Tests

Nissan Leaf

Kennismaking Nissan Leaf

Niet Toyota, niet Honda, maar Nissan als pionier van de “eerste betaalbare elektrische auto”. In september start de productie en eind dit jaar staat de Nissan Leaf bij de dealer. Echter, dankzij een overeenkomstig prototype konden we alvast kennis maken met dit nieuwe wonder op wielen. Serieus rijden kon helaas nog niet, maar een rondje over een uitgezet parcours was al overtuigend genoeg.

Kennismaking Nissan Leaf
Elektrisch rijden, een fenomeen waaraan we nog maar moeilijk kunnen wennen. Bijna dagelijks lezen we erover, maar eigenlijk is het allemaal nog ver van ons bed. We zijn nog compleet in de ban van hybride en alternatieve technologieën waar nog een verbrandingsmotor noodzakelijk is om zuinig, schoon en efficiënt te kunnen rijden. Nissan besloot echter alle deze bestaande technieken over te slaan en richtte zich compleet op “volledig elektrisch rijden”. Wat velen niet weten is dat dit al begon in 1947 met de Tama, de voorvader van de Leaf dus.

Stroom happen
De Nissan Leaf is in staat maximaal 160 km te rijden op een vol accupakket. “Een actieradius dat ruim voldoende is om voor 80% van de automobilisten hun dagelijkse ritten te overbruggen”, aldus Nissan. Zijn de lithium-ion batterijen accu’s bijna leeg dan is het een kwestie van de stekker op het reguliere netwerk aansluiten en 8 uur later zijn ze weer opgeladen. Middels een snellader duurt dit slechts 30 minuten.

Nederland
Nederland is door Nissan als één van de sleutellanden gemarkeerd om de Leaf – en volledig elektrisch rijden in het algemeen – op de kaart te zetten en de gemeente Amsterdam speelt hierin een hoofdrol. Onze hoofdstad heeft zich sinds begin 2009 namelijk flink ingezet om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Op diverse, strategisch gekozen locaties in de stad staan er al oplaadpunten waar gratis stroom is af te tappen en ook kosteloos parkeren voor elektrische auto’s is een vorm van promotie. Met de een gedegen basis en de toekomstige uitbreiding van oplaadpunten is Amsterdam dus een uitstekende bakermat voor een complete infrastructuur voor elektrisch rijden.

Synergie-effect
Hoewel de Nissan Leaf een revolutionaire auto is zijn auto’s met enkel een elektromotor feitelijk niet nieuw. Wat de Leaf - in tegenstelling tot zijn bestaande consorten - uniek maakt is de combinatie van zijn eigenschappen. De Leaf verschilt namelijk zowel aan de buiten- als de binnenrijde in principe niet van een normale vijfdeurs hatchback en dat betekent plaats voor vier personen en eventuele bagage. Het dashboard oogt net als iedere andere Nissan met als enige vooruitstrevende kenmerk de techniek erachter. Uitgerust met een interactieve computer wordt de bestuurder continu geïnformeerd over de energiestatus van de batterijen en kan bijvoorbeeld opgeroepen worden waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is. Het communicatieve gedeelte bestaat uit de mogelijkheid om met een GSM op afstand het moment van opladen of de airconditioning in te stellen.

‘Low budget’
Een ander “unique selling point” is de geschatte prijs van € 35.000,- of zoals Nissan zelf zegt “de Leaf gaat ongeveer net zoveel kosten als de meest complete Prius”. Daar blijft het dan ook zo’n beetje bij, want de Leaf komt er in slechts één, rijk aangeklede uitvoering. Daarnaast zijn de “running costs” bijzonder laag omdat er voorlopig – zolang er stimuli nodig is om elektrisch rijden aan te moedigen – geen motorrijtuigenbelasting voor de Leaf is verschuldigd, het opladen volgens Nissan niet meer kost dan een “kopje koffie” en de techniek nauwelijks onderhoud vergt. Om dit duidelijk te maken durft Nissan gerust drie jaar garantie op de auto te geven en vijf jaar op de accu’s.

Eerste indruk
De praktijk is al evenzo veelbelovend als de theorie als we onze eerste meters in het prototype maken. Het koetswerk mag nu dan nog van de hier niet bekende Nissan Tiida zijn, de onderhuidse techniek is conform de Leaf. De bediening is gelijk aan dat van een auto met automatische transmissie. De Leaf heeft overigens geen versnellingsbak, enkel een overbrengingsunit dat de bestuurder via een klein pookje de keuze voorlegt tussen vooruit, achteruit of parkeren. Simpeler kan het niet. Rempedaal intrappen, “D” selecteren en slechts een lichte duw op het gaspedaal en het prototype stuift weg. Dat is ook meteen het voornaamste verschil van de Leaf – voor zover we nu konden beoordelen – ten opzichte van een normale auto. Een elektromotor levert meteen na inschakeling zijn volledige (trek)kracht waardoor krachtig vanuit stilstand opgetrokken kan worden. Een hybride heeft dit kenmerk ook, maar bij een volledig elektrische auto is dit effect nog sterker aanwezig. Gevoelsmatig kan de Leaf het een Golf GTI behoorlijk moeilijk maken op de eerste meters. Dit zonder gepaard te gaan met ‘lawaai’, want elektrisch rijden garandeert tevens nagenoeg geruisloos rijden. Alleen de afrol- en windgeluiden zouden storend kunnen zijn. Ook in bochten weet het prototype te overtuigen. Doordat het accupakket, dat bestaat uit 48 platte batterijen ieders ter grootte van een A4-tje, op de bodem van de auto is geïnstalleerd ligt het zwaartepunt laag waardoor de koets mooi vlak blijft in langzame bochten. Of dit ook opgaat bij hogere snelheden zal een uitgebreide test over realistische wegen uit moeten wijzen, waar het hogere wagengewicht aanzienlijk meer krijgt te verduren.

Resumé
Tot zover de eerste kennismaking met de Nissan Leaf. Het was kort, maar krachtig. Ondanks de beperkte rijmogelijkheden weet de Leaf op heel veel fronten indruk op ons te maken. Zijn inhoudelijkheden doen zeker niet onder voor dat van een normale 5-deurs auto, terwijl de elektrische aandrijving alle voordelen voor het milieu en – voor velen het belangrijkste – de portemonnee kent. Voorlopig moeten we voor de langere afstanden nog terugvallen op de verbrandingsmotor, maar wie daar of met zaken als autoliefhebberij weinig mee van doen heeft is de Nissan Leaf hét alternatief. Het product is er, nu de infrastructuur nog.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf
Kennismaking Nissan Leaf

Zoeken

Merk- & modeldossiers