Hoe kunt u de BPM berekenen?

Iedere autobezitter betaalt BPM, maar wat is dat nu precies? Vrij vertaald is het belasting die u betaalt over de aanschaf van nieuwe personenauto's en motorrijvoertuigen. In de verkoop en aankoop van occasions speelt dit geen rol meer behalve wanneer er geïmporteerd wordt. In dat geval is het de bedoeling dat de BPM berekenen via de door de belastingdienst vastgestelde reglementen gebeurt, zodat alsnog de verschuldigde belasting afgedragen kan worden.

Importeren van auto’s

Nederland staat in de top drie binnen Europa als het gaat om belasting op de aanschaf van personenauto's en motorrijvoertuigen. Niet verwonderlijk dus dat import een brede belangstelling heeft. Niet alleen is de aanschafwaarde van auto's in het buitenland een stuk lager, ook door het gebruik van verschillende alternatieve berekeningswijzen, overigens stuk voor stuk akkoord bevonden door de belastingdienst, is er nogal wat voordeel te behalen bij het importeren van auto's. Wanneer u zich er een beetje in verdiept blijkt dat er meerdere regels voor het BPM berekenen voorhanden zijn.

Hoe BPM berekenen?

BPM berekenen doet u aan de hand van een schema dat gaat over de CO2-uitstoot. Stel u heeft auto A met uitstoot B. Die uitstoot valt dan onder een categorie waar een kostenplaatje tegenover staat. Op een eenvoudige manier kunt u, als de instructies secuur gevolgd worden, prima zelf de BPM berekenen. Maar er is niet alleen het reglement van de CO2 uitstoot, die overigens wel leidend is. U kunt ook berekenen of u gebruik wilt maken van een actueel of historisch tarief. Het historische tarief is het tarief dat gold op het moment van de eerste toelating van de auto en nu. Pas dan de vergelijking toe aan de hand van het energielabel van uw auto, of het wel of geen hybride voertuig is, wel of niet voorzien is van een roetfilter, voldoet aan de euro-6-norm, fijnstofuitstoot en natuurlijk de CO2-uitstoot. Bekijk ook of er accessoires of bijzondere uitvoeringen van de auto zijn die buiten de berekening gehouden kunnen worden. Dit wil bij het BPM berekenen nog wel eens verschil maken.

Het forfaitaire tabel

BPM berekenen kan op een relatief eenvoudige manier door bij import het forfaitaire tabel, aangeleverd door de belastingdienst, te gebruiken. Dit geeft ook direct aan dat het niet de meest voordelige tabel is. De afschrijvingswaarde van de auto wordt aan de hand van de leeftijd bepaald. Die geeft de importwaarde aan, echter zonder rekening te houden met bijvoorbeeld de kilometerstand. Gelukkig wordt er ook toestemming gegeven voor het gebruik van koerslijsten en taxatierapporten. Voor een koerslijst kunt u terecht bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto's. Een taxatierapport ontvangt u van de handelaar bij wie de auto in het buitenland gekocht is. Het gaat dan meestal om auto's met meer dan normale gebruikersschade, de schade-auto zeg maar. Wilt u een diesel importeren houd dan rekening met een forse opslag.

Uitzonderingen BPM

Maar u hoeft in Nederland niet overal BPM over te betalen. Als u ondernemer bent bijvoorbeeld en u rijdt een bedrijfsauto, of u bent in dienst van een buitenlands bedrijf en rijdt in diens auto met een buitenlands kenteken, u verhuist van een locatie buiten Europa naar Nederland of u vervoert mindervalide transportmiddelen. En zo zijn er nog een aantal ontheffingen. Voor een particuliere bestelauto, kampeerauto of motor is het tarief voor de BPM een percentage van de catalogusprijs verminderd met de omzetbelasting.

Het kan dus slim zijn om over de grens naar auto's te kijken. Houd dan wel goed de afschrijvingswaardes in de gaten aan de hand van de forfaitaire lijst. Een redelijk goedkope auto in het buitenland kan door de BPM belasting ineens een stuk duurder worden. Laat voordat u een buitenlandse aankoop doet eerst de eventuele transportkosten en de BPM berekenen zodat u niet alsnog teveel betaald. Met de handige BPM software van Autotelex berekent u heel eenvoudig de BPM en weet u direct waar u aan toe bent.

Zoeken