Reportages

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

De gemiddelde leeftijd van het deelnemersveld overstijgt de 40 ruimschoots en menig coureur heeft slechts eventjes aan de Formule 1 mogen snuffelen. Toch is het World Touring Car Championship, beter bekend onder de breviatuur WTCC, niet het afvoerputje van de racerij. Sterker, deze klasse geniet een sfeer en spektakel waar de top van de autosport nog wat van kan opsteken.

Terug van weggeweest

N01: Terug van weggeweest

Uitgerekend op Spa-Francorchamps keken we – op uitnodiging van Citroën Racing – over de schouders van het WTCC mee. Uniek voor ons, maar evengoed de deelnemende teams en rijders. De laatste keer dat het legendarische circuit werd aangedaan was namelijk in 1995.

Thuiswedstrijd

N02: Thuiswedstrijd

Ook Paul-Ricard prijkt op de WTCC-kalender, een primeur zelfs. Dé reden? Het fabrieksteam van Citroën Racing, dat na een jarenlange hegemonie in het WRC op herhaling wil in het WTCC.

Bezoekersmagneet

N03: Bezoekersmagneet

Het WTCC geniet nog niet de populairiteit van de Formule 1 en het World Rally Championship, al is daarvan tijdens de handtekeningsessie niets te merken. Jong en oud, iedereen wil graag een handtekening van zijn of haar WTCC-idool.

Loeb, Sébastien Loeb

N04: Loeb, Sébastien Loeb

Sébastian Loeb, wie (her)kent 'm niet. Na negen keer op rij het WRC op zijn naam te hebben geschreven heeft de Franse rallykoning de overstap gemaakt naar het WTCC.

Buckle up!

N05: Buckle up!

Met zo'n palmares als die van Loeb, komen torenhoge verwachtingen. Alle ogen en camera's zijn dan ook op de Fransman gericht als hij zich mentaal gereedmaakt voor Race 1 van de in totaal twee races per WTCC-weekend.

Ellenbogenwerk

N06: Ellenbogenwerk

Dit is wat het WTCC zo'n spektakel maakt. Dankzij het complexe reglement zijn de auto’s bijzonder aan elkaar gewaagd. Scoren komt zodoende grotendeels aan op talent, bloedvorm en lef. Een tikje hier en daar uitdelen wordt namelijk door de vingers gezien.

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N07: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N08: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N09: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Complexe regels?

N10: Complexe regels?

Nou, nogal. Zo scoren alleen de 5 snelsten rijders uit de laatste van de drie kwalificatierondes punten voor het kampioenschap. Maar dat is eigenlijk sprokkelwerk. Wie punt-technisch echt een beuk wil uitdelen moet zowel gedurende Race 1 als Race 2 in de top-3 finishen.

Blok aan het been

N11: Blok aan het been

Daarnaast betekent snel zijn ‘gestraft’ worden. Dat gaat zo ver dat de technisch betere auto's extra ballast moeten meezeulen. Dat klinkt onterecht, maar maakt de races juist eerlijker én bovenal spannend. Privéteams maken zo kans om alsnog te winnen van fabrieksteams (met meer budget).

Speel slim en win!

N12: Speel slim en win!

En dan is er nog een derde wedstrijdelement die het bloed onder de nagels van de teams haalt, maar waarvan de bezoekers smullen. Winnen in Race 1 is namelijk achteraan starten in Race 2. Kortom, het WTCC is bovenal het slim spelen van het spel.

Close-racing typeert het WTCC

N13: Close-racing typeert het WTCC

Zoeken naar de marges

N14: Zoeken naar de marges

Anders dan in het prestigieuze DTM zijn de raceauto’s in het WTCC aardig trouw aan de auto's die jij en ik bij de dealer om de hoek kunnen kopen. Ware het niet dat de body voor een optimale aerodynamica stevig is uitgeklopt en de aandrijflijn zwaar is opgevoerd. Om en nabij de 380 pk levert een WTCC-auto.

Een tiende hier, een tiende daar

N15: Een tiende hier, een tiende daar

Schietgebedje

N16: Schietgebedje

De (persoonlijke) belangen liggen hoog. Anders dan sommigen denken is het WTCC echt geen geldverkwistende hobbyclub voor net-niet-coureurs. Loeb is daar hét bewijs van. Iedereen, inclusief hijzelf misschien, dacht dat de racevirtuoos overal wel eventjes zou zegevieren, maar nee. Geluk is ondergeschikt, maar kan best helpen.

Eau Rouge

N17: Eau Rouge

Wie Spa zegt, denkt aan de bocht der circuitbochten, Eau Rouge! Wie durft 'm volgas te nemen is de vraag die velen toeschouwers zich stellen, nadat de banden maximaal zijn opgewarmd.

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N18: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N19: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

N20: Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Toucheren

N21: Toucheren

Wie ó wie?! Historie boezemt hier angst in. Of is het gebrek aan downforce? Beide allicht. Niemand houdt het gas er vol op in elk geval. Alle rijders tikken heel eventjes de rem aan voordat ze Eau Rouge induiken. Nog altijd met zo'n 260 km/h!

Eten van de grond

N22: Eten van de grond

Met de Franse slag, echt niet! Citroën Racing leidt in haar WTCC-debuutjaar het kampioenschap maar dat kwam zeker niet aanwaaien. Het fabrieksteam kent de klappen van de zweep om kans te maken op het winnen van races. Dat begint met een brandschone en ongelofelijk strak georganiseerde pitbox.

Oud, maar niet afgeserveerd

N23: Oud, maar niet afgeserveerd

Niets aan het toeval overlaten

N24: Niets aan het toeval overlaten

Feedback

N25: Feedback

Tussen de races door hebben teams 15 minuten om nog enkele verbeteringen aan de auto uit te voeren. Feedback van de coureurs is daarin cruciaal, gedurende het hele weekend, ook al kijkt de pitcrew nauwlettend via talloze computerstatistieken over de schouders van de coureurs mee als ze achter het stuur zitten.

Stilte voor de storm, ook gedurende de race

N26: Stilte voor de storm, ook gedurende de race

Liefde is...

N27: Liefde is...

Grappig. Terwijl manlief uitkomt voor de concurrent, runt de ‘vrouw van’ haar eigen WTCC-team. Dat is nu liefde is… altijd dicht bij elkaar willen zijn.

Nederlands succes

N28: Nederlands succes

Het was enerverend, verbazingwekkend professioneel, het was spektakel. En dat in de Belgische Ardennen, nog geen 3 uur rijden van Utrecht. Bijna Nederland. Met bijna een Nederlandse winnaar. Tom Coronel wist dat net niet vast te houden, maar werd alsnog verdienstelijk derde.

Zo vader, zo zoon

N29: Zo vader, zo zoon

Uiteindelijk oppermachtig

N30: Uiteindelijk oppermachtig

De ontlading

N31: De ontlading

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken