Nieuws

24h Le Mans 2010

Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans

‘Niet de snelste, wel de beste’, dit was het beeld tijdens de afgelopen weekend verreden 24h van Le Mans. Lange tijd wist Team Peugeot tijdens de befaamde lange afstandsrace te domineren, maar door falende techniek stonden de Fransen uiteindelijk met lege handen. Audi hield de boel wel heel en wist zodoende vrij eenvoudig te zegevieren.

Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans

Met het bezetten van de eerste vier plaatsten op de startgrid begon Peugeot veelbelovend en met veel vertrouwen aan de 78ste editie van de 24h van Le Mans. Het fabrieksteam Peugeot Total mocht aantreden op plaats één tot en met drie, de Peugeot 908 HDi FAP van satellietteam Oreca-Peugeot had de vierde kwalificatietijd in handen. Met 0,8 seconden langzamer dan de nummer vier en zelfs 2,2 seconden op de pole position moest de snelste R15 (#9) van Audi genoegen nemen met de vijfde startplek. Daarachter bevonden zich de Audi R15 #8 en #7.

Problemen bij Peugeot
Dat de 908 HDi FAP’s veruit de snelste bolides van het startveld waren werd duidelijk in de eerste uren van de race. Peugeot domineerde de race en gaf alle overige teams het nakijken. De Audi´s konden redelijk meekomen, maar waren niet opgewassen tegen de snelheid van de FAP’s. Maar dan, na zo’n drie uur sturen, sloeg de race om. De van pole position gestartte, en op dat moment eerste liggende Peugeot 908 HDi FAP #3 van equipe Pedro Lamy, Sébastien Bourdais en Simon Pagenaud kampt met problemen vanwege een gebroken wielophanging en valt uit. Een enorme domper voor Peugeot. Het zou nog veel erger worden. Bij het vallen van de duisternis moest de #1 van Team Peugeot zich melden in de pits voor het vervangen van de dynamo. De Peugeot 908 HDi FAP #2 nam de leiding over met daarachter de wagen van Oreca-Peugeot. Na de reparatie valt de Peugeot #1 terug in het nog overgebleven deelnemersveld.

Ontploffing
En dan in de ochtend rond de klok van zeven slaat het noodlot voor Peugeot toe. De motor van de #2 ontploft. De R15 #9 van Audi neemt de leiding over en de R15 #8 haakt aan als nummer twee. Voor Team Peugeot was nu alle hoop gevestigd op de al eens gerepareerde 908 HDi FAP #1 , maar als deze eveneens vanwege motorproblemen ook moet opgeven is het over en uit voor Peugeot. Oreca-Peugeot zou de eer voor de Fransen nog kunnen redden, maar in het laatste uur van de 24h van Le Mans gaat het ook mis voor hen. Reden: motorproblemen. Peugeot staat met de handen in het haar. Het is huilen bij de Fransen.

Record(s)
Nu de enige echte bedreiging voor Audi er niet meer was konden alle nog rijdende R15’s vrij eenvoudig de overwinning binnenhalen. Het werd zelfs een trio victorie voor Audi Sport met de #9 als winnende R15. Zo zie je maar weer: snel zijn is één ding, betrouwbaar zijn totaal iets anders. De negende overwinning van Audi tijdens Le Mans in de afgelopen tien jaar is een hele speciale. Audi staat nu op gelijke hoogte met Ferrari die ook negenmaal de 24h van Le Mans op naam wist te schrijven. Daarnaast vestigde Audi tijdens deze 78ste editie een nieuw record door 397 rondes en een totaal afgelegde afstand van 5.410 kilometer te rijden. Het oude record was in handen van Gijs van Lennep en Helmut Marko met een afstand van 5.335 km.

Overige klassen
In de LMP2-klasse wisten de heren Nick Leventis, Danny Watts en Jonny Kane van Strakka Racing de zege binnen te halen. Larbre Competition #50 met achter het stuur Roland Berville, Julien Canal, Gabriele Gardel mocht het hoogste podium bestijgen in klasse van de GT1’s. De Nederlander David Hart, rijdend voor Luc Alphand Aventures, eindigde hierin verdienstelijk als tweede. Peter Kox met z’n Young Driver Aston Martin #52 behaalde het brons. Xavier Maassen, tevens rijdend voor Luc Alphand Aventures, viel helaas uit en ook Christijan Albers (Team Kolles) zag de finishvlag niet.
In de GT2-klasse zagen Marc Lieb, Richard Lietz en Wolf Henzler (Felbermayr) als eerste de zwart/wit geblokte vlag. ProSpeed Competition met Paul van Splunteren en Nick Hommerson eindigde in de GT2 als zevende. Een negende plek was er voor het Spyker Squadron #85 met Tom Coronel en Jeroen Bleekemolen achter het stuurwiel.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans
Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans
Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans
Tragere Audi’s kloppen falende Peugeot’s in 24h Le Mans

Zoeken

Merk- & modeldossiers