Tests

Nissan Cube

Rij-impressie Nissan Cube

Dropje, bonbon, suikerklontje, aquarium, Dumb & Dumber-mobiel. Zoal enkele koosnaampjes die tijdens onze test naar de Nissan Cube werden geslingerd. Maar eigenlijk laat deze rare quibus zich helemaal niet in een hokje plaatsen. De Cube is “out of the box” zoals Nissan zelf beschrijft. Het slaat de spijker op z’n kop!

Rij-impressie Nissan Cube
De Nissan Cube is een hersenbreker. Dit hebben we tijdens de omgang met hem wel gemerkt. Is ‘ie nu oerlelijk of nu juist mooi van lelijkheid? Zou ik me met ’t schaamrood op de kaken hierin moeten vertonen of cynisch glimlachend mijn medeweggebruikers trotseren? Van dat soort bedenkelijke vraagstukken. De Nissan Cube is oprecht een auto met een verhaal. Een anekdote zoals alleen die bij vlagen malle Japanners kunnen vertellen en visualiseren. Zo zou de neus van de Cube zijn geïnspireerd op de belichaming van een zonnebril dragende bulldog. Wij vinden de Cube vooral schattig uit zijn doppen kijken en trekken hierin al gauw de vergelijking met Rataplan, de trouwe viervoeter van Lucky Luke. Maar het pluizige busje van de ietwat debiele hoofdrolspelers in de film Dumb & Dumber zou inderdaad wel eens het dichtst in de buurt van het exterieurontwerp kunnen komen.

Bejaardenpubliek
De Cube is in ieder geval in alle opzichten hilarisch; een auto die zichzelf niet serieus neemt en ook niet op deze manier wenst genomen te worden. Eigenlijk is de Cube de ultieme automobiele weergave van zelfspot en relativering. Wij zouden dan ook graag eens die vlieg op de muur willen zijn in de showroom van een Nissan-dealer. Geheid dat de verkoper alle zeilen moet bijzetten om zijn gezicht in de plooi te houden terwijl hij een bloedserieuze klant voor een Cube te woord staat. Toch zal de Nissan Cube voornamelijk worden gekocht door mensen met rationele overwegingen. Hoewel het tegen de principes van Nissan en de Cube is – zij willen uiteraard jongeren aanspreken – spreken we hier over een ouder publiek. Zij waren ook de enige die tijdens onze ritten met de Cube met een weloverwogen blik naar de Japanner staarden. Met zijn kubusvormige koetswerk, hoge zitpositie, grote glasoppervlakken en overzichtelijke, dus makkelijker te parkeren, carrosserie trekt de Cube nu eenmaal bejaarden aan. Hier in Europa althans, want in Japan is de Cube reeds drie generaties lang bijzonder geliefd onder jeugdigen die graag een statement willen maken. Een kwestie van cultuurverschillen of ‘durf te leven’?! Nog zo’n vraag waarmee de Cube ons opzadelde.

Wat recht hoort is krom
De Cube herbergt aan de buitenkant geen enkele hoek van negentig graden. Zelfs de ruiten zijn voorzien van afgeronde hoeken. Het voornaamste waaraan de Cube hoogstwaarschijnlijk aan wordt herinnerd is zijn asymmetrische achterkant. Optisch loopt de achterruit namelijk over in de rechter achterzijruit zonder de tussenkomst van een C- of D-stijl. Erg grappig. Ook anders dan wij gewend zijn is de toegang tot de bagageruimte. Rechts de greep naar je toe halen en een deur – een klep kun je het niet noemen – ter breedte van de gehele auto scharniert over de linkerzijde. In het kleinste geval meet het kofferruim 255 liter en is het op de achterbank aangenaam vertoeven. Schuif je de achterbank in z’n geheel naar voren dan ontstaat er 403 liter en moeten inzittenden genoegen nemen met minder beenruimte. Een volledig vlakke laadvloer is niet mogelijk, maar een maximum van 1.564 liter moet toch voldoende zijn voor de gro(o)t(st)e boodschappen. Over praktisch oplossingen gesproken: er zijn maar weinig parkeergarages en -vakken die voldoende terrein bieden voor zo’n zwierende deur, en de hoge tildrempel van zijn Oma Duck-derrière is ook niet bepaald het toonbeeld van praktisch vernuft. Normaliter zou dit commentaar zijn, maar de Cube is net een lief, snoezig kind: een blik in die zielige koplampen en vergiffenis is nabij.

