Nieuws

Gazal-1

Eerste Arabische auto: Gazal-1

Wat begon als een project voor studenten wordt nu realiteit. Want inderdaad, de Gazal-1 gaat in productie. De op de Mercedes G-klasse gebaseerde SUV uit Saoedi-Arabië was niet zomaar een studieproject, maar vermoedelijk zullen 20.000 exemplaren van worden gebouwd.

Eerste Arabische auto: Gazal-1
Op de King Saud University (KSU) in Saoedi-Arabië werden studenten vorig jaar uitgedaagd om een SUV te ontwikkelen. Nou ja, vooral te ontwerpen. De school leverde namelijk een Mercedes G-klasse aan als donor en op basis van die auto moest men verder gaan. Voorwaarde was wel dat de techniek van de G-klasse in stand bleef en feitelijk vooral de carrosserie mocht worden beetgepakt. Maar veel belangrijker nog, er moest ook een business plan worden geschreven om de haalbaarheid te onderzoeken van een dergelijke auto.

G-klasse
Het eerste resultaat van de inspanningen van de studenten werd begin dit jaar getoond op de Autosalon van Genève. Een designstudie stond de pronken op een door de King Saud University gehuurde stand. De reacties waren behoorlijk positief, zeker vanuit hun eigen land. En mede dankzij een solide basis, de Mercedes G-klasse, vertrouwden potentiële klanten op de kwaliteit van de auto.

Productie?
Het grote voordeel van het feit dat de Gazal-1 is gebaseerd op de G-klasse is dat de relatief snel in productie kan gaan. En zoals het er nu op lijkt gaat dat ook gebeuren. Deze week is het productiemodel onthuld door Koning Abdullah die bovendien liet weten dat men 20.000 exemplaren van de Gazal-1 wil gaan produceren. Het klinkt ambitieus. We zijn benieuwd wat er daadwerkelijk van komen gaat, maar als de plannen doorgaan heeft ook Saoedi-Arabië een auto voortgebracht.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste Arabische auto: Gazal-1
Eerste Arabische auto: Gazal-1
Eerste Arabische auto: Gazal-1
Eerste Arabische auto: Gazal-1

Zoeken

Merk- & modeldossiers