Automultimedia

Verschillende schermen, verschillende bronnen

Verschillende schermen, verschillende bronnen

De nieuwe IAS technologie van Senergy maakt het mogelijk voor iedereen in de auto zijn eigen bron te kiezen. De een kijkt een DVD, de ander TV en weer een ander speelt op de Playstation.

Met het Senergy IAS-systeem is het mogelijk om externe audiovisuele bronnen zoals een DVD-speler, een DVD-wisselaar of een DVB-T digitale TV-tuner te kiezen en controleren, direct vanaf de monitor. Dat geldt niet alleen voor Senergy bronnen, maar ook voor apparatuur van andere merken, mits ze de IR Repeat doorlusfunctie ondersteunen.
 
Ieder z’n eigen bron
De IAS-Mini Intelligent AV Selector van Senergy maakt het mogelijk om meerdere monitoren aan te sluiten op het IAS-systeem, waarbij voor elke monitor apart de optie bestaat om, geheel onafhankelijk van de andere monitoren, een eigen bron te kiezen en te bedienen. De ene passagier op de achterbank kan zo dus op de eigen monitor een DVD-bekijken, terwijl de ander - op een andere monitor - een programma kiest uit het digitale TV zender-aanbod. Op deze wijze is het zelfs zinvol om meerdere van dezelfde bronnen te installeren in de auto, zoals twee DVD-spelers, om er zeker van te zijn dat elke passagier kan genieten van zijn of haar individuele  vorm van entertainment.
 
Eén navigatie-toets
Typisch voor het Senergy IAS systeem is de ene enkele ‘slimme’ vierpunts navigatietoets, waarmee een OSD-menu op het scherm wordt opgeroepen. Vervolgens biedt deze monitortoets direct toegang tot diverse hoofdfuncties van de DVD-speler, zoals afspelen, pauze, volgende, vorige, titel, zender verder, zender terug, volume, mute en aan/uit. Overigens kan ook de afstandsbediening van de H70VA deze functies van de DVD-speler bedienen.
Anderzijds kan de infrarood ontvanger op de monitor ook de signalen ontvangen van de originele afstandsbediening van de DVD-speler en die signalen vervolgens doorgeven aan de DVD-speler zelf. Het Senergy IAS systeem betekent dus een volledig ‘tweerichtingsverkeer’ en een hoge mate van bedieningsflexibiliteit voor alle inzittenden in de auto.
 
Eén kabel
Ook de inbouw van een Senergy IAS systeem is bijzonder gemakkelijk. De verbinding tussen de monitoren en de IAS Selector geschiedt met slechts één kabel met 8-pin super mini-DIN plug, zodat het hele systeem uiterst eenvoudig van opzet blijft. De bronnen worden ook op de IAS Selector aangesloten en tenslotte wordt de infrarood poort op de IAS poort aangesloten, zodat de bediening van de functies kan worden overgenomen. Voor aansluiting van uiteenlopende bronnen heeft Senergy alle geschikte IAS kabels in het programma. Dat geldt ook voor niet-IAS bronnen en zelfs voor niet-Senergy apparatuur. Indien een Senergy IAS monitor wordt opgenomen in een systeem zonder verdere IAS componenten, is daar ook de geëigende kabel voor.

De componenten

De essentiële bestanddelen van het Senergy IAS systeem zijn de H70VA monitor en de IAS-MINI AV-selector. De H70VA is een 7” beeldscherm met 16:9 verhouding voor montage in of tegen de hoofdsteun of op het dashboard. De inbouw in een hoofdsteun zal vrijwel nooit problemen opleveren, aangezien de H70VA één van de allerdunste monitors ter wereld is met een diepte van slechts 22mm. Een inbouwframe voor hoofdsteunmontage wordt standaard meegeleverd. De connector voor verbinding met de rest van de audio-video installatie is uiterst dun, zodat een snelle en onopvallende montage hiervan door de openingen voor de hoofdsteun-pootjes in de stoelen mogelijk is. Het scherm is voorzien van een speciale coating om schitteringen te voorkomen. De monitor kan zowel PAL als NTSC beelden weergeven, dit alles met een hoge resolutie van 1440x234 pixels. Er zijn twee video-ingangen voorhanden alsmede één stereo audio ingang. Een bijzonder feature van de Senergy H70VA is de geïntegreerde tweekanaals infrarood zender voor draadloze hoofdtelefoons. Daardoor kunnen de passagiers op de achterbank van de auto genieten van beeld en geluid zonder de bestuurder te storen.
De Senergy IAS-MINI is feitelijk een uiterst intelligent schakelpaneeltje dat het gehele IAS systeem onder controle houdt. Via de twee stel A/V-ingangen kunnen de bronnen worden aangesloten, in combinatie met hun infrarood poorten voor de afstandsbediening. Aan de andere kant biedt de IAS-MINI aansluitmogelijkheden voor twee IAS monitoren. Dankzij de minuscule afmetingen kan de IAS-MINI overal in de auto verborgen worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Verschillende schermen, verschillende bronnen
Verschillende schermen, verschillende bronnen
Redactie
Door Redactie

Zoeken