Automultimedia

Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-

Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-

Navigatiesysteem, radio, cd-speler, dvd-speler en mp3-speler in één. Dat is de Pioneer AVIC-X1. Dit navigatiesysteem op 1 DIN-formaat past in iedere auto en vervangt daarmee meteen ook de radio/cd-speler. Maar hoe werkt ‘ie nu in de praktijk.

Bij de introductie van de AVIC-X1 schreven wij al dat Pioneer een goede stap heeft gezet met dit systeem. Het is een alles-in-één die behalve het navigatiesysteem ook een radio, dvd-, cd- en mp3-speler heeft. Dit heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat de radio nu ook gebruik maakt van het grote TFT touchscreen. Hierdoor kun je mooi overzichtelijk de voorgeprogrammeerde zenders zien en door er simpelweg met je vinger op te ‘drukken’ kies je een andere zender. Het touchscreen werkt prima. Nadeel is echter wel dat er snel vieze vingers op komen waardoor de afleesbaarheid overdag wat minder goed wordt, het is echter nog zeker voldoende om alles duidelijk af te lezen.
 

Uitklapbaar scherm

Naast het mooie grote scherm dat nu ook voor de radio te gebruiken is, heeft het compacte model ook als voordeel dat je het in elke auto makkelijk in kunt bouwen. Met het scherm ingeklapt lijkt het wel een gewone autoradio. Het uitklappen van het scherm gebeurt automatisch zodra je de auto op contact zet. Zet je de motor af dan klapt het scherm weer in. Wij hebben de AVIC-X1 getest in een Mini Cooper. Deze heeft de snelheidsmeter centraal zitten met daaronder de meters voor de brandstofvoorraad en de motortemperatuur. Deze zijn niet meer afleesbaar zodra het scherm is uitgeklapt. Hier hebben we ook meteen een nadeel van het systeem want soms zijn delen van je middenconsole niet meer bereikbaar. De plaats die het scherm bedekt is meestal een plek waar wat knopjes zitten, een bekerhouder of andere zaken. Het inklapbare scherm is bovendien bijzonder praktisch tegen diefstal. Niemand heeft door dat je zo´n duur systeem in de auto hebt. Het lijkt immers een gewone autoradio.
 

Makkelijk instelbaar

Het instellen van een route vergt weinig moeite. Door het touchscreen kun je gemakkelijk alles ‘aantikken’ en hoef je niet eindeloos met knopjes te draaien en te drukken. Is de route eenmaal ingesteld dan start de begeleiding prima. Hij geeft over het algemeen op tijd aan wanneer je een afslag moet nemen. Helaas ging het niet helemaal foutloos waardoor je weleens een afslag mistte en om moest rijden. Mis je de afslag dan berekent het systeem razendsnel opnieuw de route en geeft je intstructies hoe je de route verder moet volgen.
 
Eigenwijs zijn is bij dit systeem niet erg. Als je zelf de route beter weet, of denkt te weten, moet je daar gewoon op af gaan. Wij hebben meerdere malen gedacht dat een andere route beter was, deze dan ook genomen en daarna de route van het navigatiesysteem gevolgd. Helaas was die laatste route dan toch echt een stuk langer.
 
Meer dan alleen navigatie
Zoals al eerder aangehaald is de AVIC-X1 niet alleen een navigatiesysteem. Daarnaast kun je namelijk ook naar de radio luisteren, een cd´tje draaien en zelfs dvd´s, ofwel flims, kijken in de auto. Dit kan gecombineerd worden met de navigatie en je kunt dus tegelijkertijd navigeren en een cd´tje luisteren. Dit is mogelijk door het interne geheugen van 35 mb waarop de route opgeslagen kan worden. Wijk je dan van de route af? Geen probleem, ook de omgeving wordt meegenomen bij het opslaan.
 

Mooie en moderne uitstraling

De Pioneer AVIC-X1 ziet er gelikt uit. Het mooie scherm en de blauw verlichte knopjes geven het systeem een mooie uitstraling. Bovendien kun je de achtergrond van het scherm aanpassen en veranderd de weergave van de navigatie zodra je de verlichting inschakelt. Deze wordt dan donkerder, ervan uitgaande dat het avond is, en je dus geen last hebt van een fel verlicht display in de auto.
 
Niet alleen het apparaat ziet er goed uit. Ook de menu´s en de weergave instellingen zien er heel verzorgd uit. Het is mogelijk om je route in 3D te bekijken of helemaal van boven. Bovendien wordt met pijlen duidelijk aangegeven waar je moet afslaan. De menu´s die er verder zijn ingesteld zien er ook allemaal mooi uit en alles is makkelijk en snel te bedienen.
 

Conclusie: mooi en goed werkend, niet geheel foutloos

Ik kan gerust concluderen dat Pioneer een prachtig systeem heeft neergezet. Het ziet er gelikt uit en de werking is prima. Bovendien is het touchscreen erg gemakkelijk in gebruik en klinkt de radio prima. Nadeel van het systeem is dat je nog weleens verkeerd rijdt of een afslag mist. Dat is jammer want tegenwoordig is dat niet meer nodig, helemaal niet voor een systeem van € 2499,-

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-
Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-
Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-
Werkt prachtig, niet foutloos: Pioneer AVIC-
Redactie
Door Redactie

Zoeken