Reportages

Het in showroomstaat houden van je auto

Reinigen en Onderhouden van je bolide

Hoe kan ik mijn auto in showroomstaat houden?. Onlangs lieten we jullie weten dat het juist onderhouden van de auto begint met een degelijke wasbeurt en kregen daarbij te horen dat het vertrouwde stappenplan daarvoor helemaal niet de juiste bleek te zijn. Nu we bij Protech, een specialist op het gebied van carrosseriereiniging, -onderhoud en -bescherming de correcte methode van het reinigen van de auto hebben ontdekt is het tijd voor de volgende stap: het onderhouden.

We zijn nog steeds op bezoek bij Protech Moergestel, een filiaal uit het Nederlands netwerk van erkende ProTech Centra dat onder de vleugels van het overkoepelende Monegaskische Monte-Carlo opereert. Waar bij de meeste conventionele producten reinigen en onderhouden twee los van elkaar staande zaken zijn, ziet Protech deze als één en dezelfde. Het scala aan producten dat Protech aanbiedt heeft de functie om zowel te reinigen als te onderhouden. Wie de auto dus met Protech-middelen reinigt houdt tegelijkertijd het ex- en interieur in optimale conditie. Herhalen blijft vanzelfsprekend noodzakelijk, maar voor degene die de staat van z’n auto koestert is dat absoluut geen straf. Vereis je alleen de allerbeste behandeling voor uw auto zodat deze na een korte en eenvoudige wasbeurt te allen tijde als nieuw schittert? Kies dan voor dé specialiteit van Protech: een professionele treatment voor een langdurige lakbescherming. Daarover later meer, eerst behandelen we de verschillende onderhoud- cq. reinigingsartikelen van Protech, hun functie, hoe deze gebruikt dienen te worden en, indien zover ervaren, onze mening erover.

Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide

Insecten verwijderen

We blikken nog even terug op de gebruikte producten bij het wassen van de auto. Voordat we de auto afspuiten met warm water, sprayden we op de betreffende plekken en op een nog droge vuile auto Protech Insectenreiniger (art.nr. 205015). Even laten inwerken en de insectenkadavers worden letterlijk weggesmolten. Krachtig spul dus! Voor het beste resultaat kent Protech de speciale insectenhandschoen (art.nr. 20023). Deze insectenhandschoen is vervaardigd van microvezel en verwijdert daardoor insecten zonder risico op krassen.

Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide

Velgen

Daarna waren de velgen aan de beurt. Kies de velgenreiniger zorgvuldig, want niet alle producten zijn geschikt voor uw velgen. Zo moet je lichtmetalen aluminium velgen nooit schoonmaken met een zuurhoudend middel en gepolijste aluminium wielen al helemaal niet reinigen met een velgenreiniger! Protech Velgenreiniger (art.nr. 20504) ontvet en reinigt en bevat geen zuren. Door dit laatste slaan de banden niet wit uit en bijt de reiniger niet. Je kunt het rustig laten zitten en is het niet noodzakelijk binnen een minuut de velgen weer schoon te spuiten. Voor het beste resultaat spuit je de substantie op de nog ongewassen velgen, laat het even inwerken en spoel het daarna tegelijk met de gehele auto af om ze weer spik en span te laten glimmen.

Wassen
Vervolgens kan het wassen met Protech Shampoo (art.nr. 20513) beginnen. Lees hier het correct te volgen stappenplan. Wij volgden ook de methode zoals Protech die voorschrijft en het resultaat, na het goed afzemen met de zogeheten ´gele microvezel´ (art.nr 20021), mag er wezen. Ok, hier en daar kwamen we na afloop nog enkele vuilresten tegen, maar gezien de snelheid waarin we onze (zeer vuile) testauto wasten kunnen die onvolkomenheden verwaarloosd worden. Kwestie van iets langer aandacht schenken aan het reinigen.

Wassen zonder water
Wij prefereren bij het wassen van de auto het gebruik van emmers, sponzen, borstels, water en reguliere autoshampoo. Maar Protech heeft tevens rekening gehouden met de meer milieubewust ingestelde autowasser. Met name voor die groep is er Protech Laser Wash (art.nr. 20501). Personen die liever lui dan moe zijn moeten tevens even opletten, want Protech belooft met dit product een wastijd van slechts twintig minuten. De aloude manier van autowassen vergt toch al gauw het dubbele. Laser Wash maakt het namelijk mogelijk de auto te wassen zonder de ‘verspilling’ van water. Het product dient als volgt gebruikt te worden: Eerst de flacon goed schudden en vervolgens een hoeveelheid Laser Wash aanbrengen op oppervlakken van 40 x 40 cm. Daarna meteen (niet op laten drogen) afnemen met een droge katoenen doek (art.nr. 20509). Nadien is de lak schoon en glad. Wij konden dit haast niet geloven dus namen de proef op de som. Een besmeurde en met opgedroogde vogelpoep bedekte motorkap diende als testobject. En ja hoor, tien seconden later hadden we weer een heldere blik op de carrosserielak. Ideaal dus voor een beurt tussen de grondige autowasbeurten door.

Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide

Kunststof

Recente modellen zijn aan de buitenzijde steeds minder voorzien van ongelakte kunststof onderdelen. Hooguit de grille, de inlaatopvullingen en de spiegelkappen zijn er tegenwoordig nog in uitgevoerd. Binnenin treffen we het daarentegen nog volop aan. Het interieur van een nieuwere auto profiteert eigenlijk dus het meest van het assortiment aan kunststofbehandelingsproducten. Alvorens de verschillende plastic delen te verzorgen raadt Protech eerst het gebruik van Kunststofreiniger (art.nr. 20002) aan. Deze verwijdert al het grovere vuil. Daarna neem je de Protech Kunststofrenovator (art.nr. 20503) om alle kunststoffen weer licht te laten glanzen en een uitstraling als nieuw te geven. Speciaal voor kunststof bumpers is er eventueel de Protech Bumperrenovator (art.nr. 20014). Omdat onze testauto niet was voorzien van plastic bumperwerk hebben we de kwaliteit van dit product niet kunnen beoordelen. Voor het interieur werkt het in ieder geval uitstekend. Het is niet vettig en geeft een natuurlijke finish.

Interieur
Hoewel een stralende auto een meest veelzeggende indruk op de omgeving maakt, geniet je wellicht het meest van een schone auto wanneer erin gereden wordt. Het aanbod in onderhoud- en reinigingsmiddelen van Protech voor het interieur is daarom evenzo groot als dat voor het exterieur. We noemen onder andere de Tapijt- en Bekledingreiniger (art.nr. 20511), Chlorophyl Geurverwijderaar (art.nr. 20512) voor het naar eigen zeggen definitief verwijderen van nare geurtjes, en de Protech Set Lederverzorging (art.nr. 20018). Deze laatste bevat een tweetal middelen voor het toepassen van een effectieve lederbehandeling. De ene reinigt en beschermt het lederoppervlak, de ander is een voedende conditioner die het leer soepel houdt en de levensduur ervan verbetert. Kanttekening: wegens tijdsgebrek hebben we deze producten zelf niet uitgetest.

Onderhouden van de laklaag
Zijn inmiddels alle bovengenoemde producten op je auto losgelaten dan heb je het grootste gedeelte van het optimaal reinigen en onderhouden van uw trots erop zitten. Inmiddels zijn vast vele uren verstreken, want een grondige autoverzorging gaat niet over één nacht ijs zo ervaarden wij. Het volgende vergt ook de nodige tijd en moeite. Protech bevat namelijk een aantal speciaal ontwikkelde producten die de lak weer terugbrengt naar de originele staat en vervolgens beschermt. Is de laklaag van jouw auto nog tamelijk nieuw dan volstaat Protech Super Shiner (art.nr. 20506) om lichte beschadigingen weg te werken. Bovendien wordt er een lichte laag op de lak gelegd voor betere bescherming. Bij een oudere of doffe lak raden wij je Protech Lakverwijderaar (art.nr. 20508) en Lakrenovator (art.nr. 20507) aan. De eerste pakt oxidatie en microkrasjes aan, terwijl de tweede de originele glans van de auto terugbrengt. Verwacht echter geen wonderen; volledig verwijderen van (lichte) beschadigingen kunnen de beide krasbehandelproducten niet, hoewel ze wel vervagen. Hoe dan ook, na iedere krasbehandeling is Super Shiner weer het product voor de optimale afwerking. Bij gebruik van Protech Maxi Shine Express (art.nr. 20519) is de beschermingslaag dikker en duurzamer. Tot slot alle ruiten nog even behandelen met Protech Glasreiniger (art.nr. 20505), en voor het opwaarderen van de uitstraling de wangen van de banden invetten met Bandenglans (art.nr. 20510) en klaas is kees!

Reinigen en Onderhouden van je bolide


Professionele behandeling

Uren hebben wij bij Protech Moergestel gespendeerd aan het uitvoeren van bovenstaande behandelingen. Onze testauto was door en door gereinigd, stond te schitteren als nooit tevoren en kon voorlopig tegen een stootje. Voor sommigen echter zal zelfs dit niet genoeg zijn. Zij wensen en vereisen een auto in concoursstaat. Ook dat kan Protech realiseren zonder dat jezelf een poetsdoek in de handen hoeft te nemen. Trouwens, deze unieke en exclusieve treatment kan alleen door professionele en speciaal daarvoor opgeleide ‘lakfluisteraars’ worden uitgevoerd. Het vergt wel een flinke investering, maar de behandeling en het resultaat is er ook naar. Protech dringt tijdens deze treatment namelijk diep door tot de poriën van autolak, dicht deze en brengt de lak aan de hand van lichtsterktemeter terug naar de fabrieksnorm. De lak zal beschermd zijn tegen UV-straling en zelfs het meest hardnekkige vuil zal er geen grip op krijgen. Na de behandeling hoeft uw auto alleen nog gewassen te worden om er jarenlang als nieuw uit te zien. Met het volste vertrouwen wordt er 5 jaar garantie op de lakstaat na de behandeling van nieuwe auto’s gegeven. Bij gebruikte auto’s geldt een garantietermijn van 2 jaar. Zo’n behandeling verdient mijn auto ook horen we je hardop zeggen. Wat moet dat kosten? De prijzen zijn afhankelijk van de autogrootte, maar het ‘schoonheidsgeheim van Protech’ begint bij een bedrag van € 589,- voor een nieuwe auto en € 748,- voor een gebruikte (categorie Fiat Panda). Nadien krijg de klant een luxe onderhoudskoffer mee met daarin Protech Shampoo, Multireiniger, Velgenreiniger en Lakreiniger. Tja, Protech verwacht nu eenmaal dat hun klanten nadien toch zelf wel eens de handen uit de mouwen willen steken. Op één of andere manier moet je je autoliefde uiten, nietwaar?!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Reinigen en Onderhouden van je bolide
Reinigen en Onderhouden van je bolide
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers