Tests

Honda CR-Z

Honda CR-Z

De Honda CRX, vandaag de dag vaak geassocieerd met ‘fout volk’. Maar ooit beleefde deze sportcoupé uit de jaren ‘80 en ’90 hoogtijdagen. Nu is er de nieuwe CR-Z, een modelnaam die niet zonder reden veel overeenkomsten kent met CRX. Betekent dit ook opnieuw hoogtij voor de CR van Honda?

Honda CR-Z
Tijden veranderen…snel. Zo was het merk Honda in het nabije verleden nog onlosmakelijk verbonden met “sportiviteit”. De Honda NSX, Prelude, Integra en meer recent, de S2000. En wat te denken van de maritieme en motorfietstak van de Japanse industrieel? Overal liet Honda zijn sportieve genen achter om aan het eind van het vorige millennium tegendraads te besluiten. De symbolische opvolger van de NSX werd in de ijskast gezet, bij het Honda Racing F1 Team ging de stekker eruit en ook viel het doek voor de S2000. Alle pretnummers van Honda – die het juist in vele delen van de wereld op de kaart zette – waren niet meer. Het waren, mede vanwege de economische teruggang, volgens Honda noodzakelijke beslissingen om zich een ander aanzien aan te meten: dat van idealist. Sindsdien zet Honda volledig in op groene technologie en daarbij is “hybride” voorlopig het beloofde woord. Inmiddels is Honda tien verder met z’n zogeheten Integrated Motor Assist (IMA) en is de hybridetechniek goed gerijpt. Vroeg of laat kruipt dan het bloed waar ’t niet gaan kan.

Glazen bol
De nieuwe CR-Z is een directe afgeleide van de CR-Z Concept uit 2007. De drie letters staan voor “Compact Renaissance Zero” en had als modelaanduiding voor de nieuwe sportcoupé niet beter gekozen kunnen worden. Onmiddellijk is de dubbele helix van de CR-Z te ontleden: het sportieve X-chromosoom geërfd van het vroegere Honda gemuteerd met het vooruitstrevende Y-chromosoom van het huidige Honda. De “one-motion wedge” proporties van de CR-Z (kort, laag en relatief breed) zijn geheel in de geest van de CRX en bovendien een perfecte basis voor een aerodynamisch ontwerp. Maar het oog wil ook wat. Middels een brede, ietwat ophalende neus, scherp aangesneden koplampen met de onvermijdelijke LED-stroken en een sterk oplopende flanklijn is hieraan gehoor gegeven. Met name van driekwart van voren ziet de CR-Z er uit als een gedrongen, gespierd ogend coupeetje. Nog beter geslaagd is de achterzijde waar het oude (de CRX) en nieuwe Honda (Insight) op fantastische wijze met elkaar zijn versmolten.

Japans stoplicht
Doordat de knipoog naar de CRX wel erg groot is zou je de CR-Z bijna als “retro” beoordelen. Maar daarmee zou de hybride-coupé echt tekort doen. Want op het exterieur na heeft Honda in alle opzichten een vooruitziende blik toepast. De ruimteschipachtige cockpit bijvoorbeeld. We kennen het van de Civic, maar bij de CR-V is het nog futuristischer van ontwerp. Recht voor de bestuurder huist het verzonken instrumentarium. En om een statement richting de beoogde doelgroep te maken is het 3D-gehalte bijzonder hoog. De digitale snelheidsmeter en toerenteller worden als belangrijkste informatiestroom ‘voorop’ het netvlies gebrand. Daarachter bevinden zich de minder invloedrijke meters. De ring rondom de centrale, ronde klok kent drie verlichtingskleuren afhankelijk van de gereden rijstijl. Een groene gloed, compleet met plantjes in de boordcomputer en een gematigder blazende airconditioning, staat voor het rijden in de meest zuinige ECON-modus. Tegelijkertijd probeert een futloze gaspedaalreactie je te belemmeren om over te gaan naar de meer dorstige normale modus met blauwe omranding. Met de knop Sport wordt een rode gloed opgewekt en staat de CR-Z in zijn meest alerte houding. De gasresponse is gretiger en de stuurbekrachtiging geeft meer weerstand, al blijft de stuurhulp wel kunstmatig aanvoelen.

