Tests

Skoda Superb Combi

Skoda Superb Combi

Dat je zakelijk en privé het beste gescheiden kunt houden is een verstandig op te volgen veronderstelling. Skoda gaat hier tegenin, want de Superb Combi zou aantonen dat beide zaken heel goed te combineren zijn. “Tuurlijk, Skoda, waarom jullie wel?!” Als reactie hierop blijft het Tsjechische merk stellig bij haar overtuiging. Er zit dan niets anders op dan dit in lijve te ondervinden.

Dat Skoda voor de Tweede Wereldoorlog al luxe voertuigen produceerde is voor velen een onbekend gegeven. Destijds fabriceerde het bedrijf namelijk meerdere grote modellen, waaronder de Superb die van 1934 tot 1942 van de productielijn liep. Helaas verpestte de aanstormende oorlog de groeiplannen van het bedrijf. Na de oorlog krabbelde Skoda weliswaar langzaam weer op, maar bleef het op achterstand van haar West-Europese concurrenten. Met de komst van het Volkswagen-concern in 1991 veranderde dit. Tegenwoordig doen de modellen van het Tsjechische merk niets onder voor die van het moederbedrijf. Iets waar de hoogste baas van Volkswagen, Martin Winterkorn, helemaal niet zo blij mee schijnt te zijn. Toekomstige Skoda’s zouden volgens hem minder klasse moeten bevatten om zo de eigen modellen minder te dwarsbomen.

Past in elk plaatje
We laten het verleden en de toekomst rusten en gaan over tot het heden; de Skoda Superb Combi. Waar je de kolos ook neerzet, hij voelt zich er direct thuis. Voor de deur van de multinational, de meubelboulevard, de plaatselijke sportvereniging of de camping – de Combi past in ieder plaatje. Het uiterlijk oogt zeer representatief, volwassen en bovendien duidelijk Skoda. Vooral het front van de middenklasser gaat helemaal op in de lijn van de overige Tsjechische modellen. Echter, waar bijvoorbeeld de Yeti een speelse en vrolijke snoet heeft, slaat de Superb door in het gebruik van vertrouwde en alledaagse lijnen. Hij doet zelfs een tikkeltje anoniem aan. Iets dynamische had van ons wel gemogen. Desondanks past de vormgeving van de Superb Combi goed bij het imago van Skoda: degelijk, betrouwbaar en zonder poespas.

Zakelijk binnenste
In het interieur wordt dit imago nogmaals onderstreept. Want uitkijkend over een grotendeels zwart dashboard kunnen we niet zeggen dat de ontwerpers hier een vrije hand hebben gekregen. Het lijkt erop dat het geheel vooral vanuit het oogpunt van de bedrijfsarts is vormgegeven. De perfecte plaatsing van knoppen en bedieningselementen, het overzichtelijke instrumentarium en de verstelbaarheid van stoel en stuur zijn daar het bewijs van. Toch weet Skoda het letterlijk en figuurlijk kleurloze aangezicht nog te breken dankzij een chromen strip en diverse dito accenten. Het maakt het verblijf er een stuk luchtiger op. Technisch is het binnenste een juweeltje. De werkelijk sublieme bouwkwaliteit en het hoge afwerkingniveau van de Superb Combi overklast zelfs concerngenoot en directe concurrent de Passat overklast. Winterkorn heeft dus weldegelijk een punt…

Ruimteoverschot
Met de komst van de eerste (moderne) Superb maakte het model direct faam op het gebied van interieurruimte. Dit was te danken aan het met tien centimeter verlengde onderstel van de Volkswagen Passat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Superb’s voorzien van blauwe kentekenplaten de achterbank voor korte ritten verhuurt. Hetzelfde trucje voert Skoda uit bij de nieuwe Superb die wederom, wachtend op een klant, op menig plaatselijke taxi-opstapplaats staat geparkeerd. Met de stationwagen, bij Skoda traditioneel tot Combi omgedoopt, richt men zich meer op gezinnen. De maten bevestigen immers wat het oog allang heeft geconstateerd; wat een lel van een auto! Met een lengte van ruim 4,83 meter komt de middenklasser beangstigend dicht in de buurt van het topsegment. Dat blijkt ook wanneer we het achterportier openen en de gevolgen van de 2,76 meter lange wielbasis aanschouwen. Genoeg been- en hoofdruimte voor een uit de kluiten gewassen basketballer, laat staan voor het hele vracht aan kroost. Een korte blik naar achteren laat ook geen twijfel bestaan over de enorme laadruimte van de Combi. De normale inhoud bedraagt liefst 633 liter bagageruimte die door het neerklappen van de achterbank vergroot kan worden naar 1865 liter! Jammer is dat laadvloer niet geheel vlak is. Een minpuntje die eigenlijk te verwaarlozen is.

Prettige combi
Ook achter de voorste portieren vinden we genoeg ruimte én een fijne zit. De stoelen, die in onze testauto van nappaleer waren voorzien, bieden prima steun en maken vele kilometers onvermoeid. Een eigenschap die overeenkomt met het onderstel van de Superb. Ondanks dat ons model uitgerust was met een sportonderstel (€ 250,-) ligt de nadruk op comfortabele demping. De besturing draaft hierin gelukkig niet te ver door. Het weggedrag is daardoor verre van wollig, maar strak en communicatief te noemen. Het blijkt een fijne combinatie die de bestuurder zowel op de snelweg als op de binnendoor weggetjes voldoening zal geven.

Dieselkracht
Zoals het hoort bij een zakelijke bolide rust er een zelfontbrander in de motorsteunen van de Superb Combi. Het betreft de 140 pk sterke 2.0 TDI uit de schappen van Volkswagen die het Tsjechische bedrijf levert in combinatie met de zestraps DSG (€ 3.200,-) of met een handgeschakelde transmissie met eveneens zes verzetten. Laatstgenoemde was gemonteerd in onze testauto en doet zijn werk uitstekend. De versnellingsbak laat zich foutloos inleggen en sluit goed aan bij de soepele dieselmotor. Die ontpopt zich op zijn beurt als een aangename krachtbron. Altijd veel koppel voor handen, genoeg power als reserve en toch nog zuinig als het moet. Het is dan ook geen wonder dat deze dieselmotor in nagenoeg alle modellen van het VW-concern te vinden is en een hoge populariteit geniet.

Prima prijs per liter
De Superb Combi staat vanaf € 28.200,- bij de dealer. Voor dat bedrag verstopt de fabrikant onder de carrosserie een 125 pk sterke, benzinegestookte 1.4 TSI motor. Dieselen kan vanaf € 34.550,- met de 140 pk sterke 2.0 TDI waarmee onze Superb is uitgerust. Beide motoriseringen zijn in de basisuitvoering, de Comfort, uitgerust met gescheiden klimaatcontrole, cruise controle, elektrische ramen en spiegels, ESP en een radio/CD-speler. De prijslijst van de testauto draagt de Elegance-badge en loopt door tot € 43.530,-. Dan beschik je echter wel over alles wat een normaal mens kan wensen: lederen bekleding (€ 1.750,-), een uitgebreid en zeer gebruiksvriendelijk navigatiesysteem (€ 2.000,-), een elektrische achterklep (€ 490,-) en fraaie 18 inch lichtmetalen wielen (€ 420,-). Standaard is de Elegance-uitvoering overigens al voorzien van 17 inch lichtmetaal, bi-xenon koplampen met bochtenverlichting, parkeersensoren voor en achter en stoelverwarming.

Resumé
Valt met deze auto zakelijk en privé te combineren? Eigenlijk stond het antwoord vooraf al vast. Maar dat Skoda de combinatie zo goed heeft weten te mengen is verrassend. Niet alleen de zakelijk contacten zullen op de ruime Tsjech gesteld zijn, ook vrouwlief en de kinderen zullen het ongetwijfeld naar hun zin hebben in de Combi. Genoeg speelruimte op de achterbank en meer dan voldoende ruimte voor alle bagage. Tel daarbij het comfortabele rijgedrag en de uitstekende bouwkwaliteit op en je moet concluderen dat Skoda met de Superb Combi een ongekend goede middenklasser neerzet.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Skoda Superb Combi
Redactie
Door Redactie

Zoeken