Automultimedia

Getest | Nexum Linka: high-end streaming audio in de auto

Streaming audio is tegenwoordig dé manier waarop we graag naar (favoriete) muziek luisteren. In de auto misschien nog wel fanatieker dan thuis. Het gemak ervan spreekt veel mensen aan, waardoor het gehannes met CD’s nu een langzame dood sterft. Begrijpelijk, maar ondertussen ontgaat menigeen de eveneens sterk gestegen geluidskwaliteit van muziek. De meeste oren van automobilisten zijn al gauw tevreden. Best een opmerkelijke manco, want daarin zit ‘m misschien wel de grote winst qua luistergenot. Hoe wij dat weten? Een audiofiel wonderapparaatje, liefkozend Linka geheten, kwam ons dat in het oor fluisteren.

1. Wat is het?

1. Wat is het?

De Nexum Linka is een digitaal-naar-analoog-converter, oftewel DAC. Een DAC is een apparaat - gebouwd rond een chip - dat muziek opgeslagen op een muziekdrager (je smartphone bijvoorbeeld) in een zo hoog mogelijk kwaliteit omzet en doorstuurt voordat het de speakers van je auto verlaat.

2. Vertel eens wat meer hierover

2. Vertel eens wat meer hierover

Ieder digitaal apparaat beschikt over een DAC. Dat is nodig omdat de menselijke computer – de hersenen – geen raad weet met eentjes en nulletjes. Wel met analoge geluidsgolven, dus de muziek op je smartphone moet eerst vertaald worden om er van te kunnen genieten.

3. Ik heb dus al een DAC in mijn auto?

3. Ik heb dus al een DAC in mijn auto?

Juist. Maar de ene DAC is lang de andere niet. Vaak beschikken enkel de duurdere carfi-systemen over een DAC die het maximale uit je smartphone-muziek kunnen halen. En zelfs dan valt er nog muzikale winst te behalen. Als je hiervoor openstaat tenminste.

4. Hoezo openstaan?

4. Hoezo openstaan?

Nou, sommigen horen niet het verschil tussen MP3’tjes en zogeheten lossless audio, tevens gecomprimeerde muziek maar zonder kwaliteitsverlies. Dat is er wel degelijk, alleen speelt de basisapparatuur tevens een cruciale rol. En een stel getrainde, welwillende oren helpt ook.

5. Het geluid in mijn auto is al prima, want ik rijd premium

5. Het geluid in mijn auto is al prima, want ik rijd premium

Dat hoeft niets te zeggen. Wij hebben de Linka getest in de BMW X4 en nieuwe Mercedes S-klasse met respectievelijk een Harman Kardon en Burmester installatie en de muzikale verschillen, na tussenkomst van de Linka, waren aanzienlijk.

6. Hoe kan dat?!

6. Hoe kan dat?!

Omdat de DAC in de Linka de eerdergenoemde digitale eentjes en nulletjes in een mooiere volgorde plaatst dan de af-fabriek ingebouwde DAC. Met name het verschil bij het luisteren naar opgeslagen MP3’tjes en muziekgenres jazz, folk en instrumentaal is oorstrelend.

7. En als je een oudere auto rijdt?

7. En als je een oudere auto rijdt?

Oudere auto’s hebben vaak een minder muziekgeluid inderdaad. Veelal ligt dat aan de versterker en niet zozeer de luidsprekers. Het kan daarom zomaar zijn dat je na tussenkomst van de Linka het vervangen van het (standaard) loopwerk ineens niet meer overweegt.

8. Beschrijf eens wat je hoort...

8. Beschrijf eens wat je hoort...

Allereerst een grotere ‘3D’ soundstage, vooral bij livemuziek. Daarnaast laat de Linka muzikale details horen die je nog niet eerder ontdekt had. Ook is muziek meer gedefinieerd en is het laagste laag, de bass, strakker en komt het midden en hoog meer 'los' (van de speakers).

9. Is er ook geluidswinst te behalen bij lossless audio?

9. Is er ook geluidswinst te behalen bij lossless audio?

Ja, maar niet zo veel als bij gecomprimeerde muziekdata als MP3 en AAC (het audioformaat van Apple). Enigszins logisch, want lossless audio, zoals FLAC en EAC, is al van zeer hoge kwaliteit. Zelfs high-res audio tot 24bit/192khz ondersteunt de Linka. Voor de ware audiofiel.

10. Zo, jullie zijn wel erg enthousiast

10. Zo, jullie zijn wel erg enthousiast

Zeker, terwijl wij vooraf misschien nog sceptischer waren dan jij. Maar we zijn overtuigd nu, en bovendien biedt de Linka meer voordelen, zoals het niet meer onderbroken worden door (onbelangrijke) notificaties als e-mails en app’jes dankzij de WiFi-koppeling.

11. Geen Bluetooth?

11. Geen Bluetooth?

Nee. Na het inpluggen van de Linka – via de AUX- en USB-aansluiting van je auto – is een verbinding met je smartphome te maken via WiFi. Dat verloopt nog sneller ook dan pairen via Bluetooth. En WiFi slurpt minder snel de accu van je smartphone leeg.

12. Heeft de Linka dan geen nade(e)l(en)?

12. Heeft de Linka dan geen nade(e)l(en)?

Helaas, ook de Linka is niet perfect. Zo is bladeren door je playlist enkel mogelijk via de aangekoppelde smartphone (wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt) en kun je stuurwielbediening ook op je buik schrijven wanneer je luistert via de Linka.

13. Klinkt als muziek in de oren. Verder nog iets?

13. Klinkt als muziek in de oren. Verder nog iets?

De prijs. Die bedraagt € 90,- en dat een schamel bedrag gezien de Linka doet en kan. Evenwel moet in gedachten blijven dat de meerwaarde van de Linka afhangt van je standaard carfi-installatie. Echter dat het hier om een audiofiel wonderapparaatje gaat staat buiten kijf.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken