverhard wegdek, speciale Citroën Racing buitenspiegels, door FIA gehomologeerde botsbestendige portieren, speciale afstelling voor racebrandstof en een gereedschapset. Prijzen zijn nog niet bekend.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
DS3 R3 nieuw rallykanonetje van Citroën Racing
DS3 R3 nieuw rallykanonetje van Citroën Racing
DS3 R3 nieuw rallykanonetje van Citroën Racing

Zoeken

Merk- & modeldossiers