Tests

Citroën DS3

Citroën DS3

Wie wil er tegenwoordig niet gezien worden. Een modieus kapsel, een net iets te grote zonnebril en – voor de dames – een handtas van een bekend Frans of Italiaans merk. Hoor jij ook bij deze doelgroep? Dan heeft Citroën nog een accessoire voor je. Maak kennis met de DS3!

Citroën DS3

Opvallen. Het maakt deel uit van ons huidige bestaan als kastelen tijdens de Middeleeuwen. Hoe meer je opvalt, hoe beter voor je imago (in veel gevallen). En in een goed daglicht staan willen we natuurlijk allemaal. Tenminste, als we alle duizelingwekkende reclames moeten geloven. Citroën speelt hierop in met de gloednieuwe DS3. Een auto die, als het aan de Franse constructeur ligt, de MINI en Fiat 500 moet doen vergeten.

Geen futloos boodschappenwagentje
Het design van de compacte Fransman maakt direct de tongen los. Het uitgesproken karakter dankt het model zowel aan de frisse kleurencombinatie als aan de speelse vormgeving. Aan de voorkant eisen de grote grille en de verticaal geplaatste LED-strip’s onmiddellijk je aandacht op. Het oogt modern en een tikkeltje sportief. Een eigenschap die wordt onderstreept door de wigvorm van de B-stijl en de fraaie 17 inch lichtmetalen wielen. De achterkant met een kleine diffuser met dubbele uitlaat en een subtiele achterspoiler bevestigt nogmaals dat dit geen futloos boodschappenwagentje is. Ondanks zijn bescheiden formaat komt de DS3 volwassen, krachtig en dynamisch over. Opvallen is met deze Citroën in ieder geval geen probleem. Oh, daar heb je juist geen behoefde aan? Vink dan de donkergrijze carrosseriekleur aan in combinatie met het bordeauxrode dak en zowaar tover je de aandachtstrekker om in een chique verschijning. Met de keuze uit 38 kleurcombinaties vind je altijd de uitvoering die bij jou past en ontpopt de DS3 zich al dan niet als een kameleon.

Sportieve inborst
Het uitgesproken karakter van het exterieur zet zich voort in het binnenste van de DS3. Ook hier biedt Citroën de consument de mogelijkheid het interieur naar smaak aan te kleden. Denk hierbij aan de vloermatten, stoelbekleding en de kleur van het centrale dashboardpaneel. Ons testexemplaar is voorzien van zwart leder in combinatie met een pianolak afwerking wat het binnenste een chique uitstraling geeft. Middels diverse chromen accenten zoals de ventilatieroosters, delen rond de middenconsole en het hightech instrumentarium benadrukt de Franse fabrikant ook de sportieve inborst van de DS3. Een kant die niet alleen zichtbaar is, maar ook goed merkbaar. Denk aan een fijn vast te pakken sportstuur en twee opgeblazen en met zijwangen voorziene sportstoelen. Laatstgenoemde geven veel houvast aan het torso, maar verzuimen - door te korte zittingen - de benen van ondersteuning te voorzien. En de afwerking? Die is dik voor elkaar.

Slimme handgreep
Dat de DS3 niet overdreven praktisch is verbaasd ons geenszins. Een modeartikel is doorgaans ook onhandig, nietwaar?! De DS3 biedt eenzelfde hoeveelheid praktisch vernuft. Hoewel er weinig opbergvakjes en zelfs geen bekerhouders aan boord zijn, biedt de compacte Citroën ruimte voor vier volwassenen en de wekelijkse boodschappen. Vooral voorin hebben de inzittenden weinig te klagen, maar ook achterin is het voor passagiers tot een lengte van 1,85 meter prima uit te houden. Slim van Citroën is de grote handgreep die achter de fraaie B-stijl verborgen zit. Een prettig hulpmiddel voor de achterpassagiers bij het in- en uitstappen.

Hete hatchback
Maar liefst zes verschillende krachtbronnen biedt Citroën aan in de compacte DS3. Het gamma begint met een 70 pk sterke 1.4 HDIF dieselmotor en loopt door tot maximaal 155 pk in de benzinegestookte 1.6 THP. Laatstgenoemde is het (voorlopige) topmodel én de meest begeerlijke variant. Geen wonder dat wij juist deze versie van de importeur voorgeschoteld kregen. De 1.6 THP past perfect bij het imago van de DS3. De krachtbron, van origine samen ontwikkeld met BMW, biedt exact de hoeveelheid plezier die matcht met het uiterlijk. De 155 pk sterke turbomotor geeft de DS3 meer dan voldoende kracht en duwt de neus rap richting de horizon. In slechts 8,1 seconden klaart de THP de bekende 0-100 km/h-sprint en de adem is pas op bij 214 km/h. Serieuze hot-hatch prestaties dus.

MINImaal verschil
Ook wat betreft rij-eigenschappen maakt de Citroën de hooggespannen verwachtingen waar. Zelfs dé benchmark in deze klasse, de MINI Cooper S, wordt gevaarlijk dicht benaderd. De DS3 stuurt scherp, precies en met veel gevoel. Rijden met een zware rechtervoet wordt zodoende wel erg leuk! Het verschil met de MINI zit met name in de vering en demping van de auto. Waar de MINI vooral stug geveerd is om dat dat typische ‘kart’ gevoel te geven, hebben de Franse ingenieurs nog een lichte mate van comfort in het onderstel verwerkt. Het ‘hoeken’ dat je met een MINI kunt gaat voor de DS3 dan ook niet op. Wie te enthousiast een bocht induikt wordt getrakteerd op een portie onderstuur. Dit zorgt ervoor dat MINI wat ons betreft de benchmark blijft, maar het maakt de DS3 juist aantrekkelijk in de dagelijkse omgang.

Resumé
Opvallen, in het verkeer opgaan of daar tussenin; het is allemaal mogelijk met de DS3. Citroën slaat met de DS3 een nieuwe, spannende weg in en laat zien uit welk hout ze zijn gesneden zijn: een fabrikant met lef. Het resultaat is een erg leuke auto. Niet alleen de vormgeving is geslaagd, ook de kwaliteit en rijeigenschappen staan op een hoog niveau. Ben je opzoek naar een nieuw modeartikel of gewoon eens geen duffe stadsauto? Rij dan eens langs bij de Citroën-dealer en laat je verrassen.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3
Citroën DS3

Zoeken

Merk- & modeldossiers