Reportages

Relaxed naar Zweden met Stena Line

Relaxed naar Zweden met Stena Line

Zweden als vakantieland is meer in trek dan ooit tevoren. De rust en ruimte, de uitgestrekte en bosrijke natuur, de prachtige scherenkusten maar ook de hoofdstad Stockholm trekt jaarlijks bijna 350.000 Nederlanders. Geheel in lijn met het relaxte karakter van het land en de bevolking is ook de reis. Als je er tenminste voor kiest om met Stena Line te gaan.

Relaxed naar Zweden met Stena Line
Relaxed naar Zweden met Stena Line
Relaxed naar Zweden met Stena Line

Wie vanuit Utrecht vertrekt en het Zweedse Frederiksberg (provincie Dalarnas) als eindbestemming invoert, moet er niet van schrikken als het navigatiesysteem een reis van ruim 1.400 km en een reistijd van minimaal 16 uur aangeeft. Daar komt dan nog de tijd bij dat je met de veerboot van het Duitse Puttgarden naar het Deense Rodby vaart en wie pech heeft moet bij de brug van Kopenhagen naar Malmö ook nog even in de rij aansluiten. Kortom, een lange reis die zeker in de winter ook nog eens erg vermoeiend kan zijn. Maar het kan ook anders. Op vakantie gaan moet genieten zijn toch?

Twee dagen extra vakantie

Wij besloten dan ook om onze reis naar Zweden nog twee dagen langer te maken en te reizen met een ferry van de Stena Line. Dat bespaart niet alleen honderden kilometers rijden, maar verdeelt je reis ook nog eens over twee dagen waarop je per dag een uurtje of zes moet rijden.

Online boeken

Via de website van Stena Line boekten wij onze overtochten. Het systeem werkt erg gemakkelijk en behalve de overtochten (Kiel-Göteborg v.v.) kun je er ook meteen voor kiezen om het diner en ontbijt te reserveren. De keuze uit hutten is divers. Van standaard binnenhutten tot een luxe suite voorin de ferry waarbij je hetzelfde uitzicht hebt als de kapitein op de brug. Die laatste is in de zomer fantastisch, maar in de donkere winterdagen waarin wij reisden, kozen we gewoon voor een binnenhut. Het is immers de gehele reis donker buiten.

Relaxed naar Zweden met Stena Line


De dag van de reis

In Nederland is het ijskoud en nadat we ’s morgens snel de auto hebben ingepakt komen we aan het einde van de middag (na ongeveer zes uur rijden) aan in het Noord-Duitse Kiel. De Stena Germanica, één van de twee ferries op deze route, ligt al op ons te wachten. Het 176 m lange en 30 m brede schip is een indrukwekkende aanblik. Niet zo gek ook wanneer je je bedenkt dat er maar liefst 1.700 passagiers en 600 auto’s aan boord kunnen. Om 17.00 uur rijden we het parkeerdek in, nemen onze bagage uit de auto en gaan op zoek naar onze hut welke zich op dek 8 (lees: de achtste verdieping!) bevindt. We inspecteren snel onze hut, die eruit ziet als een eenvoudige maar keurige hotelkamer, laten onze bagage achter en nemen plaats in de Metropolitan Bar. In de Amerikaanse bar heerst een gezellige sfeer en langzaam maar zeker druppelen alle passagiers binnen. We genieten van een drankje en twee uur nadat we aan boord zijn gegaan begint de Stena Germanica bijna onmerkbaar aan zijn tocht.

Zweeds buffet

Vlak voordat we om half negen aanschuiven in buffet-restaurant Taste lopen we nog even door de Stena Shop die goed gevuld is met drank, parfum, souvenirs en tal van typisch Zweedse etenswaren. Ja, de honger wordt wel opgewekt. Om precies half negen schuiven we aan in Restaurant Taste om te genieten van het Zweedse buffet. Voor € 29,- per persoon (kinderen € 15,-) kun je de hele avond onbeperkt genieten van voornamelijk Zweedse gerechten in de vorm van vele vis- en vleessoorten, salades, diverse kazen en een uitgebreid dessertbuffet. Echt smullen!

Relaxed naar Zweden met Stena Line


Entertainment aan boord

Nog nagenietend van het eten lopen we een rondje over de enorme ferry die voor elk wat wils biedt. Naast de shop, de diverse bars en restaurants en de vele speelautomaten is er ook een bioscoop, een ‘speeltuin’ voor de kinderen en een internetcafé. Ondanks de winterse omstandigheden wagen we de gok om nog even buiten op het dek te kijken, maar de ijskoude wind en de duisternis maken het dat we snel weer naar binnen gaan. We gaan naar onze hut, praten nog even wat na en vallen dankzij het vreedzame gebrom van de motoren al snel in slaap.

Een ervaring

Als we de volgende ochtend om 7.00 uur wakker worden bevindt de Stena Germanica zich inmiddels in Zweedse wateren. We nemen een douche en schuiven kort daarna aan aan het fantastische ontbijtbuffet. De keuze is zo enorm en het aanbod zo goed dat je je bijna verplicht voelt om je maag voor de rest van de dag te vullen. Met een goed gevulde maag lopen we na het ontbijt dan ook nog even het dek op en zien de zon opkomen. Warm is het nog steeds niet, maar het is wel een prachtig gezicht om de vele kleine eilandjes en een deel van de Zweedse kust aan je voorbij te zien trekken. Om 9.00 meren we aan in Göteborg waarna we worden verzocht om naar onze auto te gaan. Niet lang daarna rijden we in Zweden van boord. Uitgerust, met een gevulde maag en een leuke ervaring op zak beginnen we aan de rest van onze reis.

Wilt u ook relaxed naar Zweden reizen? Kijk eens op www.stenaline.nl voor alle mogelijkheden en prijzen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken