Reportages

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De derde generatie TT wordt gezien als een evolutie op zijn voorganger in plaats van revolutie. Qua design is dat geheel waar, en toch ga je daar anders over denken als je een paar uur lang uitleg krijgt van het team dat verantwoordelijk is voor deze nieuwe Audi. Van designers tot ontwikkelaars. Wij nemen je graag mee naar Ingolstadt alwaar ons dit verhaal werd verteld.

Jürgen Löffler

Jürgen Löffler

Elke lijn, vouw en ronding heeft een verhaal. Jürgen Löffler, designer van de Audi TT legde ons vol passie alles over de nieuwe TT uit. En merkwaardig genoeg werd het verhaal nimmer saai.

R8

R8

Löffler gaf aan dat de TT, mede door het verplaatsen van de vier ringen naar de motorkap, een zichtbare knipoog is naar Audi's meest sportieve, de R8.

Toen en nu

Toen en nu

Grootste uitdaging bij het ontwerpen van de al weer derde generatie TT vormde het in leven houden van zijn iconische lijnenspel. De visuele gelijkenissen zijn pas echt goed zichtbaar wanneer ze zij-aan-zij staan.

1998

1998

Tijdens het gehele ontwerpproces stond deze eerste TT uit 1998, samen met een exemplaar van tweede generatie, prominent in de designstudio ter inspiratie. Overigens is het rode exemplaar een waar collector's item voor liefhebbers, want nog gloednieuw.

Schetsen

Schetsen

Je verwacht het tegenwoordig niet meer, maar de eerste schetsen voor een auto worden nog altijd letterlijk en figuurlijk aan het papier toevertrouwd. Jürgen Löffler tekende ons binnen no-time en ogenschijnlijk simpel de lijnen van de TT. Vanaf een blanco vel papier.

Kleimodel

Kleimodel

Deze 'Duo Penotti' TT is gemaakt van klei om vervolgens in kleur te worden gespoten. Het kleimodel vormde de allereerste 'tastbare' TT nadat er al vele schetsen en digitale modellen aan vooraf waren gegaan.

Op schaal

Op schaal

Het kleimodel werd in ruwe lijnen door de computer 'uitgesneden' om daarna tot op de laatste details te worden gemodelleerd. De wielen mogen misschien echt lijken, ze zijn er gewoon voorgeplakt. Zo kon Audi ook met de wielen continue variëren.

Strakker

Strakker

De achterzijde lijkt een rechtstreekse kopie van TT #2 en toch is zichtbaar dat het kontje net even wat mannelijker is aangesneden. Strakker vooral.

Te braaf

Te braaf

Audi kreeg veel kritiek op het feit dat de TT wat te braaf was gestileerd na het designstatement dat men in 1998 had afgegeven. Met deze bagage op zak werd er een poging gedaan dat bij de derde generatie recht te zetten.

Trots

Trots

Meest trots is Jürgen Löffler op deze superscherpe vouw tussen de grille en de koplampunits. Zeker voor een auto die grotendeels uit aluminium is vervaardigd een unieke prestatie volgens de designer.

Tape

Tape

Nee, niet om te camoufleren, maar juist om allerlei lijnen te benadrukken werken designers veel met tape. Hier bijvoorbeeld om de typische 'Tornado-lijn' op de juiste plaats aan te brengen. Tapen maakt het mogelijk vrij snel en eenvoudig lijnen aan te brengen en te verplaatsen.

Tankdop

Tankdop

Een van die typische TT-kenmerken is de aluminium tankdop. Op de derde generatie wederom met de 'boutjes' rondom. Ah, we misten ze al!

Aankoop-argument

Aankoop-argument

Design is het voornaamste aankoopargument in een nicheklasse. En aangezien dat van meet af aan in de smaak viel, maar nog meer omdat Audi – met de eerste TT – een iconisch design had neergezet, kon het merk niet om evolutie heen.

140 kilogram

140 kilogram

Ten opzichte van de eerste generatie wist Audi 140 kg gewicht te besparen. Belangrijker nog: de nieuwe TT is veel stijver geworden. En dat komt het gehele rijgevoel ten goede.

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

Usain Bolt

Usain Bolt

De vinnige blik van een topsporter als Usain Bolt die geconcentreerd klaarstaat voor de start van een 100 meter-sprint. Dat was volgens Jürgen Löffler een belangrijke bron van inspiratie bij het tekenen van het nieuwe front.

1440 x 540 pixels

1440 x 540 pixels

Dé highlight vormt het volledig digitale instrumentarium. Achter het 12,3 inch grote scherm gaat een nVidia T30 Quadcore schuil. Voor wie niet zo thuis is in deze computertechnologie kunnen we je vertellen dat daar heel veel rekenkracht inzit.

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

De nieuwe Audi TT uitgelegd door zijn scheppers

Opgeruimd

Opgeruimd

Dankzij het doen verdwijnen en groeperen van zoveel mogelijk knoppen konden de interieurdesigners zich concentreren op een zeer strak lijnenspel.

Stoelen

Stoelen

Kunstobjecten op zichzelf, de stoelen die Audi in de TT monteert. En het zal je niet verbazen dat ze ook nog eens als gegoten zitten.

Klimaatregeling

Klimaatregeling

De klimaatbediening alsook dat van de stoelverwarming zijn in de ventilatieroosters ondergebracht. Hoe gaaf!

Driver orientated

Driver orientated

Het digitale instrumentarium richt zich volledig op de bestuurder. Die heeft het immers, zeker in dit soort auto's, voor het zeggen.

Sport of Classic?

Sport of Classic?

In beginsel valt er te kiezen tussen een 'Sport' of 'Classic' weergave van de tellers dat dankzij de hoge resolutie zo realistisch mogelijk wordt weergegeven.

En meer...

En meer...

Vervolgens heb je de mogelijkheid je navigatie groot weer te geven, of slecht voor de helft. Je toerenteller prominent in beeld of juist de snelheidsmeter is tevens mogelijk. Of toch het liefst je favoriete muziekcollectie en de snelheidsmeter juist ondergeschikt? Met een druk op de knop pas je het aan.

Dat stuurtje!

Dat stuurtje!

Een belangrijk detail dat vaak vergeten wordt. Maar ó wat een machtig ontworpen stuurwiel schenkt de nieuwe Audi TT ons!

3 jaar

3 jaar

Van deze schetsen tot het definitieve design nam drie jaar in beslag, om vervolgens nog twee jaar ontwikkeling te doorlopen. Het resultaat is een TT Coupé die op het eerste gezicht meer van hetzelfde is, maar stiekem zo veel meer herbergt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken