Tests

BMW 3 Coupé & Cabrio

BMW 3-serie Coupé & Cabriolet

De in 2006 gepresenteerde BMW 3-serie Coupé en de half jaar later onthulde 3-serie Cabriolet gaan een nieuwe levensfase in. Zowel letterlijk als figuurlijk. Met een strakgetrokken exterieur, nieuwe features van binnen en een bijgeschaafd motorenpallet staan ze er weer fris bij. En dat is van groot belang, want de concurrentie is groter en sterker dan ooit tevoren.

BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
Wat er in vier jaar tijd allemaal niet kan gebeuren. Toen BMW ons in 2006 verblijdde met de komst van zowel een nieuwe 3-serie Coupé (E92) alsook een 3-serie Cabriolet (E93) had men in München maar weinig concurrentie te vrezen. De Coupé kreeg alleen tegengas van de Mercedes CLK en de 3-serie Cabriolet moest zich enkel bewijzen tegenover de dakloze CLK en A4. Mercedes was feitelijk al geen partij voor BMW, want met een vooral op comfort gericht DNA had de BMW-rijder weinig te zoeken bij de fabrikant uit Stuttgart. Maar de afgelopen jaren veranderde er veel. Audi presenteerde de A5 Coupé én Cabriolet en zette daarmee in één klap een geduchte concurrent neer voor beide 3-series. En wat te denken van Mercedes die met de E-klasse Coupé en Cabriolet op een veel sportievere toer is gegaan. De komst van Infiniti in Europa leverde bovendien nog eens twee concurrenten op (G37 Coupé en Cabriolet) en zelfs Lexus betrad het strijdtoneel met de IS 250C. De monopoliepositie waarvan BMW min of meer kon genieten lijkt daarmee ten einde.

Subtiel
Ondanks dat BMW de hete adem van de concurrentie in de nek moet voelen geeft de fabrikant daar geen enkele blijk van. Geen rigoureuze facelift voor de 3-serie Coupé en Cabriolet maar enkel het fijnslijpen van de designkenmerken. Om zijn uiterlijke kenmerken op te waarderen besteedden de ontwerpers aandacht aan de koplampunits, de voorbumper en iets grotere nieren. Aan de achterzijde zien we een licht gewijzigde bumper en nieuwe lichtunits. Subtiel en volgens ons was er ook niet meer nodig. De lange motorkap, ver naar achteren geplaatste passagierscompartiment en aflopende daklijn geeft de Coupé nog altijd een aantrekkingskracht van jewelste. Bij de Cabriolet is het dak in gesloten toestand naar onze mening nog steeds minder geslaagd. En we hadden er zo op gehoopt dat BMW de scharnieren van de dakconstructie bij de facelift weg zou werken. Dan maar zoveel mogelijk met het dak open rijden, want dan is elke cabrio immers op zijn mooist!

Interieur
Nog subtieler dan de buitenzijde werd het interieur beetgepakt. Op het eerste gezicht valt alleen het nieuwe stuurwiel op. Een blik op de optielijst maakt duidelijk dat BMW een aantal nieuwe kleuren en leersoorten levert. Qua design veranderde daarmee weinig. Reden tot klagen hebben de inzittenden niet. De nieuwe BMW-interieurs, zoals die van de 5-serie (GT), leggen gevoelsmatig de lat echter steeds hoger waardoor de binnenzijde van de 3-serie minder modern overkomt. Voor de uitrusting gaat dat verhaal zeer zeker niet op. Eén van de noviteiten voor de 3-serie is de komst van een uitgebreid ConnectedDrive pakket. Met de mogelijkheid om via het iDrive-systeem te surfen op internet, SMS-jes te lezen, je agenda te synchroniseren en muziekbestanden via Bluetooth vanaf bijvoorbeeld je telefoon op het audiosysteem te beluisteren maakt BMW je auto tot een mobiel kantoor dat van alle moderne elektronica is voorzien.

Als geen ander
Rijden. Dat is waar het bij een 3-serie Coupé allemaal om draait. En wie eenmaal het BMW-gevoel heeft ervaren weet dat de 3-serie Coupé dat als geen ander kan overbrengen. Zodra je instapt en het kleine sportieve stuurwiel vastpakt, de stoel in de juiste stand zet en de motor start krijg je een emotie tot je die zo kenmerkend is voor een Beamer. Voor de gelegenheid kozen wij voor de meest smakelijke versie: de 335i. En ondanks dat de benaming gelijk is gebleven heeft BMW de 6-cilinder opgewaardeerd. De motor debuteerde vier jaar geleden tegelijk met de 3-serie Coupé en werd geroemd door zijn techniek waarbij een dubbele turbo voor een uiterst alert gedrag zorgt. Die dubbele turbo is verdwenen. BMW kan het voortaan af met één turbo met variabele geometrie, High Precision Injection en volledig variabele kleptiming. Het resultaat is nog altijd een vermogen van 306 pk bij 5.800 tpm en een koppel van 400 Nm dat al vanaf 1.200 tpm(!) volledig beschikbaar is. Behoeft dat nog een betoog dat dit voor smakelijke prestaties staat? De cijfers spreken boekdelen: 0-100 km/h in 5,5 seconden (5,8 voor de Cabriolet) en een topsnelheid van 250 km/h. Wie een poging waagt om deze waarden zelf op de klok te zetten wordt getrakteerd op een smeuïge brom vanuit het vooronder en een heerlijke duw in de sportstoelen. De versnellingsbak biedt, zoals we dat van BMW gewend zijn, de nodige weerstand en benadrukt daarmee het mechanische en sportieve gevoel. De besturing is als vanouds messcherp en maakt het mogelijk de auto zo in de bocht te plaatsen als je dat wenst. Een beetje spelen met de achterkant is dankzij de achterwielaandrijving natuurlijk geen enkel probleem. Onderweg blijkt uit alles weer wat een BMW zo uniek maakt: zijn rij-eigenschappen. Een Audi of Mercedes kan nog zo goed rijden, ze geven je niet dat zo typerende BMW-gevoel. Dat betekent echter niet dat iedereen daarvan gecharmeerd is. De directe besturing zorgt ook voor een wat nerveus karakter, is relatief zwaar in het stadsverkeer en het onderstel is stevig. Vooral voor de Cabriolet is dat net iets teveel van het goede aangezien die auto je toch vooral ook moet trakteren op een comfortabele rit over de boulevard of over binnenweggetjes.

Resume
Hoe cliché het ook klinkt, maar BMW blijft voorop lopen als het gaat om de rij-eigenschappen. De directe besturing, sportieve zit en de fantastische wegligging maakt het rijden in een BMW tot een ervaring die geen enkel automerk, hoe graag ze het misschien ook willen, heeft kunnen evenaren. Er kleeft ook een nadeel aan: de besturing zal voor sommigen te direct zijn, het onderstel te stug en de gehele ervaring te sportief. Diegenen moeten uitwijken naar de concurrentie. Maar wie op zoek is naar die sportieve Coupé of Cabriolet kan niet om de 3-serie heen. Na de facelift is het model weer geheel bij de tijd, het motorengamma nog verder verfijnd en de uitrusting naar een hoger niveau gebracht. De hete adem zal BMW in de nek voelen en ongetwijfeld zal de concurrentie het nodige marktaandeel veroveren, maar BMW blijft haar merkwaarden trouw.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet
BMW 3-serie Coupé & Cabriolet

Zoeken

Merk- & modeldossiers