Reportages

Exclusief interview met quattro GmbH-baas én Brabander Franciscus van Meel

Exclusief interview met quattro GmbH-baas én Brabander Franciscus van Meel

Gerezen uit zand en gravel viert quattro GmbH binnenkort al weer zijn 30ste verjaardag. En het is nota bene een Nederlander die de hoogste eer krijgt om de kaasjes uit te blazen. We waren in gesprek met Franciscus van Meel, sinds kort managing director van Audi’s performancedivisie, en bespraken het verleden, het heden, en de toekomst van quattro GmbH.

quattro GmhB is opgericht in 1983. Wat is het nu?

“We - Van Meel voelt zich meteen thuis bij quattro GmbH - zijn begonnen als uithangbord van Audi´s sportieve genen, met als secundaire activiteit het aanbieden van exclusieve accessoires en maatwerk. En nog steeds zijn we daarin actief. Maar vandaag de dag kleeft er zoveel meer aan quattro GmbH. Het is een merknaam geworden. Dat heeft vooral een vogelvlucht genomen nadat Audi onze auto’s zelf liet produceren. We doen dat nu sinds 1996 en momenteel staat de teller op 75.000 RS-modellen. Voor de fabricage van de Audi R8 hebben we zelfs een eigen fabriek in Neckarsulm, in de kop van Duitsland. 175 mensen werken daar nu.”

Quattro is ook een merknaam van Audi. Is dat vanaf heden niet verwarrend?

"Dat kan het inderdaad ietwat zijn, zeker nu beide merknamen sterk groeien en aan naamsbekendheid winnen. Tegelijkertijd zijn ze onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Bovendien heeft Audi destijds bewust voor een gelijke naam gekozen. Zowel Quattro (Audi’s geavanceerde vierwielaandrijvingsysteem, beginnend met een hoofdletter) als quattro GmbH plukt vandaag de dag daarvan de vruchten meer dan ooit tevoren. En dat willen we graag zo houden. Iedere RS van ons zal zijn uitgerust met Quattro. Het is een verrijking voor onze producten. Een bewezen meerwaarde. Ondertussen hebben wij hiermee de aandrijftechniek op de kaart gezet. Quattro en quattro kunnen niet zonder elkaar.”

Exclusief interview met quattro GmbH-baas én Brabander Franciscus van Meel


Ok. Kan quattro GmbH ook zonder Audi?

"Feitelijk wel als zelfstandige fabrikant, maar omdat quattro GmbH een volle dochter is van Audi AG ook weer niet. Zij leveren immers de ingrediënten van onze producten. We zullen in ieder geval nooit auto´s voor vreemde merken bouwen. Dat betekent echter niet dat we geen eigen zeggenschap hebben. Hoewel we altijd innig zullen samenwerken, krijgen we van ons moederbedrijf de vrijheid in het bepalen van welke Audi we wel en niet een RS-model ontwikkelen en bouwen. Een realisatie is sterk afhankelijk van de uitkomst uit de business case die we vooraf maken. De auto moet natuurlijk wel rendabel zijn. Zodoende zullen we waarschijnlijk nooit een RS8 produceren. De al bijzondere hoge prestaties van de S8 laten volgens ons onvoldoende speelruimte over voor een RS-versie daarboven. De te moeten hoge vraagprijs nog daargelaten.”

“Omdat we dertig jaar bestaan pakken we flink uit. Volgend jaar staat de introductie van maar liefst vier nieuwe RS-modellen op ons programma”


Geen RS8 dus. Jammer! Maar welke RS-en kunnen we wel verwachten?

"Omdat we dertig jaar bestaan pakken we flink uit. Volgend jaar staat de introductie van maar liefst vier nieuwe RS-modellen op ons programma en de RS5 Cabriolet, waarmee je al hebt gereden, is er daar één van. Hoe bevalt hij trouwens? (We lachen voldaan terug). Na de open RS5 volgt de RS6 Avant. Ook die heb je reeds van dichterbij meegemaakt. De overige twee zijn nog een verrassing.” (Wij weten inmiddels wel beter)."

We kunnen niet wachten. Zit er nog meer in de pijplijn?

"Zeker! Maar welke RS’en ga ik nog niet verklappen, al kun je sommige natuurlijk zien aankomen. Feit is dat quattro GmbH snel groeit. En we willen nog harder groeien. Naar een jaarproductie van 15.000 auto´s willen we toe. Om dat te bereiken hebben we meer RS-modellen nodig. En een lancering eerder in de levenscyclus van het basismodel. Voortaan streven we er naar binnen twee jaar na de introductie van de reguliere Audi een RS daarvan op de markt te brengen. Een andere manier om te kunnen groeien is door nieuwe markten aan te boren. Sinds kort verkopen we daarom ook in China en andere landen zullen spoedig volgen. Ook Amerika zal een belangrijke markt voor ons zijn om groter te worden.”

Exclusief interview met quattro GmbH-baas én Brabander Franciscus van Meel


Goed om te horen. En allemaal met een V8?

"Nee, dat zal er niet inzitten. De huidige motorenfilosofie van quattro GmbH leunt op drie pijlers. Waar je meer van zal gaan vernemen is de moderne 2.5 liter 5-cilinder turbomotor, een verre nazaat van de quattro´s oer-motor uit de jaren ´80. Op deze motor zijn we bijzonder trots, juist omdat het een geweldig nalatenschap is van waar het voor ons allemaal mee begon. De tweede pijler bevindt zich in de atmosferische hoek. Ik doel daarmee op de hoogtoerige 4.2 V8 en 5.0 liter V10 die bijvoorbeeld in de RS5 en R8 liggen. Tot slot en nieuw is de toevoeging van een potente turbomotor zoals je die zult treffen als je de motorkap van de nieuwe RS6 open scharniert. Gering slagvolume, meerdere turbo´s, hoog rendement."

Er wordt ook gespeculeerd over een straatlegale R18 TDI. Wat is daarvan waar?

"In mijn periode bij Audi Electromobility Strategy heb ik veel ervaring en kennis opgedaan over alternatieve aandrijflijnen en systemen en allerlei variaties daarop, maar een elektrische RS of eentje met hybridetechnologie zie ik zo gauw niet in showroom verschijnen. Echter sluit ik het ook niet uit. Het is geen geheim dat er wordt gewerkt aan een elektrische R8 e-tron, maar voordat dergelijke ondersteunende aandrijftechnieken efficiënt en bovenal kostendekkend door quattro GmbH kunnen worden toegepast zijn we zeker de nodige jaren verder. Voorlopig denken we ons prima te redden met onze bestaande krachtbronnen."

U geeft hiermee geen antwoord op onze vraag.

“Correct!"

“Klantenautosport is een win-winsituatie voor ons en waar we erg veel baat bij hebben.”


Tot slot nog even over klantenautosport. Die activiteit gaat quattro GmbH intensiveren, niet?

"Klopt. Zoals vrijwel iedereen weet is de racerij een ultiem platform om te experimenteren met nieuwe technieken. Tegelijkertijd is het de perfecte activiteit om bestaande technologie intensief te testen op betrouwbaarheid en duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld opnieuw de Audi R8. Op basis daarvan kunnen we sinds vorig jaar een raceauto voor privéteams konden leveren, de R8 LMS. Afijn, de R8 bevat veel componenten van de R18 TDI om diens prestaties te bevorderen. Andersom heeft Audi haar zegereeks in de 24 Uren van Le Mans niet kunnen behalen zonder de bewezen techniek in de R8. Kortom, klantenautosport is een win-winsituatie voor ons en waar we erg veel baat bij hebben tijdens het ontwikkelen van onze RS-modellen.”

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Exclusief interview met quattro GmbH-baas én Brabander Franciscus van Meel
Redactie
Door Redactie

Zoeken