Reportages

Water, bossen, modder en adrenaline!

Land Rover Driving Experience

Als er één merk ter wereld is dat zich leent voor avonturen dan is het Land Rover wel. Al sinds de oprichting van het merk, ruim 60 jaar geleden, blinkt Land Rover uit in het terrein. Niet zo vreemd ook, Land Rover is oorspronkelijk immers als terreinauto voor en door het Britse Rover ontwikkeld. En die roots voel je, proef je en ruik je. Zeker als je een dag deelneemt aan de Land Rover Experience.

Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience

Het is grauw en miezerig als we aankomen in de jachthaven van Kerkdriel. We parkeren de auto en lopen de dijk over. In de verte duikt een authentieke houten lodge op. Compleet met een groot kampvuur, comfortabele veranda en voor de deur een aantal Land Rover Defenders. De sfeer zit er al meteen goed in. Beneden aan de dijk liggen twee RIB-boten aangemeerd. Die zullen, zo blijkt later, ons op hoge snelheid en met een sensationele tocht naar een afgelegen parcours brengen. Eerst maar een kop koffie!

Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience

Basic, Advanced en Master

We krijgen in het kort uitleg over de Land Rover Experience, een wereldwijd concept waarmee het merk het Land Rover-gevoel wil overdragen, je wil laten kennismaken met de capaciteiten van haar modellengamma en vooral een dag wil laten genieten. De sfeer is dan ook ontspannen en informeel. Land Rover biedt de Experience aan in drie niveaus: Basic, Advanced en Master. Bij de Basic leer je op een avontuurlijke manier kennismaken met een Land Rover in het terrein en wordt er ook een stuk onroad experience aan toegevoegd. Wie het Basis-gedeelte heeft ervaren kan deelnemen aan het Advanced-programma dat nabij Düsseldorf (Wülfrath) wordt georganiseerd. Bij deze training wordt veel dieper ingegaan op de techniek en is het parcours aanzienlijk zwaarder. Voor de die hards is er tot slot het Master-programma. En dat is niet voor watjes. Tijdens twee dagen in de Franse Ardennen wordt het uiterste gevergd van mens en machine. Op voor je gevoel onbegaanbaar terrein zul je merken dat het niet voor niets is dat je eerst de Basic- en Advanced-training hebt moeten doorlopen. Tot slot biedt Land Rover ook de mogelijkheid om een programma naar wens samen te stellen. Leuk voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. En dat hebben wij mogen ervaren.

Land Rover Driving Experience

“Met 122 pk en 360 Nm verwacht je misschien geen wonderen, maar de Defender is gebouwd om pure kracht te ontwikkelen.”


700 pk sterke RIB-boten

Tijd voor actie! De lucht is inmiddels opgeklaard en de zon doet een poging door het dikke wolkendek te komen. Maakt het uit? Nee, helemaal niet. Nat worden we toch wel, zo blijkt. We worden namelijk voorzien van een reddingsvest en een helm en worden onderaan de dijk aan de steiger verwacht. Daar liggen twee indrukwekkende RIB-boten op ons te wachten. De custombuild 10-persoonsboten van 9,5 meter lang zullen met 700 pk gegarandeerd het nodige water doen opspatten. Als de motoren gestart worden en we langzaam richting de Waal varen wordt al snel duidelijk dat dit geen kinderspel is. Voor de laatste keer worden we verzocht ons goed vast te houden en ons vooral niet te schamen om aan te geven dat het te hard gaat. We zullen niet de eerste zijn. Oke, dat is duidelijk. En dan overkomt je een sensatie die menigeen nog nooit heeft mogen ervaren. Alle 700 pk’s worden als pure power op de schroeven overgebracht om de boot vervolgens met een waanzinnige acceleratie richting de horizon te katapulteren. Even verderop scheren de beide boten met 100 km/h rakelings langs elkaar en vervolgens duiken we door en over elkaars golven. Kicken!

Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience

En dan ineens...

De adrenaline giert nog door het bloed als we rustig aanmeren op een plek die met de auto amper toegankelijk is. We stappen aan wal en na een korte wandeling is er niets anders dan bos om ons heen. Middenin het bos ligt een meer waarbij een aantal Defenders geparkeerd staat. Tijd voor de volgende sensatie. Na teams te hebben gevormd stappen we samen met onze instructrice in een Defender. Al een ervaring op zich, want ondanks dat de Defenders die hier gebruikt worden gloednieuw zijn borduurt Land Rover nog altijd voort op het oeroude concept. Fantastisch toch! Na een korte instructie is het de rest van de middag puur genieten van de capaciteiten van de Defender. Af en toe stappen we even uit om het terrein te verkennen, steken we nog een keertje extra omdat de draaicirkel van de Defender 130 zo enorm is en beklimmen we de ene heuvel na de andere. Aan trekkracht heeft de 2.4 liter dieselmotor geen enkel gebrek. Met 122 pk en 360 Nm verwacht je misschien geen wonderen, maar de Defender is gebouwd om pure kracht te ontwikkelen. Het is zelfs zo extreem dat we bijna het hele parcours hebben gereden zonder gas te geven. Koppeling oplaten komen en de Defender rolt er wel vandoor. Zelfs tegen een steile heuvel op! En dan ineens gaat het mis. De top van het heuveltje is net iets te stijl en de Defender komt met zijn bodem vast te zitten. Gelukkig is er hulp in de buurt en wordt ons gedemonstreerd hoe we met een lier de auto los kunnen krijgen. Vast komen te zitten een schande? Nee hoor, juist een extra ervaring!

Land Rover Driving Experience


Modder

Met onder de modder besmeurde schoenen en een fantastische ervaring op zak lopen we terug naar de RIB’s. Gedurende een half uur durende terugvaart beleven we opnieuw de enorme power van de 700 pk sterke boten om vervolgens bij het kampvuur van een stevige lunch te genieten. We sluiten het programma af door met een Range Rover Sport nog een onroad route te rijden en borrelen vervolgens even na bij de lodge. Wat genieten!

Zelf deelnemen aan de Land Rover Experience? Iedereen met een rijbewijs - Land Rover-rijder of niet - kan een Experience boeken. Kijk voor meer informatie op www.landroverexperience.nl.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience
Land Rover Driving Experience
Redactie
Door Redactie

Zoeken