Tests

BMW 320d EfficientDynamics Edition

BMW 320d EfficientDynamics Edition

EfficientDynamics staat bij BMW synoniem voor betere emissie- en verbruikscijfers, zonder het rijplezier te benadelen. Inmiddels heeft het milieubewuste programma zich op nagenoeg elke BMW bewezen door dat uitgangspunt meer dan waar te maken. Tijd voor een volgende hoofdstuk in deze successtory.

BMW is uitermate trots op het EfficientDynamics-label. Op haar beursstands, de vele communicatie-uitingen en ook in de persinformatie wordt het label keer op keer benadrukt. En terecht. Dankzij een aantal relatief simpele aanpassingen zijn de ingenieurs uit München er namelijk in geslaagd om het verbruik en de emissiecijfers fors te verlagen zonder dat je daarop aan rijplezier in moet boeten. En het grootste voordeel: het is standaard. Waar je bijvoorbeeld bij Volkswagen moet kiezen voor een BlueMotion-model, bij Audi voor een TDIe en bij Ford voor een Econetic profiteert bij BMW ieder model van de EfficientDynamics-aanpak. In veel gevallen betekent dat een betere aerodynamica, banden met een lagere rolweerstand, minder interne wrijving in de motor en een start-/stopsysteem.

EfficientDynamics Edition
Bij deze door ons gereden EfficientDynamics Edition wordt dit naar een nog hoger plan getild door een speciaal model te lanceren dat gebruik maakt van nog een aantal extra aanpassingen. We noemen: een verder verlaagd onderstel, een langere zesde versnelling, een licht geknepen motor en een speciaal vliegwiel. Dat alles resulteert in een gemiddeld verbruik van 4,1 l/100 km en een CO2-uitstoot van 109 g/km. Het mooiste van dit alles is dat de auto hiermee in Nederland in aanmerking komt voor 20% bijtelling bij zakelijk gebruik. En dat scheelt op jaarbasis zowaar circa € 2.000,- inkomstenbelasting (bruto). Een bedrag waar je toch leuke andere dingen mee doen, niet dan?!

De nieuwe standaard
Van dit soort prachtverhalen kennen we er meer: zo komt de Passat BlueMotion tevens in aanmerking voor 20% bijtelling, en Volvo weet met zowel de S40 als de V50 in DRIVe-uitvoering ook met de neus in de boter te vallen. Klopt, maar bij deze modellen moet je daarvoor als bestuurder ook concessies doen. De Passat heeft met zijn 105 pk sterke 1.6 TDI maar liefst 12,4 seconden nodig om naar 100 km/h te accelereren, iets waarover de S40 (109 pk) 11,4 seconden doet. BMW zet met de 320d EfficientDynamics Edition in één klap de nieuwe standaard neer. Hij heeft met 163 pk niet alleen fors meer vermogen dan zijn evenknieën, maar weet bovendien prima prestaties neer te zetten. Nul naar honderd verloopt in acht seconden rond en de topsnelheid ligt op respectabele 228 km/h. Moeten we nog meer vertellen?

In de praktijk
Tijd om het in de praktijk te ondervinden. We reisden af naar München om aldaar met de 320d EfficientDynamics Edition op pad te gaan. De omstandigheden waren helaas verre van ideaal. Door een temperatuur van rond het vriespunt kon het start-/stopsysteem zijn nut niet bewijzen – terwijl we die in de extreme drukte juist zo hard nodig hadden. Bovendien was de auto voorzien van winterrubber in plaats van de energiezuinige Michelin’s. Ondertussen werken we ons door een druk verkeer waarbij optrekken en remmen het verbruik plaagt. Toch weten we nog altijd 6,0 l/100 km neer te zetten. Als we vervolgens vrij baan krijgen en de binnenwegen rondom München te verkennen loopt het verbruik al snel terug tot rond de 5,0 l/100 km. Dat gemiddelde is vooral te danken aan het verbruik dat de motor bij constante belasting op de snelweg noteert. Wie rond de 120 km/h blijft schommelen verbruikt namelijk ongeveer 4,5 l/100 km. Na het verlaten van de snelweg drukken we de teller op nul om in een rustige omgeving opnieuw de proef op de som te nemen. Met een gedoseerde rechtervoet komen we angstvallig dichtbij de fabrieksopgave in de buurt. Vervolgens maken we nog enkele snelwegkilometers om uiteindelijk via een aantal B-wegen onze bestemming te bereiken. Gemiddeld verbruik: 4,4 l/100 km. En dan hebben we niet eens overdreven zuinig gereden.

Rijplezier
Qua specificaties heeft de auto zich al bewezen en ook de verbruikscijfers weten in de praktijk te overtuigen. En het rijplezier; bij BMW één van de belangrijkste speerpunten bij de ontwikkeling van een auto? Bij de 3-serie EfficientDynamics Edition ontbreekt het daaraan zeer zeker niet. Deze 3-serie stuurt net zo strak als elke andere ‘Dreier’ en het onderstel biedt dezelfde dosis sportiviteit als we gewend zijn. Een gouden combinatie.
 
Conclusie
Wie van te voren de specificaties voorgelezen krijgt zou denken dat je hier over twee verschillende auto’s spreekt. Een acceleratie van 0-100 km/h in acht seconden en een topsnelheid van dik tweehonderd kilometer per uur gecombineerd met een verbruik van 1 op 24 en een CO2-uitstoot van 109 g/km. Waarden die uiteindelijk als klap op de vuurpijl resulteren in een bijtelling van 20% waarmee je op jaarbasis bruto duizenden euro’s bespaart. En dat alles zonder te hoeven inleveren op de geweldige rij-eigenschappen dat elke BMW typeert. Als dit niet de ultieme leaseauto is, dan weten wij ’t ook niet meer!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
BMW 320d EfficientDynamics Edition
Redactie
Door Redactie

Zoeken