Vrijbuiter
Omdat het rijden in een sportcoupé voorop staat is het dashboard volledig toegespitst op de bestuurder. De bedieningselementen zijn zodoende nog dichter bij elkaar gepositioneerd. Hoewel dit de rijconcentratie juist niet ten goede komt, is het allerminst saai. Bovendien gaf de oningevulde ruimte in het tamelijk krappe interieur – personen boven de 1,90 meter toucheren het dak – de gelegenheid tot het onderbrengen van enkele opbergmogelijkheden. Vindingrijk is het vakje in de middentunnel vlak boven het USB-aansluitpunt voor een externe muziekdrager. Zodoende kan de populaire iPod of een andere externe MP3-speler buiten het zicht worden bewaard. Het verdwijntrucje is ook toegepast in het 233 liter metende bagagecompartiment. Middels een afschermende hoes, dat tevens verschuiving van kleine spullen tegengaat, worden diefstalgevoelige karikaturen minder snel verleid.
Een tweede, bruikbare zitrij heeft de CR-Z niet. Bij het aanvinken van leder wordt het dan ook niet met leer bekleed. Het minuscule achterbankje is eigenlijk bedoeld voor het stallen van binnen hand bereikbare benodigdheden. Klap je het neer dan ontstaat er een volledig vlakke laadvloer en een maximaal stouwvolume van 401 liter. Het houdt niet over, maar is voldoende voor een weekje ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Megalomanie
Als we ons eenmaal in de CR-Z hebben genesteld bekruipt ons meteen dat gewenste sportwagengevoel. De zitpositie is laag en het zicht naar achteren belabberd. Alleen al dit laatste spoort je aan voor anderen te willen rijden zodat achterom kijken niet nodig is. Maar voordat we gaan ervaren of de in Europa debuterende 1.5 liter i-VTEC benzinemotor deze gedachte luister bij zet kijken naar het paspoort van de CR-Z. Bijgestaan door een 14 pk sterke elektromotor bedraagt de maximale output 124 pk en 174 Nm. Niet bijster spectaculair voor een sportcoupé, maar het gegeven dat het koppel vanaf het indrukken van de startknop volledig beschikbaar is geeft hoopvolle verwachtingen. Honda claimt dan ook dat de hybridemodule vergelijkbaar is met een 1.8 liter motor en gezien de acceleratie van nul naar 100 km/h in 9,9 seconden en de topsnelheid van exact 200 km/h valt de grootheidswaanzin bij Honda inderdaad mee. Volledig elektrisch rijden is overigens niet mogelijk. Het takenpakket van de IMA bestaat uit assisteren, pauzeren of het bijladen van de accu’s.

Doel behaald
De Honda CR-Z zoekt in eerste instantie altijd de gulden middenweg. Voor het brandstofverbruik maakt het overigens niet uit, want voor alle modi wordt een gemiddelde van 5,0 l/100 km opgegeven. De ervaring leert echter dat in ECON de waarde al snel richting de fabrieksopgave kruipt, terwijl een notering van de 6,5 l/100 km tijdens doelbewust gebruik (in Normaal of Sport) nog altijd verre van gortig is. En inderdaad, dit komt mede dankzij het maximumkoppel dat meteen vanaf de start paraat is. Hierdoor ga je automatisch sneller overschakelen wat brandstof scheelt. Tak, tak, tak…ook de korte slagen van de smeuïge 6-bak maken het prettig deze handelingen uit te voeren, terwijl het ietwat zwaar aanvoelende koppelingspedaal de sportiviteit kracht bijzet. Ondertussen draagt de lekker klinkende uitlaat zijn steentje bij. Speciale aandacht is hier tijdens de ontwikkeling dan ook naar uit gegaan. Ja, Honda heeft de CR-Z goed doordacht.
Boven de 120 km/h tref je de keerzijde van het beperkte potentieel aan. De motor heeft dan moeite om zijn sprintcapaciteiten die bij lagere snelheden wel van toepassing zijn vast te houden. Echter, het doel van snelheidsbeleving is dan allang bereikt. Bovendien blijft de CR-Z een hybride en die heeft nu eenmaal het beste voor met de gebruiker en zijn medemens.

Conclusie
Is Honda erin geslaagd het concept van “sportieve hybride” neer te zetten? Jazeker! De CR-Z biedt het voornaamste uit beide werelden. Middels doordachte techniek weet de CR-Z zijn sportieve aspiraties waar te maken zonder concessies te doen in het nobele streven, het brandstofverbruik. Ook zijn inspiratiebron, de CRX, blonk niet uit in krachtpatserij en toch vertonen horde automobilisten zich als zodanig in de sportcoupé van weleer. "Maar de eerste kopers van de CRX waren van een heel andere slag", om maar in Honda´s eigen woorden te blijven. We zien dan ook een soortgelijke, gouden toekomst voor de CR-Z.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z
Honda CR-Z

Zoeken

Merk- & modeldossiers