Tests

Audi TT

Audi TT

Zelfs het pretnummer uit de Audi-stal ontkomt niet aan de tand des tijds. Niet dat het model enigszins versleten was, maar een kleine gezichtscorrectie en een harttransplantatie kan nooit kwaad meende de Duitse fabrikant. Maakt deze kleine operatie de TT opnieuw gezond genoeg voor de tweede helft van zijn levenscyclus?

Audi TT
Het succesverhaal van de TT begon in 1995 toen het Duitse merk tijdens de IAA in Frankfurt een studiemodel voor een sportieve, compacte coupé lanceerde. Dankzij overweldigende belangstelling rolden de eerste TT’s drie jaar later al van de band en was het succes in de eerste jaren al ongekend. De introductie van de tweede generatie in 2006 zette de auto opnieuw vol in de spotlights. Duidelijk herkenbaar als de eerste lichting, maar meer volwassenen en opnieuw bij de tijd. Maar helaas, ook voor Audi dendert de tijd voort. En aangezien stilstand achteruitgang betekent - vooral in de autowereld - moest de TT er na vier jaarkalenders aan geloven. Vier jaar al? Ja, de TT is al vier jaar op de markt. Wij hebben ons er (stiekem) ook over verbaasd.

Fijngeslepen
Geen heftige veranderingen aan de vormgeving van de vernieuwde TT. Woorden als ‘licht gemoderniseerd’ en ‘subtiel fijngeslepen’ kunnen we beter in de mond nemen. De wijzigingen bleven beperkt tot een nieuwe voorbumper en een aangepaste achterbumper met diffuser. Daarnaast voegde Audi nieuwe dagrijverlichting met in rechte lijn geplaatste LED’s toe aan de koplampunits zodat de consument de opgefriste TT in één oogopslag zou herkennen. Een minimalistische inspanning van het ontwerpteam, maar wel één met resultaat. Het dynamische postuur van de Duitser straalt opnieuw kracht en een bepaalde vorm van ondeugendheid uit die goed bij het karakter past.
 
Sportief interieur
Het binnenste van de TT oogt eveneens zo vertrouwd. Ook hier schaafden de ontwerpers de bouwtekeningen slechts summier bij. Zo voorzagen ze het interieur van wat extra aluminium accenten, nieuwe deur- en stoelbekleding en vulden de prijslijst aan met drie nieuwe interieurkleuren. Geen spannende aanpassingen, maar dat was ook niet nodig. De inrichting van de TT stelde sportieve consumenten nooit teleur. De lage zit, het cockpitgevoel en de perfecte positionering van de pook en stuurwiel. Klagen over het bouwkwaliteit en afwerking kunnen we ook al niet, al had het optionele navigatiesysteem fraaier weggewerkt kunnen worden.
 
Twee uit, één in
Het grootste nieuws van de vernieuwde TT vinden we onderhuids. Hier moesten de smeuïge 3.2 liter zescilinder en de bekende 2.0 TFSI krachtbron met 200 pk het veld ruimen om plaats te maken voor een nieuwe 2.0 TFSI met 211 pk. Exact, de motor uit - onder andere - de Golf GTI. Een motor die we kennen als soepel en krachtig. Dat is in combinatie met de Audi TT niet anders. Het is de krachtbron die je verlangt in dit type auto. Genoeg vermogen dat gepaard gaat met een ferme duw in de rug, maar tegelijk een flexibel werkpaard die zijn werk stil en efficiënt kan doen. En vooral dat laatste is, gezien de huidige ‘groene hype’, van belang. Het blijkt ook voornamelijk de reden te zijn dat de TT vernieuwd is. De nieuwe krachtbron verbruikt theoretisch namelijk 6,6 liter per honderd kilometer, 14% beter dan de vorige TFSI die elke 100 km 7,7 liter benzine tot zich nam. En dan laten we het gemiddelde verbruik van 9,4 l/100 km van de 3.2 liter V6 nog buiten beschouwing.

Regenachtig
We mochten de vernieuwde TT rond de heuvels van het Audi-hoofdkantoor in Ingolstadt aan de tand voelen, maar hadden tot onze spijt het weer niet mee. Het plezier was er echter niet minder om. Natuurlijk was de grip van de voorwielaangedreven TT door het weer fors geslonken en moest het ESP-systeem overuren draaien, maar er viel nog steeds te genieten van de messcherpe besturing. Mede dankzij de lage zitpositie waan je jezelf een coureur en vergeet je even je dagelijkse sleur. Niet dat de TT slechts sportief te berijden is. Integendeel. Het onderstel is straf, maar laat ook zeker ruimte over voor enige mate van comfort. Rustig ‘cruisen’ behoort daarmee ook tot het takenpakket. Deze fijne combinatie zorgt ervoor dat de TT ook voor dagelijks gebruik interessant is, mits de consument niet al te veel ruimte nodig heeft uiteraard. En wat keuze betreft is er geen klagen. Een coupé of Roadster, verschillende benzinemotoren waaronder de smeuïge TT S en TT RS en zelfs een TDI dieselmotor voor de zakelijke gebruiker.

Resumé
Het vernieuwen van de Audi TT heeft de ontwerpers en ingenieurs weinig zweet gekost. Het opwekken van transpiratie was echter ook geheel overbodig aangezien de basis van de tweede generatie TT nog verre van versleten was. Middels de facelift heeft Audi de sportieve Duitser daarom slechts fijngeslepen. Het uiterlijk is ietwat gemoderniseerd, het binnenste verder verfijnd en technisch weer up-to-date en minstens zo belangrijk tegenwoordig: het verbruik en de uitstoot namen af. Het resultaat zorgt ervoor dat de vernieuwde Audi TT verleidt als nooit tevoren.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT
Audi TT

Zoeken

Merk- & modeldossiers