Nieuws

Murray T.25

Openbaar optreden voor Murray’s T.25

Vandaag gaat ontwerper en filantroop Gordon Murray zijn ‘automobiele doorbraak’ voor het eerst tonen aan het publiek. De eer valt aan de studenten van het Smith School’s World Forum in Oxford, Engeland. Zij hebben de primeur de ultracompacte en -efficiënte T.25 stadsauto te kunnen ervaren.

Openbaar optreden voor Murray’s T.25
‘Vorm volgt functie’, want hoewel de T.25 allesbehalve liefde op het eerste gezicht is moet het kleine stadautootje een ware doorbraak zijn in het oplossen van de toenemende stedelijke drukte, het opraken van fossiele brandstoffen en het efficiënt produceren van auto’s. Murray heeft daarvoor jaren geleden het iStream-principe bedacht, een vindingrijke en zeer efficiënte manier van produceren waarbij slechts 1/5 deel van de reguliere productieomvang nodig is om een auto te produceren.

McLaren F1
De T.25 lijkt sowieso minder productiecapaciteit in te nemen omdat het autootje maar 2,40 bij 1,30 bij 1,60 meter meet. Zelfs de krapste parkeerplaats hoeft dus nog niet krap genoeg te zijn. De wielbasis bedraagt 1,78 meter en dat is alsnog voldoende om plaats te bieden aan drie personen. Zij zitten in precies dezelfde opstelling als, jawel, de legendarische McLaren F1 welke ook door de hand van Murray is ontworpen. Om watervlug door het drukke stadsverkeer te bewegen weegt de T.25 niet meer dan 600 kg en bedraagt de draaicirkel slechts 6 meter.

Watervlug rijgedrag
Onderhuids gaat een driepitter schuil met een vermogen van 51 pk en 57 Nm. Hoewel een tijd van 16 seconden op de sprint naar 100 km/h een eeuwigheid is belooft Murray baanbrekende rijprestaties als de T.25 eenmaal in beweging is. Een optimale plaatsing van de verschillende aandrijfcomponenten staan daarvan aan de basis. Als verbruik en CO2-uitstoot wordt 3,8 l/100 km en 86 g/km opgegeven.

T.27
Volgend jaar april wenst Murray een rijdend prototype van de T.27 te kunnen tonen. De T.27 is een afgeleide van de T.25 en is uitgerust met een elektromotor van 25 kW. Gevoed door een lithium-ion accupakket levert deze zo’n 33 pk en kan het in 15 seconden de honderd bereiken. Voornaamste winst zit ‘m in de emissies, die zijn er namelijk niet en dat maakt Murray’s wens, een schonere en betere wereld voor ons allemaal, pas echt compleet.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Openbaar optreden voor Murray’s T.25
Openbaar optreden voor Murray’s T.25
Openbaar optreden voor Murray’s T.25
Openbaar optreden voor Murray’s T.25
Openbaar optreden voor Murray’s T.25
Openbaar optreden voor Murray’s T.25

Zoeken

Merk- & modeldossiers