Tests

Dacia Duster

Dacia Duster

‘De prijs gaf de doorslag’ is een veelvuldig gebruikt argument om achteraf een willekeurige aanschaf recht te praten. Niet in het geval van de Dacia Duster, want bij de Roemeen is de prijsstelling juist fundamenteel. De Duster is volgens de importeur ‘shockingly affordable’. Je zou dit ook zomaar kunnen opvatten als ‘goedkoop betekent duurkoop’. Om hierachter te komen gingen we een blokje om met de nieuwe Duster.

Dacia Duster
Eind 2009 konden we voor het eerst kennismaken met de nieuwste telg uit de Roemeense familie. Een stoere SUV die zowel met twee- als vierwielaandrijving verkrijgbaar is en qua formaat overeenkomt met modellen als de Nissan Qashqai, Skoda Yeti en Hyundai ix35. Echter Dacia kennende zou de prijs scherp worden, veel scherper dan de concurrentie. En inderdaad met een vanafprijs van € 13.990,- is de Duster al gauw zes mille goedkoper dan de zojuist genoemde rivalen. Maar dat moet ergens in terug te vinden zijn…

Krachtig uiterlijk
Met een totale lengte van 4,32 meter, een breedte van 1,82 meter en een hoogte van 1,63 is de Duster zeker geen kleine jongen. De enigszins rechthoekig styling van de voorzijde versterkt dit gevoel nogmaals zodat het voorkomen van de Roemeen beslist niet braaf genoemd kan worden. Eerder een tikketje eigenwijs, volwassen en juist krachtig. Een kleine kanttekening moeten we hier wel bij plaatsen. Wij reden met de duurste variant met diverse extra’s, maar de basisversies moeten het doen zonder de 16 inch lichtmetalen wielen, chroomkleurige buitenspiegels, dakrails en instaplijsten. Ook moeten de twee goedkoopste uitvoeringen de deels meegespoten bumpers en handgrepen missen waardoor het exterieur ineens een stuk minder aantrekkelijk en sober oogt.

Ondoordacht
In het interieur vinden we opnieuw geen spannende vormgeving. Het dashboard is weliswaar keurig en volwassen, maar is absoluut geen toonbeeld van design. Gelukkig breken de ronde luchtventilatoren en het verzorgde instrumentarium de robuuste vormen nog enigszins. Enig aanpassingsvermogen vraagt ook de ergonomie. Zo vinden we de claxon op de clignoteur, de bediening van de ruiten in de middenconsole en is de verstelling van de elektrisch bedienbare buitenspiegels gepositioneerd onder de handrem. Een beetje ondoordacht vinden we. Iets wat we niet kunnen zeggen van de afwerking. Deze is voor dit segment voldoende, al hadden we wel iets betere materialen verwacht. Hard kunststof voert de boventoon. Ja, de prijs moet inderdaad ergens in terug te vinden zijn.

Ruimte genoeg
‘Veel ruimte voor weinig’ was hét verkooppunt van de Dacia Logon MCV, maar geldt ook zeker voor de Duster. Voorin is er ruimte te over voor onze ledematen en ook achterin hebben de passagiers geen reden tot klagen. Daarnaast beschikt de Duster over een flinke bagageruimte met een inhoud van 475 liter (443 liter voor de 4x4-versie). Dit kan door het eenvoudig neerklappen van de achterbank worden vergroot naar 1.636 (1.604) liter. Voldoende volume voor de beoogde doelgroep.

Twee krachtbronnen
Klanten kunnen kiezen uit twee 110 pk sterke motoren waarbij het verschil tussenbeide zit in de te moeten tanken vloeistof. Wij kozen voor de benzinegestookte variant die vermoedelijk veruit de meest populaire variant zal worden gezien de lagere aanschafprijs. De 1.6 liter metende, van Renault afkomstige krachtbron bewijst zich tijdens onze testperiode als een geciviliseerde en kwieke machine. Dankzij het lage gewicht van 1.135 kg en de korte versnellingsbakoverbrengingen reageert de motor vlot op de beroering van het gaspedaal. Echter de korte ratio’s brengen ook twee nadelen met zich mee. Ten eerste draait de krachtbron op snelwegen bijna 4.000 toeren per minuut wat de geluidsproductie niet ten goede komt. Ten tweede zorgen de korte overbrengingen voor een hoger verbruik.

Renault basis
De Dacia Duster is ontwikkeld op het platform van de Renault Clio en dat is een prima basis. Het Franse onderstel blijkt ook een fijne basis voor de compacte SUV. De vering en demping is juist niet typisch Frans, maar eerder Duits te noemen. Redelijk stug geveerd, zonder oncomfortabel te zijn. De besturing sluit hier goed op aan. De Roemeen laat zich in de stad prettig sturen wat onderstreept wordt door zijn wendbaarheid. Ook buiten de stadgrenzen zet dit positieve gevoel zich voort, al blijkt de besturing op hogere snelheden ietwat afstandelijk en indirect te zijn. Niet verwonderlijk met een bodemvrijheid van 21 centimeter.

Drie smaken
‘Back to basic’ kopte ons allereerste artikel over de Dacia Duster. En als je het € 13.990,- kostende basismodel in ogenschouw neemt gaat die vlieger zeerzeker op. De uitvoering, simpelweg Duster genaamd, moet het stellen zonder dakrails, zij-airbags en elektrische ruiten voor. Ook kan het model niet uitgerust worden met additionele zaken zoals metallic lak en een radio/CD-speler. Geen uitvoering die wij zullen aanbevelen. De uitvoering Ambiance met een vanafprijs van € 14.990,- is dat, mits het € 895,- kostende Pack Exclusive bijbesteld wordt, wel. Deze beschikt namelijk over alle primaire autobehoeftes en nog een beetje meer. Zaken zoals airconditioning, radio/CD-speler en elektrische ramen zijn bij de Ambiance standaard. Top-of-the-line is de Lauréate die affabriek wordt voorzien van mistlampen, in de carrosseriekleur gespoten bumpers en handgrepen. Ook behoren elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, centrale vergrendeling met afstandsbediening en een boordcomputer tot de standaarduitrusting. Met een basisprijs van € 16.390,- is dit de meest verstandige optie.

No-nonsens
Aan het einde van de rit maken we de balans op. De kale feiten? Een Roemeense SUV met stoere looks, genoeg ruimte voor een gemiddeld groot gezin, degelijke bouwkwaliteit en een scherpe prijsstelling. Het klinkt allemaal erg positief voor de Duster, maar waarom worden we dan niet helemaal happy van de Roemeen? Wellicht ligt het aan het feit dat de Dacia niet te vergelijken is met zijn concurrentie. Sterker nog: hij heeft helemaal geen rivalen. Modellen als de Hyundai ix35, Nissan Qashqai en Skoda Yeti zijn allemaal een maatje groter. Iets dat tevens terug te vinden is in hun prijzen. Concluderend kun je dus eigenlijk zeggen dat Dacia met de Duster een uniek aanbod in huis heeft. Automobilisten met een no-nonsense instelling hebben er een prachtwagen aan. Emotievolle autoliefhebbers zullen toch moeten doorsparen.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster

Zoeken

Merk- & modeldossiers