Kabbelende beekjes
De fantasie van de Japanse ontwerpers reikt niet alleen tot het exterieur. Het interieur is minstens of misschien nog wel rijker aan humoristische details. Neem nu de golvende lijn die het dashboard volgt. Het zou zijn geïnspireerd op een jacuzzi, een rustgevende verbeelding welke wordt doorgezet met de matrasachtige stof en zit van de stoelen. De invulling van het instrumentarium plus de bekerhouders is al net zo ‘waterachtig’. Kijk omhoog en het deels glazen dak kan worden afgeschermd met een rijstpapieren zonnescherm. Is het zonnelicht te fel of wil je jezelf iets minder te kijk zetten dan biedt het volledig verduisterende zonnescherm uitkomst. Sommige decoraties, hoever onze fantasie ook reikt, kunnen we maar moeilijk plaatsen. Het hoogpolige dashboardmatje bijvoorbeels laat zich maar lastig betitelen, laat staan de functie ervan te begrijpen. Een verdwaalde toupet is het eerste waar we aan dachten, maar we kunnen gerust nog een scala andere gelijkuitziende voorwerpen bedenken. En dat is meteen nog een reden waarom de Cube inderdaad "out of the box" is: De Cube is wat ieder van hem maakt.

Swingen
We haalden het eerder al even aan. Het aantal Cube’s dat Nissan verwacht te verkopen zullen hoofdzakelijk zijn aangeschaft met weloverwogen redenen. Daarbij zijn de rij-eigenschappen een belangrijke factor. Alle gekheid dus even op een stokje en over tot de serieuze zaken voordat we wederom in de lach schieten. In sommige Europese landen levert Nissan de Cube ook met 1.5 liter dCi-dieselmotor, maar vanwege prijstechnische redenen krijgen wij alleen de 1.6 benzine. Deze produceert 110 pk en een schamele 153 Nm aan koppel, maar heeft absoluut geen moeite om het tamelijk lage gewicht van 1.165 kilogram in beweging te brengen. De manier waarop de blokkendoos vooruit gaat is bijzonder levendig. Accelereren naar 100 km/h voelt korter aan dan de theoretische tijd van 11,3 seconden en de topsnelheid is 175 km/h. Voldoende vlot voor op buitenwegen en hoogst illegaal binnen de buiten bebouwde kom waar je de Cube toch voornamelijk zal aantreffen. Prettig tijdens deze (korte) ritten is de soepele bediening van de handgeschakelde 5-bak. De transmissie mist nimmer zijn doel en schakelt loepzuiver. De motor is over het algemeen stil, totdat A-wegen worden bezocht. Door de korte versnellingsbakratio’s draait het machinetje bij de gevraagde snelheden minimaal 3.500 tpm en dan brengt de nodige rumoerige geluiden met zich mee. Storend? Nee, kwestie van het volume van de prima klinkende audio-installatie een tandje hoger zetten en de violen, dwarsfluiten en bassen overstemmen tegelijkertijd het windgeruis langs de raamstijlen. De ophanging is volledig op standje “comfort” gezet. Soms lijkt de Cube te zweven over de glooiende oppervlaktes…op zo’n moment keken we dan weer even bedenkelijk naar dat merkwaardige ronde tapijtje.

Kopen of laten staan?
Soms wordt er beweerd dat wij een vrijdenkend volk zijn. Maar als ’t om auto’s draait zijn wij Nederlanders maar een stelletje conservatievelingen. ‘O wee als de boer ’t niet kent…’. De stempel van nuchterheid verdienen we evenmin. ‘Wat zou de buurman er wel niet van vinden?’ Eigenlijk staan we helemaal niet zo open voor ongebruikelijkheden. Nissan verwacht dan ook slechts een bescheiden aantal Cube’s te slijten. De stevige vanafprijs van € 19.400,- heeft hier zeker een aandeel in. Voor zij, jong of oud, die wel de filosofie van de Cube inzien kunnen van ons in ieder geval twee dikke duimen en een aanmoedigende glimlach verwachten: de Nissan Cube is namelijk een auto die tenminste een beetje vreugde in ons autoleven brengt.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube
Rij-impressie Nissan Cube

Zoeken

Merk- & modeldossiers